CUPA ROMANIEI – FAIR PLAY/ Invingatorii cer rejucarea!

Noţiunea de fair-play s-a născut în urmă cu şapte decenii undeva în “potcoava” Giuleştiului. După un meci cu cîntec, Rapid a trecut cu 2-1 de Venus, în semifinala Cupei. Deşi învingători, feroviarii sînt cei care au cerut rejucarea!

Giuleştiul a fiert dintotdeauna, de la începuturile sale. Iar noţiunea de fair-play s-a împletit fără probleme sub Grant cu alergatul jucătorilor pe şine după un rezultat negativ. Şi acum 70 de ani Cupa României era o prioritate pentru Rapid. Însă, atunci cînd Steaua şi Dinamo încă nu existau, marea rivală bucureşteană era Venus. Echipă susţinută de către ministrul de Interne şi, totodată, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, prefectul Gabriel Marinescu. Iar formaţia sa aştepta cu sufletul la gură semifinala de Cupă, pe care urma să o dispute împotriva ceferiştilor giuleşteni.

Poveste fără sfîrşit

Pline pînă la refuz, tribunele “potcoavei” au asistat la un meci de poveste. În fond, faţă în faţă se aflau două echipe abundînd de vedete. David, Albu, Ploeşteanu, Humis, Vîlcov, la Venus, aşteptau replica “vişiniilor” Roşculeţ, Vintilă, Răşinaru, Ionică Bogdan, Auer şi “minunea blondă” Giussy Baratki. În prelungirile partidei, Baratki a înscris golul de 2-1, consfinţind victoria Rapidului şi, implicit, calificarea în finala Cupei României. Dar, povestea nu numai că n-avea să se termine aici, ci abia începea.

Învingătorii, din nou învingători

Suporterii lui Venus spuneau că arbitrajul din acea zi a fost unul catastrofal. Conducerea clubului venusist a contestat la rîndul ei îndelung deciziile cavalerului în negru. De altfel, prefectul Gabriel Marinescu a trimis şi o scrisoare către Federaţie prin care acuza felul în care a fost judecată echipa sa. “Golul doi al Rapidului a fost marcat din poziţie de ofsaid. Faulturile făcute în careu şi nesancţionate duc la convingerea necorectitudinii arbitrului şi cer imediata luare în discuţie şi soluţionarea acestei grave chestiuni care se cheamă un meci furat Venusului”, se specifica în scrisoare. Urmarea? Una absolut neaşteptată. Federaţia a dictat rejucarea partidei. Dar, nu în urma sesizărilor făcute de Marinescu, ci a cererii înaintate chiar de către gruparea învingătoare, Rapid! Şi, din nou, surpriză! Fără să se întrebuinţeze foarte serios, Rapid a cîştigat cu 4-2, după golurile marcate de Rici Auer şi Giussy Baratki.

Nebunia feroviarilor

Iată cum suna cererea de rejucare a partidei scrisă de către preşedintele Rapidului, Costică Ardeleanu: “Clubul Sportiv Rapid consideră că semifinala disputată în ziua de 15 mai a.c. pe stadionul Giuleşti, în compania grupării Venus, nu a avut condiţiile unei desfăşurări normale. La aceasta au contribuit o serie de factori, printre care îngăduinţa arbitrului. În consecinţă, vă rugăm să depuneţi toate diligenţele pentru a se aproba rejucarea meciului în ziua de 21 mai a.c., astfel ca echipa cu adevărat cea mai bună să învingă”.

Ce spune legenda

În jurul acestei semifinale s-au ţesut multe poveşti, transformate apoi în legendă. După finalul primei partide, giuleştenii au sărbătorit victoria la restaurantul “Luther”, de lîngă Gara de Nord. Se spune că, la o oră tîrzie din noapte, rapidiştii Vintilă, Auer, Raffi nschi şi Baratki ar fi fost arestaţi din ordinul prefectului Gabriel Marinescu, iar preşedintele Rapidului, Constantin Ardeleanu, ar fi scris cererea de rejucare ca preţ pentru a-şi scoate jucătorii de la “zdup”.

Stiri recente

Dosar penal in rem pentru distrugere şi tulburarea ordinii publice în conflictul dintre suporteri înaintea meciului Rapid – UTA. Patru persoane au avut nevoie...

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a anunţat, că înaintea meciului Rapid - UTA, a avut loc în...