CUPA ROMANIEI/ Obiectiv secundar

Pentru cele două semifinaliste care îşi vor disputa, miercuri, calificarea în ultimul act al competiţiei, Dacia Mioveni şi CRF Cluj-Napoca, situaţia din campionat primează. Pe de altă parte, rezultatul acestui meci interesează în mare măsură celelalte echipe cu ambiţii europene, datorită eventualităţii în care şi ocupanta locului al şaselea în clasamentul Ligii I s-ar putea califica în Cupa UEFA

Miercuri, de la ora 20.30, pe stadionul „Giuleşti – Valentin Stănescu”, se va disputa prima semifinală a Cupei României „Timişoreana”, între Dacia Mioveni şi CFR Cluj- Napoca. O întîlnire la fel de inedită pentru această fază, ca şi cea de-a doua semifinală, programată o zi mai tîrziu, la aceeaşi oră, pe stadionul „Cotroceni”, între Gloria Buzău şi Unirea Urziceni. Dacă CFR nu mai poate, practic, rata calificarea în cupele europene prin clasamentul Ligii I, Unirea trebuie să meargă şi pe filiera Cupei, în timp ce Dacia şi Gloria luptă pentru evitarea retrogradării şi au nevoie de calificare (în premieră), în speranţa unei aventuri pe continent.

Cu Dacia la porţile Europei

În urmă cu cîţiva ani, o posibilă prezenţă a Daciei Mioveni la startul Cupei UEFA ar fi însemnat o glumă tare hazlie. Acum, o eventuală victorie în faţa clujenilor ar aduce Mioveniul la doar un mic pas de intrarea în istoria europeană a fotbalului a micuţei aşezări din apropierea Piteştiului.

CS Dacia Mioveni este un club foarte tînăr. A fost înfiinţat în vara anului 2000, sub denumirea AS Mioveni 2000, echipa de fotbal fiind înscrisă în Divizia D. Un an mai tîrziu, prin fuziunea cu Dacia Piteşti, a luat naştere AS Dacia Mioveni, transformată în club sportiv în anul 2002.

Anul trecut, în timp ce FC Argeş, echipa fanion a judeţului şi participantă tradiţională în eşalonul de elită, retrograda, inedita Dacia Mioveni promova pentru prima oară în Liga I. Implicarea fostului acţionar de la Universitatea Craiova şi de la Dinamo, Gigi Neţoiu, atrăgea atenţia asupra faptului că prezenţa Daciei printre cele mai bune 18 echipe ale României ar putea fi mai mult decît o „eroare” de un an. Iată că echipa lui Sorin Cîrţu are şanse mari de a evita retrogradarea şi, mai mult, are ocazia istorică de a intra în finala Cupei României. Cîştigarea unui trofeu sau calificarea într-o cupă europeană nu mai reprezintă utopii la Mioveni. Cel puţin pînă miercuri seară.

Eventul nu (prea mai) „trage” la Cluj

Nu cu mult timp în urmă, CFR Cluj-Napoca părea o candidată îndreptăţită la realizarea în premieră a eventului campionat- Cupă, ediţia 2007-2008. Ţelul este încă plauzibil, dar involuţia jocului oamenilor lui Andone şi panica instalată în sînul clujenilor pe partea de campionat au mai schimbat puţin lucrurile, în special din punct de vedere psihic. Dacia Mioveni nu (mai) pare deloc un obstacol facil în cursa pentru cîştigarea Cupei. O eventuală înfrîngere nu ar afecta calificarea „ceferiştilor” în cupele europene, ţinta fiind Liga Campionilor (măcar turul al treilea preliminar, dacă nu direct grupele), şi nicidecum Cupa UEFA. Însă o nouă „palmă”, încasată de la Dacia, ar îngreuna şi mai tare moralul legiunii străine din „Gruia”.

Dintre cele patru semifinaliste, favorita CFR Cluj-Napoca este, de departe, cel mai vîrstnic club. Anul trecut, s-a sărbătorit centenarul, însă fără performanţe, ba dimpotrivă. În locul unei participări remarcabile în Cupa UEFA, Andone şi compania au „realizat” o contrapeformanţă istorică, anume eliminarea, fără drept de apel, de către o reprezentantă a unei ţări practic inexistente în cupele europene – Cipru, prin Anorthosis Famagusta.

Naşterea din 1907 s-a produs sub numele K.V.S.C., fiind a zecea echipă de fotbal înfiinţată pe teritoriul actual al României. În 1912, numele a fost schimbat în K.T.C (Kolozsvari Torna Club). După Unirea din 1918, CFR Cluj-Napoca a fost înscrisă în prima ediţie a campionatului României întregite, 1921-1922.

De atunci, sub denumirile Locomotiva, CSM, Clujana sau Steaua CFR, actuala CFR Cluj- Napoca a reuşit doar o clasare pe locul al treilea (anul trecut) şi o finală de Cupa UEFA-Intertoto, la singura sa participare, în 2005.