CUPA ROMANIEI/ Peste asteptari!

Unirea Urziceni şi Gloria Buzău se vor duela, miercurea viitoare, pentru prima oară în penultimul act al Cupei României. Cîştigătoarea va avea şansa de a lupta pentru trofeu, va intra în istoria competiţiei, poate chiar şi în ediţia viitoare a Cupei UEFA

Estul Munteniei va „fierbe” la mijlocul săptămînii viitoare. Urziceni şi Buzău sînt oraşele care, în ziua de miercuri, vor trăi la intensitate maximă numai pentru fotbal. Echipele reprezentative ale celor două judeţe vecine au ajuns într-un punct ce părea doar un vis pînă de curînd, mai ales în cazul buzoienilor, bîntuiţi nu demult chiar de perspectiva desfiinţării.

Epoca „Valahorum”

În 1954, în Urziceni apărea primul club sportiv din istoria micuţei aşezări situate la 60 de kilometri nord-est de Bucureşti. Era un club de fotbal şi se numea „Ialomiţa”. Devenită apoi „Unirea”, echipa a realizat o mică ispravă în Cupa României abia în 1988. Atunci, a ajuns pînă în „16”-imile de finală, unde a pierdut în faţa Corvinului Hunedoara, 1-3. Era în Divizia C, iar în ediţia următoare de campionat a fost aproape de a reuşi promovarea.

În 2002, clubul a fost preluat de societatea „Valahorum”, iar progresul începea să se simtă. Stadionul a fost cosmetizat, vestiarele au atins standarde moderne, capacitatea tribunei a ajuns la 7.000 de locuri, toate pe scaune. Dar, mai important decît toate astea, în vara următoare s-a reuşit, în premieră, promovarea în eşalonul secund. Trei ani mai tîrziu, în 2006, Unirea Urziceni a realizat cea mai mare performanţă din istoria sa, urcarea în Liga I.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Unirea nu a intrat în grupul de elită al ţării doar pentru a rămîne o modestă a cărui obiectiv permanent să fie evitarea retrogradării. Sosirea antrenorului Dan Petrescu a ridicat echipa chiar în jumătatea superioară a clasamentului, pînă în lupta pentru un loc de cupă europeană. Iar rezultatele pozitive nu au venit întîmplător, ci chiar pe fondul unui joc bun. Băieţii adunaţi la Urziceni (mulţi dintre ei „aruncaţi” de alte grupări) sînt acum la un mic pas de o nouă performanţă istorică pentru oraş: calificarea în Cupa UEFA. Obiectiv posibil pe două căi: şi prin campionat, şi prin Cupa României. În actuala ediţie a Ligii I, Unirea a învins Steaua, la Urziceni, în campionat, pentru ca apoi să o elimine şi din Cupa României. Unde trebuie să treacă acum de… „Steluţa”.

O Glorie în Ţara Românească

Deşi fotbalul buzoian îşi are rădăcinile în anul 1930, Gloria s-a născut abia la începutul anilor 70, intrînd în Divizia B în ediţia 1972-1973. În vara lui 1978, oraşul sărbătorea promovarea, în premieră, în Divizia A. Gloria a rămas numai doi ani în eşalonul de elită, revenind însă nu după foarte mult timp, în 1984. La finalul ediţiei imediat următoare, echipa a reuşit cea mai bună performanţă din istoria sa, clasarea pe poziţia a cincea. Ceea ce i-a adus participarea în Cupa Balcanică, unde a „prins” o semifinală, împotriva grecilor de la Panionios Atena.

Al doilea ciclu buzoian în Divizia A a fost doar cu puţin mai lung decît primul. La finalul ediţiei 1986-1987, Gloria a terminat abia a 17-a din 18 şi a retrogradat. Apoi, nu numai că revenirea în prim-planul fotbalului românesc nu s-a mai produs, dar, mai rău, echipa a „picat”, în premieră (2000), în Divizia C, de unde a revenit în „B” în 2002. Au urmat cîţiva ani în care locul planurilor de promovare a fost luat de frămîntări interne, fiind posibilă chiar desfiinţarea. Viorel Ion a fost omul revitalizării. Anul trecut, Gloria a reuşit, după două decenii, revenirea între primele 18 grupări ale ţării.

În ciuda relaţiei apropiate dintre conducere şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, Gloria a „încurcat” echipa bucureşteană, reuşind să nu piardă jocul din „Crîng”, în turul campionatului. Acum, buzoienii au atins punctul lor maxim din istorie, în Cupa României, dar încearcă să intre chiar în finală şi poate în Cupa UEFA. Toate astea în timp ce luptă pentru evitarea retrogradării, după numai un an de prezenţă.