CUPA UEFA – THE END/ Sfarsit de poveste, inceput de legenda!

Cupa UEFA ne spune „adio!”, lăsând loc liber pentru Europa League. Trebuie să le reamintim tuturor că prin această competiţie am trecut şi noi. Cu Petrolul şi UTA, cu Universitatea Craiova, şi cu acel sfert de finală apoteotic dintre Steaua şi Rapid. De fapt, poveşti care devin legende

Sigur că orice poveste începe cu „a fost odată!” Şi tuturor ne plac poveştile. Mai ales cele cu şi despre fotbal. Cupa UEFA are şi ea povestea ei. O poveste care se pregăteşte să se transforme în legendă. Povestea ne zâmbeşte trist, în timp ce legenda râde în hohote. Pentru că, în spatele ei, scânceşte un prunc nou născut. Mai marii fotbalului l-au numit, pompos, Europa League. Pentru că ei, şefii fotbalului, ştiu sigur că pruncul va deveni rapid un uriaş puternic şi stăpân pe el. Şi peste fotbal!

Românii trag cortina

Cupa UEFA a ajuns la final. Nu doar la o finală. Una specială, în care regăsim şi doi români dragi nouă, Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ. Este finalul unei epoci. După întâlnirea dintre Şahtior Doneţk şi Werder Bremen, Cupa UEFA trage cortina şi ne urează „noapte bună!” Dar, doar pentru o noapte, pentru că, de a doua zi, ne pofteşte la spectacol Europa League.

A fost frumos

Ne-a plăcut Cupa UEFA, trebuie să recunoaştem, chiar dacă n-a avut niciodată aroma şi savoarea Ligii Campionilor. Aici, cei mici s-au străduit să devină mari. Încă din primăvara lui 1955, când Europa fotbalistică îşi mai dorea încă o competiţie. A botezat-o Cupa Oraşelor Târguri. Numele, ciudat în felul său, a rezistat fix 16 ani, pentru că din 1971 s-a numit Cupa UEFA, iar câştigătoare a fost Tottenham Hotspur.

Drumul nostru

Am trecut şi noi pe aici. Cu bune şi cu rele. Cu catastrofe, dar şi cu realizări. E adevărat că am pătruns ceva mai târziu, însă am făcut-o cu dreptul. Pentru că Petrolul Ploieşti avea să facă o figură frumoasă în 1962 când le elimina pe Spartak Brno şi pe Leipzig. Asta se întâmpla în Cupa Oraşelor Târguri. Pentru că în nou înfiinţata Cupă UEFA debutul a fost cu adevărat furtunos. Boemul Rapid trecea furtunos de Napoli şi Legia Varşovia, iar „Bătrâna Doamnă” UTA de Salzburg, Zaglebie şi Vitoria Setubal. Paradoxal, ambele formaţii româneşti aveau să fie eliminate de Tottenham, câştigătoarea primului trofeu.

Poveşti cu olteni

Povestea românească n-avea să se termine aici. În fond, acesta era doar începutul. În urmă cu mulţi ani, imnul Cupei UEFA începea cu „muicăăăăăă!”. O întreagă Oltenie îndemna la luptă una dintre cele mai frumoase echipe din fotbalul românesc. Universitatea Craiova, „campioana unei mari iubiri”, vedea cu ochii deschişi o finală greu de anticipat între Carpaţi. Rând pe rând, Fiorentina, Shamrock, Bordeaux şi Kaiserslautern se înclinau cu respect în faţa unei „iubiri alb-albastre”. Craiova părăsea competiţia cu fruntea sus, fără să fie învinsă de titanul Benfica.

Visul românesc

Românii au visat frumos şi în trecutul apropiat. Steaua şi Rapid au demonstrat Europei că existăm cu adevărat. Au mers umăr la umăr într-o Europă cât se poate de ostilă. Nume grele din fotbal şi-au scos pălăriile în faţa unor rivale de moarte. Steaua şi Rapid au privit cu ură succesul celeilalte şi poate şi de aceea inevitabilul s-a produs. Sorţii sau o mână otrăvită le-au hotărât destinul. Una trebuia să o răpună pe cealaltă. România a râs cu un ochi şi a plâns cu celălalt după cel mai amar sfert de finală din lume. Steaua a mers mai departe, fără să câştige, Rapidul a fost răpus, fără să piardă.

Universitatea Craiova (semifinalistă 1982-1983)

U. Craiova-Fiorentina 3-1 şi 0-1
U. Craiova-Shamrock Rovers 2-0 şi 3-0
U. Craiova-Girondins Bordeaux 0-1 şi 2-0
U. Craiova-FC Kaiserslautern 2-3 şi 1-0
U. Craiova-Benfica Lisabona 0-0 şi 1-1

Steaua (semifinalistă 2005-2006)

Steaua-Vaalerenga 3-0 şi 3-1
Steaua-Lens 4-0
Sampdoria-Steaua 0-0
Steaua-Halmstad BK 3-0
Hertha Berlin-Steaua 0-0
Steaua-Heerenven 3-1 şi 1-0
Steaua- Betis Sevilla 0-0 şi 3-0
Steaua-Rapid 1-1 şi 0-0
Steaua-Middlesbrough 1-0 şi 2-4

Rapid (sfert finalistă 2005-2006)

Rapid-Sant Julia 5-0 şi 5-0
Rapid-Vardar Skopje 3-0 şi 1-1
Rapid-Feyenoord 1-1 şi 1-0
Rapid-Rennes 2-0
Şahtior Doneţk-Rapid 0-1
Rapid-PAOK Salonic 1-0
VfB Stuttgart-Rapid 3-1
Rapid-Her tha Berlin 1-0 şi 2-0
Rapid-Hamburg SV 2-0 şi 1-3
Rapid-Steaua 1-1 şi 0-0

FOTO: Viorel Moldovan, după fluierul care a consemnat eliminarea Rapidului