De la Antipozi

Mark Viduka este cel mai cunoscut fotbalist din Australia, ţară în care sportul-rege este rugby-ul

Cînd spui Australia, te gîndeşti la opera din Sidney, urşi koala, ornitorinci, canguri, renumitul Rod Laver, regretatul Steve Irwin, frumoasa Nicole Kidmann sau Mel Gibson. Dacă încerci să găseşti o legătură între Australia şi fotbalul european, îţi vin în minte două nume: Harry Kewell şi Mark Viduka. Ambii au în comun un lucru: golurile decisive reuşite împotriva Stelei. Dacă Harry Kewell a marcat un gol previzibil pentru Liverpool, atunci Viduka poate fi considerat unul dintre coşmarurile roş-albaştrilor. în primăvara lui 2006, Viduka a deschis calea lui Middlesbrough spre finala Cupei UEFA, într-un meci senzaţional disputat în compania Stelei.

Nu şi-a uitat originile

Născut la Melbourne din mamă croată şi tată ucrainean, atacantul lui Boro a debutat în fotbalul profesionist în 1993, la o echipă locală. Pînă în 1995 cîştigase titlul naţional şi distincţia de jucătorul anului. Venirea în Europa, la Dinamo Zagreb, a însemnat pentru Mark şi debutul în cupele europene. După trei ani petrecuţi în capitala Croaţiei, australianul a fost cumpărat de Celtic Glasgow pentru cinci milioane de euro, devenind astfel cel mai scump jucător australian. în primul sezon, l-a eclipsat pe golgheterul Larsson, după ce a înscris 27 de goluri şi a fost votat jucătorul anului în Scoţia. El nu a intrat însă în inima fanilor din cauza declaraţiilor de genul: “Nu mă obosesc foarte tare, prefer să joc doar la 70% din randamentul meu”. Pe lîngă altele, el a înscris un singur gol în şase dueluri cu rivalii de la Rangers. Acest lucru l-a făcut şi mai antipatic în ochii suporterilor scoţieni, care cer angajament total de la jucătorii lui Celtic.

2006 – anul perfect

David O’Leary, managerul lui Leeds United, a profitat de ocazia ivită şi a scos 10 milioane de dolari din visteria clubului englez pentru aducerea lui Viduka. în Anglia, el s-a reîntîlnit cu coechipierul din atacul naţionalei Australiei, Harry Kewell. Cei doi canguri au făcut un cuplu letal, care a dus pe Leeds pînă în semifinalele Ligii Campionilor în 2001. Din nefericire, Leeds, care se confrunta cu grave probleme financiare, a dat faliment în 2004, iar Viduka a ajuns în curtea celor de Middlesbrough. Dacă primul sezon a fost marcat de accidentări, în cel de-al doilea a explodat pur şi simplu, ducîndu-şi echipa în finala Cupei UEFA. Australianul este cel mai selecţionat jucător al naţionalei cangurilor şi a reuşit să-şi califice ţara la Campionatul Mondial din Germania. La turneul final din vara lui 2006, cu Viduka titular în toate meciurile, Australia a reuşit pentru prima dată să treacă de grupe, după ce a pierdut un singur joc, cel cu Brazilia. Australia a fost însă eliminată în optimi de campioana mondială Italia.

Stiri recente

Cum a vrut să se sinucidă Bănel după autogolul cu Real Madrid

https://www.youtube.com/watch?v=fvinviuMPB4&t=2s Bănel Nicoliță a povestit în cadrul Podcastului Business Philosophy cum a vrut să se sinucidă după autogolul cu Real...