CUPA ROMANIEI/ Se ascute lupta!

Cupa României programează marţi, miercuri şi joi opt meciuri în care ambiţia marilor echipe se împleteşte cu foamea de glorie a outsiderilor.

FC Dunărea Galaţi – FC Timişoara

Duelul dintre divizionara secundă Dunărea Galaţi şi FC Timişoara este, pe hîrtie, unul extrem de dezechilibrat. Şansele ca a doua reprezentantă a Galaţiului să elimine încă o formaţie din Liga I (după Gaz Metan în 16-imi, la penalty-uri) par reduse, dacă luăm în calcul forţa bănăţenilor, pe care mulţi îi văd ocupanţii de drept ai fotoliului de lider în campionat. Totuşi, trebuie reţinut că trupa lui Uhrin s-a calificat cu chiu cu vai în optimi, printr-un gol marcat de Rusici în prelungirile partidei cu CFR Cluj II. Chiar şi aşa, Timişoara speră să pună mîna pe trofeul ratat acasă în 2007. „Avem ca obiectiv cîştigarea Cupei. Cred că putem juca finala”, a spus directorul executiv Gheorghe Chivorchian.

Unirea Urziceni – Oţelul Galaţi

Este unul dintre cele două derby-uri ale optimilor, potrivit directorului general al FRF, Ionuţ Lupescu, alături de Universitatea Craiova – Pandurii Tîrgu Jiu. Întîlnirea cu ultima finalistă a Cupei nu îi bucură deloc pe moldoveni, care şi-au exprimat dezamăgirea faţă de ce le-au hărăzit sorţii. „Ne-a picat unul din cei cinci capi de serie, nu ne cade bine această tragere”, s-a plîns preşedintele Marius Stan, completat de antrenorul Grigoraş: „Unirea porneşte cu prima şansă. Vrem totuşi să le dăm socotelile peste cap. Oţelul va încerca să se califice”.

Rapid – Internaţional Curtea de Argeş

Confruntarea de la Ploieşti se anunţă foarte interesantă. Vor fi în faţă specialista Cupei, Rapid (13 trofee, ultimul în 2007) şi gruparea lui Ştefan Stoica, Internaţional Curtea de Argeş, echipă din Liga a II-a. Piteştenii au detonat una dintre bombele fazei anterioare, eliminîndu- şi confraţii de la FC Argeş, şi rămîne de văzut dacă mai au surprize în tolbă. „Dacă e să cădem, o să cădem de pe un cal frumos. Voi trimite tinerii împotriva Rapidului, să văd ce pot”, a comentat „Mourinho”, care sezonul trecut a dus-o pe Gloria Buzău în semifinale!

Gloria Bistriţa – FC Braşov

Programată iniţial să se desfăşoare la Tîrgu Mureş, această optime a fost mutată la Făgăraş, teoretic un avantaj pentru braşoveni. Este o reeditare a confruntării din 16-imile ediţiei precedente, cînd „stegarii”, deşi erau în eşalonul secund, i-au lăsat pe vampiri fără sînge, eliminîndu- i după un 1-0. Prioritatea Gloriei este campionatul, aşa că băieţii lui Răzvan Lucescu par favoriţi şi de această dată.

CS Otopeni – FC Vaslui

Nou-promovata din Ilfov a fost ultima echipă care şi-a aflat adversara din optimile Cupei, trebuind să aştepte pînă marţea trecută disputa FC Vaslui – Poli Iaşi, amînată anterior de două ori. La debutul lui Viorel Moldovan pe banca tehnică, vasluienii s-au impus cu 3-0, scoravertisment pentru Cristi Munteanu & Co. „Vreau să cîştig tot, iar Cupa e cea mai sigură cale spre UEFA”, a anunţat fostul vîrf de la Nantes. Interesant este că Otopeniul şi Vasluiul dau piept miercuri la trei zile de la duelul direct din campionat (!), situaţie care se întîlneşte şi în Unirea Urziceni – Oţelul, adversare vineri în Liga I şi marţi în Cupă!

FC Botoşani – Dinamo Bucureşti

Una din forţele campionatului îşi încrucişează săbiile la Focşani cu FC Botoşani, şi este interesant de urmărit cum va evolua „haita” care pînă acum n-a creat nici un moment memorabil în actualul sezon. În ediţia trecută, dinamoviştii au avut o optime liniştită, 4-0 cu Sănătatea Cluj, dar în 16-imile actuale s-au chinuit cu Tîrgu Mureş. Antrenorul adversarei de azi, Leo Grozavu, i-a taxat pe cîini pentru că au refuzat să joace la Botoşani: „Sînt fricoşi, se tem de o echipă de copii”.

Universitatea Craiova – Pandurii

Un meci plin de semnificaţii pentru antrenorul Pandurilor, Sorin Cîrţu, care evoluează la Piteşti, în compania formaţiei pe care a condus-o la titlu în 1991, şi în plus de ziua lui! Sorinaccio vede în Craiova un adversar pe val, care i-a învins echipa în campionat, dar speră să se repete scenariul de anul trecut, cînd Pandurii au eliminat-o pe Craiova în 16-imi: „Îmi doream alt adversar, însă asta este. Craiova e pe val, ne-a şi bătut recent, dar un meci nu seamănă cu altul şi sper să profităm de şansa noastră. Nu vreau revanşa în faţa lor, dar îmi doresc un cadou de ziua mea”. De cealaltă parte, Ilie Balaci consideră Pandurii cel mai greu adversar din optimi: „Am căzut cel mai rău dintre toate. Nu va fi un meci uşor. Vom întîlni o echipă plină de ambiţie, cu un antrenor plin de ambiţii”.

Sportul Studenţesc – CFR Cluj

După ce a scos-o în faza precedentă pe Steaua, „gaşca nebună” din Regie încearcă joi să mai facă o victimă ilustră în Cupă, CFR Cluj, echipa ce a realizat eventul sezonul precedent. După succesul cu „roş-albaştrii”, trupa lui Adrian Falub a fost victima euforiei în Liga a II-a, însă pe Giuleşti ar trebui să-şi etaleze cel mai bun fotbal şi este greşit să o considerăm victimă sigură. „Punctul lor forte este jocul colectiv”, şi-a pus în gardă colegii fostul student Stăncioiu. Nota bene, cele două s-au mai întîlnit în 16- imile ediţiei 2002/2003, iar cîştig de cauză a avut divizionara secundă de atunci, Clujul, cu 1-0!

PROGRAM

Marţi, 11 noiembrie:

FC Dunărea Galaţi – FC Timişoara, ora 13:00, Bucureşti, stadion Regie
Unirea Urziceni – Oţelul Galaţi, ora 14:45, Buzău, stadion Municipal

Miercuri, 12 noiembrie:

Rapid Bucureşti – FC Internaţional Curtea de Argeş, ora 13:00, Ploieşti,
stadion Astra
Gloria Bistriţa – FC Braşov, ora 13:00, Făgăraş, stadion Park Arena
CS Otopeni – FC Vaslui, ora 13:00, Săcele, stadion Precizia
FC Botoşani – Dinamo Bucureşti, ora 14:00, Focşani, stadion Milcovul
FC Universitatea Craiova – Pandurii Tîrgu Jiu, ora 20:30, Piteşti,
stadion Trivale

Joi, 13 noiembrie:

Sportul Studenţesc – CFR Cluj, ora 20:30, Bucureşti, stadion Giuleşti

Cîştigătoarele acestei unice manşe se vor califica în sferturile competiţiei, programate pe 15 aprilie 2009.