CUPA UEFA/ „Plaiesii” la portile Europei

Vînzoleală mare la Vaslui. Echipa nu este în oraş, dar, tocmai de aceea, momentul este unul cu adevărat istoric. Nimeni nu se mai gîndeşte la experimentul care a speriat mapamondul. „Particula lui Dumnezeu” nu mai are absolut nici o valoare în faţa statuii lui Ştefan cel Mare, care se înalţă în centrul Vasluiului. Cui îi mai pasă de experimente în faţa sportului-rege?

Pentru că FC Vaslui a intrat cu adevărat în Europa. O echipă care în urmă cu puţini ani nici măcar nu exista acum are, sau vrea să aibă, un cuvînt de spus în cupele europene. Lumea este înnebunită în aşteptarea meciului. Sigur că Vasluiul poate trece de Slavia Praga, doar şi Steaua a bătut-o. Iar Vasluiul a biruit Steaua. Calculul e simplu, nu?

Porumboiu e precaut

De pe treptele hotelului „Racova”, Adrian Porumboiu priveşte cu un aer de cuceritor. Are tot dreptul. În fond, el este creatorul acestei surprinzătoare echipe care luptă să întrerupă hegemonia Capitalei. În pofi da ambiţiei sale proverbiale, fostul arbitru se arată mai rezervat în privinţa „dublei” cu Slavia. „La prima vedere, pot spună că şansele sînt egale. Dar, doar teoretic. Trebuie să ţinem însă cont de campionatul ceh, de unde provine adversarul nostru, care este unul destul de puternic. Cred că avem şanse de califi care, însă trebuie să ne respectăm adversarul şi să facem tot ce este cu putinţă pentru a merge mai departe”, spune Porumboiu.

Miros european

Pentru vasluieni, întîlnirea cu Slavia Praga este, într-adevăr, una istorică. Dar, mirosul european tinde să devină obişnuinţă în urbea moldavă. Echipa a pornit de jos pentru a ajunge aici. În Cupa Intertoto s-a luptat din greu cu Neftchi Baku. A pierdut cu 1-2, însă a învins apoi cu 2-0. Această califi care a adus după ea şi o doză de experienţă. Pentru că următorul adversar din turul preliminar s-a văzut nevoit să se încline cu respect. Echipa lui Viorel Hizo a doborît-o fără probleme pe Metalurgs Liepajas, obţinînd două victorii, 2-1 şi 2-0. De aceea, parcă Slavia nu mai pare un adversar chiar aşa de temut. Iar motive de optimism există. De sus, de pe soclu, Ştefan zîmbeşte.

Foto: www.prosport.ro