Te asteptam si pe retelel sociale

Cupa Romaniei

Cupa Romaniei Timisoreana: Fair-play/ Iertarea „macelarului”

În urmă cu aproape trei decenii, Rapid dăduse lovitura transferîndu-l de la Steaua pe „vitezistul” Marcel Puşcaş. După scurt timp, giuleşteanul îşi încheia cariera fotbalistică în urma unei intrări criminale a timişoreanului Sabou

În anii dinaintea revoluţiei decembriste, Rapid şi Politehnica Timişoara trăiau vremuri grele, oscilînd între diviziile A şi B. Campionatul era disecat. Dinamo şi Victoria reprezentau opresiunea Securităţii statului.

Armata ieşea la rampă cu Steaua şi „sateliţii” săi. FC Olt Scorniceşti, Inter Sibiu şi Flacăra Moreni erau sprijinite de către mai-marii din PCR. Unul dintre fiii dictatorului Ceauşescu era preocupat de soarta Sportului Studenţesc. „Craiova Maxima” obliga la recunoştinţă prin performanţele internaţionale. Dar, cele mai populare echipe, Rapid şi Poli Timişoara, erau ale nimănui, iar capitalul lor de simpatie deranja.

Lupta săracilor

Văduvite permanent prin plecarea jucătorilor, an de an, lupta celor două era pentru salvarea de la retrogradare. Echipele nu aveau nimic în comun, doar galeriile se simpatizau prin prisma „rebeliunii” vizavi de regimul totalitar. Cu o echipă săracă în buget şi valori, Rapidul se bucura de o lovitură recentă. Intrat în dizgraţia conducerii clubului, stelistul Marcel Puşcaş poposise în Giuleşti.

Venise ca vedetă, făcînd parte din gaşca „viteziştilor” care zburdau prin Europa. Meciul Rapidului de la Timişoara avea să îi fie fatal fostului stelist.

Pentru că, fără ca meciul să fie unul extrem de încins, repriza secundă a fost una de coşmar pentru Puşcaş.

„Moartea vitezistului”

Posesor al unei tehnici desăvîrşite, rapidistul se pegătea să mai scoată din joc un adversar printr-un dribing fin. A fost momentul în care timişoreanul Sabou a avut o intrare absolut criminală asupra lui Puşcaş. Urmare? Dublă fractură de tibie şi peroneu. Paradoxal, Rapid avea să cîştige un meci în deplasare după mulţi ani de abstinenţă.

Galeriile nu aveau motive de mulţumire. Cea a gazdelor pierduse meciul, iar oaspeţii nu-şi mai aveau cel mai valoros jucător. Cu toate acestea, s-a scandat pînă la final: „Poli şi Rapid/se iubesc la infinit!”. Puşcaş nu avea să mai revină niciodată la valoarea de dinaintea accidentului. De altfel, după o convalescenţă de aproape un an, a mai prins doar cîteva meciuri oficiale. În pofida finalului neaşteptat de carieră, s-a ferit să îşi acuze agresorul, semn că Sabou a fost iertat.

Citeste mai multe!