Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

DERBY/ Dinamo – Steaua: Razboiul lumilor

Alimentate de o rivalitate dusă către ură, cele două foste formaţii departamentale se privesc încruntate. Ambele traversează o perioadă destul de nefastă din punctul de vedere al exprimării, însă un astfel de derby poate deveni oricînd teatru de război

Totul a început exact şase decenii în urmă. Ecuaţia a fost una cît se poate de simplă. De fapt, a echivalat cu un şut dat în dos fotbalului din România. În iulie 1947, printr-un ordin primit de la Moscova, Ministerul Apărării Naţionale „năştea” o echipă de fotbal direct în Divizia A, evident, prin desfi inţarea unei alte formaţii. N-a trecut nici măcar un an şi Ministerul de Interne a venit cu replica. În mai 1948, după desfi inţarea altor două echipe prim-divizionare, a apărut din neant Dinamo. Atunci, s-a declanşat practic un „război al lumilor”, care avea să dăinuie în timp şi spaţiu, indiferent de regimuri politice sau metamorfoze ale fotbalului. Între timp, cele două grupări au fost lovite de numeroase schimbări. Capitalizarea le-a scos de sub tutela „ministerială”, fi ecare luîndu-şi destinul pe propriul cont al privatizării. Fotbalul românesc s-a hrănit ani buni din performanţele europene ale celor două. Rivalitatea dusă către ură avea însă să rămînă şi va rămîne, în mod cert, pînă la sfîrşitul fotbalului. O rivalitate care începea în luna noiembrie a anului 1948, cînd, pe stadionul „Venus”, Dinamo învingea pe CCA cu scorul de 1-0.

„Eternul” sau „singurul” derby

Fiecare meci dintre cele două mari grupări îşi are povestea lui, care a fost despicată la vremea respectivă. Cert este că între Dinamo şi Steaua nu a fost şi nu va fi niciodată pace. „Eternul derby” sau „singurul derby” sînt titulaturile acordate partidelor dintre marile rivale. Pentru că înaintea unui Dinamo – Steaua, sau invers, orice altă întîlnire din fotbalul românesc devine minusculă şi nesemnifi cativă.

Deceniul adevărului

Ultimii zece ani sînt ai „adevărului”. Fără nici un fel de infl uenţe de nivel înalt, Dinamo şi Steaua şi-au decis „războaiele” doar pe terenul de luptă. În Şoseaua Ştefan cel Mare, Dinamo a luat, fi resc, „caimacul”. A pierdut doar două întîlniri şi a bifat tot atîtea rezultate de egalitate. În rest, şase victorii cu valoarea orgoliului transformat în aur.

Între Cristi şi Gigi

Prezentul, se rezumă practic la rivalitatea celor doi patroni, Cristi Borcea şi Gigi Becali. Faţă de anii trecuţi, atît Steaua, cît şi Dinamo par slăbite. Aparenţele înşală. Dinamo e lider, iar Steaua participă la o campanie grea în Liga Campionilor. Doar că Dinamo e un lider şchiop, care oricînd poate fi detronat de urmăritoare. La rîndul ei, Steaua riscă să transforme participarea în Ligă într-un marş al ruşinii. Tocmai de aceea, meciul următor dintre Dinamo şi Steaua poate trezi orgolii nebănuite cu gust de titlu de campioană.

Vîrfuri boante

Dinamo şi Steaua sînt cunoscute drept formaţiile cu cel mai mare apetit ofensiv, cele două înregistrînd de foarte multe ori scoruri astronomice în disputele cu diferiţi adversari. Paradoxal, în momentul de faţă, ambele echipe trec printr-un adevărat colaps în avanposturi. Cu Bratu accidentat şi cu Marius Niculae în eclipsă de formă, Dinamo trăieşte prin sclipirile lui Dănciulescu. Şi Steaua se confruntă cu mari probleme, de neconceput cu puţină vreme în urmă. Atacanţi ca Dayro Moreno, Arthuro sau Kapetanos sînt deseori eclipsaţi de fundaşul Goian.

Străinii nu ştiu nimic

Prin infuzia de jucători străini din loturile celor două, rivalitatea este acum mai puternică la nivelul tribunei decît pe terenul de joc. „Stranierii” nu au habar de istoria celor două echipe pe care le reprezintă. „Înainte să vin în România, am aflat că Steaua este o echipă puternică şi cu rezultate bune în Europa. Sincer, nu m-a interesat anul înfiinţării clubului”, recunoaşte stelistul Moreno. „Nu ştiam mare lucru despre Dinamo sau fotbalul românesc”, a punctat şi dinamovistul Cesar.

Citeste mai multe!