CUPA UEFA/ Noapte buna, copii!

0
151

Reflectoarele s-au stins pentru toate cele cinci echipe româneşti participante în Cupa UEFA. Europa respiră parcă mai uşurată fără Rapid, Dinamo, Unirea Urziceni, Poli Timişoara şi SC Vaslui

Un ochi rîde, celălalt plînge! Aceasta este imaginea creionată a fotbalului românesc la nivel de echipe de club. În Liga Campionilor, rîdem cu gurile pînă la urechi, bucuraţi de incredibilul CFR clujean şi, parţial, de Steaua. În schimb, în Cupa UEFA e beznă totală. Adică, ne-am liniştit. Din cinci echipe participante, performanţă istorică în fotbalul românesc, în Europa n-a mai rămas nici una. Viitorul nu sună deloc bine. Ba chiar se anunţă gălăgie mare prin vestiarele neputinţei.

Tributul lui Răzvan

Rapidul plăteşte tribut performanţelor obţinute de Răzvan Lucescu împotriva echipelor nemţeşti. Iar germanii nu uită. Şi te “ard” fără să clipească din ochi. Rapidul a mai plătit tribut şi modului de a-şi administra banii, jucătorii, conducătorii şi, mai ales, antrenorul. Căci Peseiro a fost în final doar o păpădie în bătaia vîntului.

Eliminarea din loje

Dinamo se agaţă permanent de propria neputinţă şi de veşnicile neîmpliniri. Eliminarea nu stă doar în piciorul încălţat invers al lui Lucian Goian. Mai ales că Dinamo este obişnuită cu ieşirile din Europa pe uşa din dos. Eliminarea nu stă în vestiarul jucătorilor, ci e cuibărită parşiv în loja conducătorilor şi caracterul antrenorului.

Pasul Bursucului

Urziceniul nu trebuie să transforme înfrîngerea într-o tragedie. Era peste limita normalului ca o echipă fără un trecut în prima divizie să elimine o formaţie de talia lui Hamburg. Deşi a fost conştient de dificultatea returului, Dan Petrescu nu a putut evita înfrîngerea. Dar, pentru Unirea, această “dublă” este de fapt un nou pas către viitor. Şi către mai bine.

Împiedicaţi în origini

Timişoara nu putea spera în minuni decît la nivel declarativ. Deşi echipa lui Uhrin nu s-a prezentat la Belgrad în rolul condamnatului, bănăţenii s-au împiedicat de propriile probleme. Înfrîngerea de acasă, din meciul tur, a atîrnat precum ghiuleaua, iar eliminarea îşi are o parte din origini în scandalul care a zguduit clubul din temelii.

Mîndrie de moldovean

La fel ca surata din Urziceni, Vasluiul nu trebuie să dispere. La prima ieşire europeană, “plăieşii” lui Porumboiu au părăsit scena cu fruntea sus. Există însă regretul că, dintre cele cinci participante, Vasluiul a condus pe tabela de marcaj, lăsînd senzaţia că poate. Mare păcat şi pentru faptul că Slavia nu a fost mai valoroasă decît echipa moldavă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here