CUPA UEFA/ Getafe bate la portile istoriei

Golul marcat de Cosmin Contra joia trecută, pe „Allianz Arena”, îi dă lui Getafe prima şansă în disputa cu Bayern Munchen pentru un loc în semifi nala Cupei UEFA. La debutul ei continental, echipa spaniolă scrie istorie în Europa

Getafe – Bayern Munchen (în tur 1-1)

Gruparea lui Cosmin Contra continuă să uluiască în Europa, şi, spre bucuria noastră, chiar „Guriţă” este portdrapelul micuţei echipe madrilene. Nou-intrat pe teren, românul a punctat joia trecută, în ultimul minut al jocului, pentru un rezultat istoric, 1-1, pe terenul giganticei Bayern Munchen, iar Getafe este acum la un pas de cea mai mare performanţă din istoria clubului: calificarea într-o semifi nală de cupă europeană, la prima sa aventură pe continent!

Egalul fabulos cu care spaniolii au plecat de pe „Allianz Arena” a ţinut prima pagină a ziarelor sportive din toată lumea, în mod meritat, deoarece între Bayern, echipă cu şase trofee europene, şi Getafe diferenţa este una colosală. În plus, cu toţii aveam în minte umilinţele pe care Bayern le administrase în fazele precedente lui Aberdeen (5-1) sau Anderlecht (5-0). Iată însă că şi Ribery şi Tony sînt oameni, iată că entuziasmul şi tupeul băieţilor lui Laudrup au aruncat în derizoriu calculele hîrtiei. Doar 90 de minute îi mai despart acum pe Contra & Co. de succesul vieţii lor. Sigur că Bayern vine la Madrid rănită în orgoliu. Sigur că va fi de două ori mai greu decît în tur. Dar pe „Coliseum” nu se cîştigă uşor. Granzii Spaniei o ştiu prea bine. Acum încep să o afl e şi coloşii Europei.

Zenit Sankt-Petersburg – Bayer Leverkusen (în tur 4-1)

Vă mai aduceţi aminte de ŢSKA Moscova, neverosimila campioană de acum trei ani, din Cupa UEFA? Ei bine, Rusia continuă să furnizeze surprize în cea de-a doua competiţie continentală, de această dată printr-o altă reprezentantă a sa, Zenit Sankt Petersburg.

Gruparea antrenată de olandezul Dick Advocaat, care în noiembrie a cîştigat campionatul intern, este extrem de aproape de „careul de aşi” al Cupei UEFA, după ce în turul sferturilor, disputat săptămîna trecută, a obţinut un rezultat incredibil: 4-1 pe terenul lui Bayer Leverkusen!

După succesul categoric din Germania, Zenit n-are cum să rateze, în returul contra lui Bayer, ocazia de a face istorie, mai ales că este şi neînvinsă acasă în acest sezon european. Cît despre trupa lui Skibbe, ea a avansat pînă în această fază în principal datorită prestaţiilor de pe propriul teren, astfel că, învinsă la Leverkusen, are şanse aproape nule să realizeze come-back-ul în Rusia. E drept că în grupe a izbutit un 5-0 la Zurich, dar Rusia nu e Elveţia, iar elanul esticilor, afl aţi aproape de o califi care în premieră în cvartetul Cupei UEFA, nu lasă loc de surprize.

PSV Eindhoven – Fiorentina (în tur 1-1)

Un gol înscris de Danny Koevermans pe „Artemio Franchi” a anulat reuşita anterioară a lui Adrian Mutu şi i-a oferit lui PSV Eindhoven prima şansă la accederea în semifi nalele competiţiei. Acum, Fiorentina se vede nevoită să forţeze califi carea pe tărîm batav, o misiune complicată în fi eful multiplei campioane din „Ţara Lalelelor”.

PSV porneşte în manşa retur cu ascendentul dat de egalul scos în Italia, avînd de partea sa şi alte atuuri: suportul înflăcăraţilor săi suporteri, respectiv forma bună pe care a demonstrat-o acasă în actualul sezon al cupelor europene.

Din ce s-a văzut în meciul tur, izbînda formaţiei lui Prandelli depinde de anihilarea lui Ibrahim Afellay, tînărul playmaker care a surprins în dese rînduri garnitura „viola”, efort dublat obligatoriu de o ofensivă susţinută. Poate că titularizarea lui Vieri alături de Mutu şi de Pazzini ar fi o idee bună, dîndu-le „macaronarilor” mai multă forţă pe ultimii douăzeci de metri. În orice caz, zarurile n-au fost aruncate, iar Fiorentina, deşi uşor subminată de egalul de joia trecută, n-a ieşit din cărţi pentru semifi nala mult visată.

Sporting Lisabona – Glasgow Rangers (în tur 0-0)

Sporting şi Rangers reiau pe „Alvalade” duelul început pe „Ibrox”, dar care n-a produs nici un gol. Fostele participante din Liga Campionilor s-au anihilat reciproc, n-au riscat inutil, lăsînd astfel concluziile pentru cea de-a doua parte a întîlnirii lor.

Greu de spus cine a ieşit mai avantajată după acest 0-0, pentru că, pe de o parte, se ştie, Sporting este redutabilă acasă (excepţia de la regulă fi ind acel 0-1 cu Manchester, în grupele Ligii), iar pe de alta, Rangers şi-a păstrat poarta neperforată şi un gol al său în Portugalia ar valora dublu.

Pe cît de timorate au fost în tur, pe atît de îndrăzneţe ar trebui să fi e acum gazdele lusitane, care pot cîştiga pe mîna experimentatului Liedson sau a spectaculosului Vukcevici. Walter Smith are la rîndul lui o sumedenie de opţiuni în atac (Darcheville, McCulloch, Boyd) şi nu încape vorbă că va forţa victoria.