DINAMO – STEAUA/ Schimbare de simboluri

0
137

Deşi între marile rivale europene schimburile de jucători sînt extreme de rare, Dinamo şi Steaua şi-au împărţit fotbaliştii cu o dărnicie din care poţi forma mai multe echipe

Se spune că fotbalul este o afacere. Se mai spune şi că banii nu au miros. Depinde însă de unghiul din care privim. Sau în special din locul din care o facem. Între marile rivale, în general, nu există pace. Iar rivalitatea se transmite de cele mai multe ori din tribună către vestiar. Atunci cînd ajunge la club, jucătorul are obligaţia să respecte anumite tradiţii. Şi are datoria sacră să îşi răpună rivalul. Dacă nu, fotbalistul va fi pedepsit. Este cunoscută păţania lui Luis Figo în momentul în care a renunţat la Barcelona în favoarea Realului din Madrid.

Loviţi de propriii copii

Dacă la nivel european aceste schimbări de rivalităţi sînt tabu, în România lucrurile stau cu totul altfel. Chiar şi atunci cînd vine vorba de Dinamo şi de Steaua. Jucătorii care au trecut în timp pe la ambele grupări pot forma fără probleme mai multe echipe. Şi nu putem vorbi de “meteoriţi”, ci de fotbalişti cu nume grele. Dumitru Moraru a apărat în Ghencea pentru ca apoi să devină un adevărat simbol al lui Dinamo. La fel s-a întîmplat şi cu fundaşul Augustin Deleanu. Un alt nume greu este al lui Gică Popescu. Emblema Craiovei a trecut prin Ghencea şi şi-a încheiat cariera de jucător la Dinamo. Sabin Ilie a “pendulat” între cele două grupări rivale. Nici internaţionalul Jean Vlădoiu n-a avut nici un fel de probleme de adaptare la cele două formaţii. Copilul teribil al Stelei, Denis Şerban, a marcat un gol fabulos în poarta echipei la care s-a consacrat echipat în tricoul lui Dinamo. Iar exemplele nu se opresc aici, pentru că nu mai puţin de 31 de jucători au evoluat atît pentru Dinamo, cît şi pentru Steaua.

“Taxatorul” Dănciulescu

Un exemplu de fotbalist profesionist, fără nici un fel de menajamente atunci cînd vine vorba de propria meserie, este Ionel Dănciulescu. Trecut de două ori pe la Dinamo şi o dată prin curtea Stelei, “Danciu” s-a văzut obligat să accepte oprobiul tribunei. Evoluînd iniţial la Dinamo, a lovit fără milă Steaua. S-a mutat în Ghencea şi a înscris gol după gol dinamoviştilor. În fine, a revenit în Şoseaua Ştefan cel Mare şi şi-a recăpătat titulatura de “ucigaş” al Stelei.

Deasupra tuturor

Întâlnirile dintre Dinamo şi Steaua şi-au cîştigat titulatura de derby nu numai în România, ci şi dincolo de graniţe. De altfel, într-un clasament al celor mai importante derby-uri din Europa, Dinamo – Steaua se afl ă alături de Galatasaray – Fenerbahce, Lazio – AS Roma, Olympiakos Pireu – Panathinaikos sau Celtic Glasgow – Glasgow Rangers, pe primele poziţii. Site-ul footballderbies.com, cel care a realizat ineditul top, vede meciul dintre “cîini” şi “militari” chiar mai crîncen decît întîlnirile AC Milan – Inter Milano, Liverpool – Everton, FC Sevilla – Betis sau Manchester United – Manchester City.

Ultimii zece ani

1998/1999 Dinamo – Steaua 0-0
1999/2000 Dinamo – Steaua 3-2
2000/2001 Dinamo – Steaua 1-0
2001/2002 Dinamo – Steaua 2-0
2002/2003 Dinamo – Steaua 2-4
2003/2004 Dinamo – Steaua 2-1
2004/2005 Dinamo – Steaua 0-1
2005/2006 Dinamo – Steaua 1-1
2006/2007 Dinamo – Steaua 1-0
2007/2008 Dinamo – Steaua 2-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here