ECHIPA TURULUI: Mijlocas ofensiv – Juliano Spadacio/ “Masinuta” care a tras Rapidul

Poreclit “maşinuţa” pentru viteza cu care îşi depăşeşte adversarii, brazilianul transferat în vară de Rapid a devenit starul circuitului în Liga I după ce a “parcat” în plasă de nouă ori

Deşi văzut iniţial mai degrabă ca o cursă de ocazie, un taxi dacă vreţi, decât un bolid brazilian, cel alintat “Maquininha” în Ţara Cafelei şi în Portugalia avea să le arate celor care l-au privit cu neîncredere astă-vară, la terminalul “Sosiri” al Otopeniului, că s-au înşelat amarnic. Sigur, scepticisimul fanilor giuleşteni şi ironia celorlalţi avea pe undeva acoperire, deoarece sub Grant, ca oriunde în Liga I, s-au mai văzut transferuri de “mare calibru” dar care s-au desumflat la prima atingere de balon. Nivaldo era şi el brazilian şi promitea să dezlănţuie “samba”, însă a eşuat lamentabil acum câţiva ani. Din fericire, creşterea valorică a Ligii I s-a tradus şi prin importuri mai bune calitativ. În termenii lui Mourinho, dacă în anii 90 importam ouă de calitatea a cincea sau a patra, după intrarea în noul mileniu am căpătat acces la ouăle de calitatea a treia, iar omleta a început să aibă un gust din ce în ce mai bun. Aproape occidental.

Impact imediat

Unul dintre primii jucători veniţi în vara lui 2008 în mandatul lui Jose Peseiro, alături de Ricardo Fernandes, Juliano Spadacio şi-a declarat de la început obiectivele îndrăzneţe: titlul şi Cupa UEFA. În acelaşi timp, el a oferit o declaraţie pe cât de măgulitoare pentru Rapid, pe atât de surprinzătoare: “Locul jucătorilor mari este la echipele mari”.

Nu a durat mult şi “dirijorul” adus de la Nacional, din prima ligă lusitană, a început să-şi arate poleiala de aur. I-a cucerit pe fani încă de la debut, petrecut acasă, contra Bistriţei. O pasă de gol pentru Boya şi un gol au evidenţiat un spirit altruist, dublat de o incisivitate de “killer”. Startul lansat al Rapidului a aprins discuţiile despre “jogo bonito” şi  un nou titlu al feroviarilor. Însă dacă locomotiva vişinie a încetinit ulterior previzibil, sabotată de lupta pentru putere dintre Copos şi Taher, cu Peseiro dat jos după halta numărul 17, Spadacio a făcut abstracţie de întârzierea trenului pentru că el avea “maşinuţa”.

Golgheterul Rapidului şi al Ligii I

Cele opt goluri pe care le-a mai izbutit până la finalul turului nu i-au adus numai satisfacţia individuală de a fi golgheterul Ligii I, ci şi, mai important, au păstrat campioana din 2003 în cursa pentru titlu. Autor a nouă reuşite din totalul de douăzeci şi două al rapidiştilor, Spadacio se dovedeşte a fi esenţial pentru Rapid. El a fost într-adevăr maşinuţa care a tras Rapidul în prima parte a campionatului. La 1.7 milioane de euro, cât i s-au plătit pe el lui Nacional, Spadacio e mai scump ca un Veyron, dar reprezintă probabil banii cel mai bine investiţi din istoria recentă a Rapidului. Întrebarea este: îl va ţine benzina şi în retur?

Juliano Spadacio

Post: Mijlocaş central ofensiv
Data naşterii: 16.11.1980
Locul naşterii: Dracena – Minas Gerais
Înălţime / greutate: 180 cm / 72 kg

Carieră: meciuri/goluri

1994-2000: XV de Jaú-SP (Brazilia III) –
2000-2002: Uniao Sao Joao (Brazilia II) –
2002: Ituano-SP (Brazilia II)
2002-2004: Corinthians (Brazilia I)
2003-2004: SV Salzburg (Austria I) – 15 / 0
2004: EC Santo Andre (Brazilia II) –
2005: Paulista Futebol Clube (Brazilia II) – 4 / 0
2005: CA Paranaense (Brazilia I) – 9 / 0
2005-2006: CD Nacional (Portugalia I) – 15 / 1
2006-2007: CD Nacional (Portugalia I) – 25 / 3
2007-2008: CD Nacional (Portugalia I) – 29 / 4
2008-2009 (tur): Rapid (România Liga I) – 17 / 9

Primul meci în Divizia A: 26.07.2008 Rapid – Gloria Bistriţa 3-0
Titluri: Campionatul Paulista cu Corinthians (2003), Cupa Braziliei cu Paulista (2005)

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...