Drumul spre Glasgow, interzis pentru romani

0
148

În antepenultimul act al Cupei UEFA, a cărei manşă întîi va avea loc joi, au rămas opt echipe din cinci ţări: trei din Spania, două din Germania, cîte una din Portugalia, Anglia şi Olanda. Nimic din Italia! Nici una dintre ele nu are în componenţă vreun jucător sau vreun tehnician român. Ultimii au ieşit Mircea Lucescu şi trupa sa de la Şahtior Doneţk, eliminaţi de FC Sevilla. Chiar dacă Werder Bremen şi formaţia care le-a scos pe Steaua şi pe Şahtior sînt considerate favoritele competiţiei, toate disputele par echlibrate şi, practic, se poate întîmpla orice.

ESPANYOL BARCELONA – BENFICA LISABONA Duelul iberic dintre Espanyol şi Benfica este o premieră pentru cupele europene. Catalanii se laudă cu performanţa de a fi una dintre cele doar două formaţii care au cîştigat toate partidele din grupă, alături de Tottenham Hotspur. Pentru ei, manşa secundă va însemna al 50-lea meci din Cupa UEFA, competiţie pe care nu au cîştigat-o niciodată. Espanyol a mai ajuns doar o dată în această fază, în ediţia 1987-1988. Pentru meciul de joi, Eduardo Costa redevine disponibil după suspendarea din returul cu Maccabi Haifa. Chica, Luis Garcia, Hurtado, Rufete şi golgheterul la zi al competiţiei, Pandiani (nouă goluri), se află la un cartonaş galben de a rata manşa secundă. Lusitanii au terminat pe locul al treilea în seria F din Liga Campionilor, sub Manchester United, sub Celtic Glasgow şi peste FC Copenhaga. Rui Costa (foto) şi coechipierii săi au obţinut o singură victorie pe terenul adversarelor în actuala ediţie a cupelor europene, la Bucureşti, unde au eliminat-o pe Dinamo. Dacă marchează trei goluri contra lui Espanyol, formaţia portugheză atinge o cotă impresionantă: 500 de reuşite în jocurile europene! Este pentru a 23-a oară cînd formaţia din capitala de lîngă Oceanul Atlantic ajunge în “sferturile” unei competiţii de pe Bătrînul Continent” Ultima sa prezenţă în faza respectivă, dar în Liga Campionilor, s-a notat anul trecut, cînd a fost eliminată de FC Barcelona. Katsouranis este suspendat joi, iar Petit şi Leo nu vor juca în retur dacă primesc un cartonaş la Barcelona.

BAYER LEVERKUSEN – OSASUNA PAMPLONA O întîlnire inedită în cupele europene, iar pentru spanioli o premieră atingerea acestei faze. Bayer Leverkusen a pierdut în grupă la Bucureşti, în faţa lui Dinamo (1-2), şi a terminat pe poziţia a treia, sub echipa bucureşteană. Dar a trecut apoi de Blackburn Rovers şi de RC Lens (care învinsese Osasuna în grupa sa), ajungînd acum în sferturile de finală. La formaţia antrenată de Michael Skibbe, Haggui revine după suspendare, iar Barbarez, Barnetta, Gonzalo Castro şi Voronin vor lipsi de la retur dacă vor primi un cartonaş în meciul de pe teren propriu. Osasuna a terminat pe poziţia a doua în grupa sa, după FC Parma, iar apoi s-a chinuit cu Girondins Bordeaux (0-0, 1-0 – golul decisiv venind în finalul prelungirilor din retur, după 209 minute de secetă) şi cu Glasgow Rangers (1-1, 1-0). Atenţie mare la cartonaşe pentru o mulţime de jucători ai spaniolilor: Corrales, Flano, Raul Garcia, David Lopez, Valdo, Josetxo Romero, Soldado şi Webo pot rata returul! Altfel, Bernardo Romeo, argentinianul cu paşaport italian al Osasunei, se va reîntîlni cu fostul său coechipier de la Hamburger SV, bosniacul Sergej Barbarez, aflat acum în postură de adversar, la Leverkusen.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 2 aprilie 2007