CUPA UEFA/ Apocalipsa balonului rotund

Oraşul Revoluţiei române rămâne unul al paradoxurilor şi, sau mai ales, cînd vine vorba despre fotbal. Cu numele stîlcit, bănăţenii au rămas şi fără echipă şi au ieşit în stradă, la fel ca în 1989. Cupa UEFA a devenit astfel o sabie a lui Damocles care atîrnă deasupra capului. Timişorenii pot fi excluşi din competiţie

Tragerea la sorţi din Cupa UEFA a pus faţă în faţă două echipe echilibrate în spirit şi simţiri. FC Timişoara şi Partizan Belgrad. O vecinătate cu o pace acceptată, asemănări în trăiri, în ambiţii şi manifestări, în spirit de luptător şi în grandoare apusă înaintea răsăritului. Însă dubla întîlnire între spiritul bănăţean şi cel sîrb părea una predestinată succesului. Un succes al spectacolului fotbalistic.

Reeditarea lui 1989

Dacă la Belgrad acum chiar e pace, pe Bega filmul pare desprins din trecut. În 1989, timişorenii s-au ridicat împotriva sistemului. Acum, există senzaţia de „deja vu”, doar că sistemul totalitar pare acum transpus în fotbal. Apocalipsa balonului rotund a lovit crunt Timişoara. Echipa a început bine noul sezon şi se anunţa o candidată cu argumente solide la supremaţie. Doar că nerespectarea unor decizii a dus la depunctarea echipei. Seismul a adus cu sine şi replicile aferente. Iancu s-a retras de la conducerea grupării, punîndu-se chiar problema desfiinţării. Lumea a ieşit în stradă, însă zarurile fuseseră deja aruncate. Timp în care Partizan Belgrad ciocăne discret la uşă, aşteptînd fluierul de start în Cupa UEFA.

Pericol de excludere!

Aşa cum era de aşteptat, scandalul a ajuns şi la urechile celor care conduc destinele fotbalului european în clădirea de la UEFA. Divizia de Competiţii a forului continental a hotărît să ia în discuţie cazul formaţiei bănăţene spre a studia justificarea extinderii la nivel internaţional a sancţiunilor primite în România de către clubul de pe Bega. Astfel, fosta Poli pur şi simplu se poate trezi scoasă din Europa, adversarii din Serbia putîndu-se califica mai departe la „masa verde”. Însă FC Timişoara încă speră că „dubla” cu Partizan Belgrad va fi tranşată pe terenul de joc.

Ambiţiile sîrbilor

Partizan Belgrad este un nume greu în fotbalul din Serbia. Echipa a fost eliminată cu greu din preliminariile Ligii Campionilor de către turcii de la Fenerbahce Istanbul. Campioană en titre, Partizan şi-a propus un parcurs de excepţie în Cupa UEFA în acest sezon, pentru a da o palmă morală rivalei de o viaţă, Crvena Zvezda. Echipa sîrbă este cunoscută, dar şi temută, datorită fanatismului suporterilor săi, echipa fiind de mai multe ori la un pas de suspendare din competiţiile europene.