Te asteptam si pe retelel sociale

Cupa Romaniei

Cupa Romaniei: Fair-play/ ”Poli si Rapid/Nu sunt membre de partid!”

În timp ce Rapid şi Poli Timişoara îşi urmau destinele fotbalistice, galeriile celor două grupări s-au respectat mereu. Au cinstit împreună memoria eroilor căzuţi în Revoluţie şi au manifestat pentru desfiinţarea grupărilor departamentale, Dinamo şi Steaua

Povestea cu accidentul nefericit al lui Marcel Puşcaş la Timişoara este doar un episod din tolba întîmplărilor comune ale simpatizanţilor lui Poli şi Rapid. Pentru că felul de a fi şi apropierea culorilor a dus practic la o înfrăţire a simpatizanţilor celor două grupări.

În perioada comunismului, potcoava „Giuleştiului” era practic un loc interzis pentru simpatizanţii echipelor vizitatoare. Situat în inima cartierului Crîngaşi, stadionul era păzit straşnic de suporterii feroviari. Dar, meciurile dintre Rapid şi Poli Timişoara erau alt ceva. Parcă şi Miliţia călare privea cu invidie, neavînd motive să intervină. Scorul de pe terenul de joc nu mai interesa pe nimeni.

„Timişorenii sînt fraţii noştri de suferinţă şi de luptă împotriva sistemului. Să-i primim cum se cuvine!”, îndemna fostul lider al galeriei rapidiste, regretatul Mincea „Geamgiul”. La astfel de meciuri, galeriile nici măcar nu mai erau împărţite.

Suporterii rapidişti şi timişoreni se amestecau la tribuna a II-a fluturînd laolaltă drapele vişinii şi violete. Iar scandarea era una singură şi comună: „Poli şi Rapid/Nu sînt membre de partid!”

Frăţia Revoluţiei

Nici Revoluţia nu a ştirbit cu nimic din simpatia comună. Mai mult, amiciţia s-a transformat în prietenie. În ianuarie 1990, cînd în România încă se simţea miros de praf de puşcă, cel care avea să înfiinţeze Liga Suporterilor Rapidişti, Andrei Teodor, a avut o iniţiativă care a emoţionat întregul oraş martir. O delegaţie formată numai din susţinători ai Rapidului s-a deplasat cu coroane de flori la Timişoara pentru a cinsti memoria celor ucişi acolo, evident, toţi susţinători ai formaţiei locale. Gestul avea să fie întors. În faţa stadionului Rapid a fost ridicată o troiţă în memoria sportivilor clubului din Grant căzuţi la Revoluţie. La fiecare sosire a timişorenilor în Giuleşti, troiţa era acoperită cu flori.

Tot în 1990, cele două galerii au avut şi o acţiune comună. Acestea au organizat un amplu marş de protest pe străzile Bucureştiului, cerînd desfiinţarea grupărilor Dinamo şi Steaua, considerate ultimele reminiscenţe ale trecutului comunist.

Pentru Doboş!

Simpatiile dintre galerii nu ţin cont de rivalitatea de pe terenul de joc. Meciul din turul actualului sezon dintre Poli şi Rapid a fost unul tensionat, cîştigat în final cu 1-0 de către bănăţeni. Tensiunea nu s-a transpus însă şi în tribune. Înaintea fluierului de start, ambele galerii au scandat numele lui Toni Doboş, aflat între viaţă şi moarte după un grav accident de circulaţie. După sfîrşitul meciului, jucătorii celor două formaţii au fost îndelung aplaudaţi de toţi spectatorii aflaţi pe stadionul „Dan Păltinişanu”.

„Era o plăcere să joci în faţa unor tribune arhipline şi să fii aplaudat de galeria adversă, chiar şi atunci cînd înscriai în poarta favoriţilor.” – Nae Manea (fost jucător Rapid)

Scandări comune

„Poli şi Rapid/Se iubesc la infinit!”
„Poli şi Rapid/N-au fost membre de partid!”
„Sîntem fraţi cu Timişoara/Ne iubeşte toată ţara…”

Citeste mai multe!