Cupa Romaniei-Timisoreana: Liga I intra in joc

Marţi şi miercuri, pe 16 stadioane din ţară, toate formaţiile din Liga I debutează în Cupa României, ediţia 2007-2008. Meciurile se dispută într-o singură manşă, iar cele mai titrate echipe ale competiţiei, Steaua şi Rapid, se deplasează în acelaşi oraş, Bacău

După disputarea a cinci faze la care au luat parte formaţiile din eşaloanele inferioare, Cupa României Timişoreana a ajuns la nivelul şaisprezecimilor de finală. Este momentul intrării în luptă a celor 18 prim-divizionare. 16 dintre ele vor juca pe terenul adversarelor din ligile inferioare, iar două întîlniri se dispută între formaţii din Liga I: Universitatea Cluj-Napoca – Sporting Club Vaslui şi Pandurii Tîrgu-Jiu – Universitatea Craiova. Echipele mari din Bucureşti vor întîlni adversari destul de modeşti, deţinătoarea titlului, Rapid, urmînd să întîlnească o formaţie din a treia divizie. Există şi dueluri ce par echilibrate, în ciuda faptului că trupele respective nu activează pe acelaşi front în campionat. FC Braşov – Gloria Bistriţa, Jiul Petroşani – Farul Constanţa sau chiar Concordia Chiajna – Oţelul Galaţi sînt deschise oricărui rezultat. Ele în primul rînd, fiindcă, altfel, Cupa României a fost şi rămîne o competiţie ce, nu de puţine ori, sfi dează calculele hîrtiei.

Duelul orgoliilor olteneşti

 La Tîrgu-Jiu se va disputa unul dintre cele mai interesante jocuri ale acestei etape de Cupă. Oltenii se duelează între ei, într-o întîlnire de Liga I, Pandurii – Universitatea Craiova. Partida este prefaţată de un mic scandal între cele două tabere, pe subiectul locului de disputare a meciului. Regulamentul competiţiei stipulează faptul că, în această fază, întîlnirile trebuie să se dispute pe terenul formaţiei de categorie inferioară sau, în cazul jocurilor de aceeaşi ligă, acasă la echipa mai slab clasată în ultima ediţie de campionat. Gorjenii au terminat pe 11, craiovenii pe 9, deci cîmpul de bătălie ar trebui să fie lîngă “Poarta Sărutului”. Numai că televiziunea care va transmite partida ar fi dorit ca ea să aibă loc la Bucureşti sau la Mioveni, ceea ce, evident, nu ar fi fost pe placul celor de la Pandurii. Cei din conducerea Universităţii au spus că gorjenii oricum nu se vor îmbogăţi din vînzarea biletelor, din moment ce încasările se împart la ambele cluburi, iar, mai mult, “cel puţin jumătate din Tîrgu-Jiu ţine cu Universitatea Craiova”.

Gorjenii au ascendent moral

În ediţia trecută, trupa lui Eugen Neagoe a provocat marea surpriză, eliminînd-o pe Dinamo chiar la Bucureşti, pe stadionul Naţional. Rememorînd remarcabilul eveniment, cei de la Pandurii au spus că nu le este teamă să joace cu Universitatea Craiova în Capitală, însă, pînă la urmă, a rămas stabilit ca întîlnirea să aibă loc la Tîrgu-Jiu. Cele două formaţii s-au întîlnit deja în acest campionat. La 18 august, în etapa a patra din Liga I, Craiova a plecat învinsă de la Tîrgu-Jiu, 0-2. Au marcat Păcurar (73) şi Stromajer (86). În eşalonul de elită, cele două se mai duelaseră doar anul trecut: 2-2 la Caracal şi 0-2 în returul de la Tîrgu-Jiu. Craiova vine după deplasarea de la Vaslui şi după convulsii interne la nivelul conducerii tehnice. Singura veste bună în Bănie sosită în ultimul timp a fost revenirea lui Andrei Ionescu.

Capitala asediază Bacăul

Cele mai titrate echipe ale competiţiei se deplasează la Bacău, pentru un cuplaj la care oraşul moldav nici nu visa. Steaua va întîlni, miercuri, formaţia din liga secundă FCM Bacău, iar Rapid va juca, o zi mai tîrziu, împotriva echipei secunde a clubului gazdă, componentă a ligii a treia. Evident, în ambele cazuri oaspeţii sînt favoriţi. Însă, după haosul creat la Steaua, ne putem aştepta la orice, ţinînd cont şi de multiplele surprize neplăcute oferite de “roş-albaştri” în Cupa României în ultimele sezoane.

Bucureştiul are meciul său

Meciurile dintre FC Naţional şi Dinamo au fost destul de interesante în ultimii ani, uneori chiar deschise oricărui rezultat. Retrogradată anul acesta şi revenită la denumirea sa istorică, Progresul, trupa din Parcul cu Platani s-a trezit avînd-o ca adversar tocmai pe Dinamo. Jocul se va desfăşura pe stadionul Naţional, acolo unde (cum spuneam mai sus) “roş-albii” au fost eliminaţi în sezonul trecut. Pe aceeaşi arenă, Dinamo a pierdut recent şi jocurile disputate în cupele europene, cu Lazio în preliminariile Ligii Campionilor şi, joia trecută, cu mult mai puţin cunoscuta formaţie suedeză Elfsborg.

Dorinel revine la Cluj

Pe lîngă întîlnirea de la Tîrgu-Jiu, programul mai cuprinde un joc între două formaţii din Liga I: Universitatea Cluj-Napoca – Sporting Club Vaslui. Luînd în considerare startul de campionat al celor două, se poate spune că moldovenii sînt favoriţi cerţi. La fel şi în ceea ce priveşte obiectivele fiecăreia dintre echipe. Gazdele par să se chinuie cu menţinerea în eşalonul în care abia au revenit după o absenţă îndelungată şi ruşinoasă, astfel că întrecerea despre care vorbim poate fi o corvoadă pentru ele. În schimb, vasluienii vor să joace în Cupa UEFA, iar meciul de la poalele Feleacului este un pas spre acest obiectiv realizabil prin două căi. Totuşi, terenul ardelean şi caracterul competiţiei ar putea anula calculele hîrtiei. Interesantă va fi şi revenirea lui Dorinel Munteanu la Cluj-Napoca. El va fi prezent în faţa unor spectatori care l-au considerat duşman atunci cînd antrena marea rivală a “şepcilor roşii”, CFR, deşi el nu a jucat cu “vişiniii” împotriva lor.

Formaţii inferioare cu şanse considerabile

Există destule partide interesante în această fază. Deşi arată dezechilibru din punct de vedere al eşaloanelor în care evoluează, unele întîlniri par cu probleme semnifi cative pentru oaspeţii veniţi de mai sus. Astfel, Gloria Bistriţa merge la FC Braşov, sau, altfel spus, Ovidiu Sabău la Răzvan Lucescu. Un duel demn de urmărit atît pe teren, cît şi pe băncile tehnice. Scăpată cu emoţii de retrogradare, Farul Constanţa joacă la una dintre nefericitele care nu au avut aceeaşi soartă în campionatul trecut. Jiul Petroşani a ajuns în liga secundă, dar îi determină pe adversarii săi să declare că le este teamă de acest joc.

Sport Magazin numarul 78 (24 – 30 septembrie 2007)

Stiri recente

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, după victoria cu Serbia

Naţionala de handbal feminin a României a învins, la Herning, în grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi...