CUPA ROMANIEI TIMISOREANA/ Povestiri de fair-play

În fotbalul românesc, fair-play-ul, ca şi golurile de generic tv sau scandalurile cele mai furtunoase, apare unde nu te-aştepţi. Citiţi mai jos patru „poveştiri de fair-play”, din ultima perioadă, care demonstrează că, deşi ar putea fi considerat pe cale de dispariţie, fair play-ul rămîne prezent în peisajul fotbalului autohton.

BECALI – Primul exemplu vine din Bulevardul Ghencea, de la un personaj pe cît de controversat, pe atît de imprevizibil. După înfrîngerea incredibilă suferită de Steaua marţea trecută, în Liga Campionilor, contra campioanei Franţei, Olympique Lyon, scor 3-5, finanţatorul „roş-albaştrilor” a oferit o mostră de fair-play incredibilă pentru un oficial care şi-a făcut o a doua natură din atacurile la adresa adversarilor (şi nu numai). El a declarat – atenţie! – că CFR Cluj nu ar fi pierdut întîlnirea cu formaţia lui Claude Puel dacă ar fi avut avantajul pe care l-a avut echipa sa (2-0), deoarece rivala din Gruia are ştiinţa jocului. „Vă spun ceva, dacă avea CFR 2-0, păi pierdeau ei vreodată meciul ăsta? Niciodată”, a spus patronul vicecampioanei. O laudă neaşteptată şi binevenită la adresa partenerilor de competiţie. Vezi, domnule, că se poate şi fair-play?

LÄ‚CÄ‚TUŞ – A doua poveste îl are ca protagonist tot pe un stelist (chiar dacă între timp rămas fără funcţie), e vorba de Marius Lăcătuş. Nu te-ai aştepta la concesii sau sportivitate de la un tip poreclit „Fiara”, însă Marius Lăcătuş este un gentleman şi a dovedit-o cu vîrf şi îndesat în multe ocazii. În cazul de faţă, obiectul laudelor sale a fost tot CFR Cluj, care tocmai venea după egalul cu Chelsea de acasă, din etapa a doua a grupelor Ligii Campionilor. Lăcătuş s-a grăbit să îi felicite pe „feroviari”, chiar dacă risca să îşi atragă prin asta critici. „Mă bucur că au reuşit un rezultat foarte bun în compania unei echipe mari cum este Chelsea. Nu sînt omul care să nu mă bucur pentru un asemenea rezultat. Este un merit al fotbalul românesc, chiar dacă în componenţa lotului sînt foarte mulţi străini. Acolo este o atmosferă bună, iar rezultatele se văd. Eu ţin cu toate echipele româneşti, indiferent de nume sau rivalitate”, a spus fair-play „Lăcă”.

GALERIILE DE LA CLUJ Rămînem pe filiera ardeleană, însă prin prisma duelului care a avut loc recent între Universitatea şi CFR, în 16-imile Cupei României. Spectacol în teren, dar şi o ambianţă deosebită în tribune, acolo unde, spre deosebire de alţi ani, a fost linişte între cele două galerii. Eterna rivalitate a concitadinilor n-a mai degenerat, fiind respectate regulile sportivităţii. Iar acesta a fost probabil cel mai mare cîştig al derby-ului clujean, care i-a revenit în cele din urmă la penalty-uri prim-divizionarei. Unul dintre liderii galeriei lui CFR Cluj a salutat comportarea ambelor galerii la respectivul joc şi şi-a exprimat dorinţa ca atitudinea civilizată şi respectul reciproc să devină o stare de fapt permanentă între cele două galerii. Mai mult, el i-a felicitat pe elevii lui Dorinel Munteanu pentru prestaţia avută contra trupei lui Trombetta. „Prezentul trebuie acceptat ca atare şi performanţa sportivă trebuie respectată. Rivalitatea s-a născut din frustrarea „U”-iştilor, pentru că acum 7-8 ani nu exista aşa ceva, doar din momentul cînd am început să contăm şi noi. Noi vrem ca lucrurile să se desfăşoare cît mai civilizat. Noi şi ei sîntem clujeni şi trebuie să dovedim asta printr-o limită de bun simţ şi prin civilizaţie. Îi felicit pe fotbaliştii Universităţii pentru modul în care s-au dăruit în acest meci, pentru că a ieşit un adevărat derby, lucru ce a adus onoare Clujului”, a spus liderul de galerie, care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea.

REDNIC – Tot în 16-imi, Dinamo a trecut de FCM Tîrgu Mureş, însă nu am rămas doar cu supergolul lui Dănciulescu, ci şi cu atitudinea de sportivitate a antrenorului „cîinilor”, Mircea Rednic. „Puriul”, cunoscut pentru fair-play-ul său încă din timpul carierei de jucător, i-a remarcat pe adversari şi a ţinut să îi laude pentru dăruirea lor: „Ne aşteptam la un meci greu, iar FCM Tîrgu Mureş s-a autodepăşit. Am şi remarcat jucători de la ei, însă anul acesta trebuie lăsaţi la echipa lor, pentru că au motivaţia necesară să joace”. N-a fost prima oară cînd Redic i-a elogiat pe elevii lui Cosmin Bodea. În pregătirea disputei de Cupă, el îi urmărise anterior la partida de campionat cu Drobeta, şi chiar s-a dus la finalul jocului în vestiarul gazdelor pentru a-i felicita pe viitorii adversari! „Sînt nişte băieţi buni şi organizaţi şi pot spune că m-au impresionat”, a apreciat atunci Rednic. El ştie ce e fair-playul şi pentru că s-a lovit adesea la noi de atitudinea contrară. În august, era „interzis” pe stadionul Oţelului, la meciul cu Rapid, iar în martie şi-a dat demisia de la Rapid invocînd „lipsa generală de fair-play din fotbalul românesc”, remarcă prilejuită de scandalul „Bricheta”.