Te asteptam si pe retelel sociale

Cupa Romaniei

Cupa Romaniei/ Trasee celebre: Finala descultilor (1972/1973)

Ediţia 1972/1973 a fost una cu adevărat anormală. În timp ce campionatul era dominat de Dinamo, FC Argeş şi Universitatea Craiova, cupa a fost disputată de două echipe considerate amărîte: Chimia Rîmnicu Vîlcea, din Divizia B, şi Constructorul Galaţi, reprezentanta Diviziei C

Puţini îşi puteau imagina deznodămîntul final. Era o perioadă în care echipele mici se opreau de obicei în faza şaisprezecimilor de finală. Atunci cînd pe scenă intrau granzii. Sigur, se mai întîmplau şi mici accidente şi pe tabloul optimilor regăseam una sau două reprezentante ale Diviziei B. Apoi, începea adevărata luptă. Pentru că trofeul numit Cupă te trimitea în Europa. Acolo de unde te puteai întoarce cu valizele pline de bunătăţi interzise aici, de partea gri a cortinei de fier.

Au năvălit amărîţii

Acum avea să fie altfel. Părea incredibil ca, într-un moment în care ochii puterii să fie aţintiţi către ceea ce se întîmplă în Cupa României, două echipe mici şi neînsemnate să îşi facă de cap în această competiţie. Divizionara B Chimia elimina pe Steagul Braşov, însă adevărata surpriză o producea Constructorul Galaţi, care, venită din mocirla „C”-ului, o trimitea acasă pe Jiul Petroşani. Însă aceasta avea să fie doar scînteia care declanşează incendiul. Soarta celor din Vîlcea a fost oarecum mai uşoară şi aflată sub zodia norocului. Chimia a trecut de ceferiştii clujeni, a îngenuncheat un Argeş în mare formă, apoi a răsuflat uşurată după loviturile de departajare executate în partida cu Metalul Bucureşti. Urma marea finală. Dar cu cine! Constructorul îşi continua drumul. Unul fabulos. Pentru că, alături de băcăuani, Dinamo şi Steaua se înclinau cu respect în faţa gălăţenilor.

Dubla finală

Nici finala nu avea să fie ca oricare alta. Doar 8.000 de spectatori s-au adunat pe arena „23 August” să urmărească o întîlnire între două echipe fără nume sonore, una venind din Divizia B, cealaltă din C. Trofeul s-a încăpăţînat să nu părăsească Bucureştiul. Meciul s-a terminat egal, iar cele două formaţii şi-au fixat rendez-vous peste doar două zile. De data aceasta, echipa mai bine situată ierarhic s-a impus. Chimia Rîmnicu Vîlcea a cucerit Cupa României, dar şi Constructorul Galaţi a rămas în istoria unei competiţii cu adevărat plină de surprize.

Traseu

16-zecimi de finală
Rm. Vîlcea: Chimia Rm. Vîlcea-Steagul Roşu Braşov 1-0
Galaţi: Constructorul Galaţi-Jiul Petroşani 1-0

Optimi de finală
Hunedoara: Chimia Rm. Vîlcea-CFR Cluj 1-0
Ploieşti: Constructorul Galaţi-Dinamo 1-0

Sferturi de finală
Ploieşti: Chimia Rm. Vîlcea-FC Argeş 2-1
Bucureşti: Constructorul Galaţi-SC Bacău 1-1

Semifinale
Piteşti: Chimia Rm. Vîlcea-Metalul Bucureşti 5-4 l.d.
Ploieşti: Constructorul Galaţi-Steaua 2-2

Finala
1.07.1973, Bucureşti, Stadion „23 August”
Chimia Rm. Vîlcea-Constructorul Galaţi 1-1 (1-0)
Au marcat: Şutru (39) / Cernega (65)

Finala-rejucare

Chimia Rm. Vîlcea-Constructorul Galaţi 3-0 (0-0)
3.07.1973, Bucureşti, Stadion „23 August”
Arbitri: Nicolae Petriceanu-Constantin Dinulescu, Constantin Niculescu
Au marcat: Iordache (8), Gojgaru (54, 86)
Chimia: Stana-Burlacu, Ciobanu, Pintilie, Petrică-Haidu, I. Ionescu, Şutru, Donose, Gojgaru (Popescu 88), Iordache (Orovitz 79)
Antrenor: Dumitru Anescu
Constructorul: Şerbănoiu-Botea, Olteanu, Podeţ, Petrea (Adamache  58)-Ploieşteanu, Cernega-Ghica (Stoleru), Vochin, Ioniţă, Manta

Gălăţeni norocoşi

Echipa de pe malul Dunării a avut şi foarte mult noroc în traseul din Cupă. Constructorul a învins formaţiile Jiul şi Dinamo, dar a terminat la egalitate cu SC Bacău şi Steaua. Divizionara C a beneficiat însă de o prevedere a regulamentului care spunea că, în caz de egalitate, se califică echipa care provine dintr-un eşalon inferior. De acest amendament n-avea să beneficieze şi în finală.

Constructorul a promovat

Se poate spune că a fost un an fabulos pentru gălăţeni. Constructorul nu numai că a ajuns în finala Cupei României, dar a terminat campionatul Diviziei C pe locul 1 în Seria a IV-a, promovînd în eşalonul superior. Chimia avea să încheie pe poziţia a zecea din Seria I a Diviziei B, însă cîştigarea trofeului intra în istoria clubului din Zăvoi.

FOTO: Finala cîştigată de Chimia Rîmnicu Vîlcea l-a propulsat pe Costică Donose în marea echipă a Craiovei

Citeste mai multe!

Litere volumetrice Volumetrii din alama Banner Oferta de Pret Montaje si decorari materiale publicitare Panouri publicitareSistem pop-up spider Roll-up - https://www.atlasms.ro/

Revista Sport Magazin (sportm.ro) este o publicație a trustului de presă Clubul Media Business


Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

PENTRU A OBȚINE REZULTATELE DORITE ÎN SEO ȘI BRAND-AWARENESS COMANDĂ ADVERTORIALE PREMIUM CU LINK-URI DOFOLLOW CĂTRE SITE-UL TĂU ÎN CELE PESTE 150 DE SITE-URI INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE ALE TRUSTULUI DE PRESĂ CLUBUL MEDIA BUSINESS, PRINTRE CARE:


https://businessphilosophy.ro


https://sportm.ro


https://sportprofit.ro


https://totceeaceeste.ro


https://superprofit.ro

O publicație a Clubului Media Business.      

Recomandarea noastra: