CUPA CONFEDERATIILOR 2009/ Spania, Invincibila Armada?

Dacă va câştiga şi semifinala de miercuri, de pe “Free State Stadium” din Bloemfontein, contra SUA , Spania va stabili un nou record mondial de invincibilitate (36 de partide), depăşind performanţa Braziliei din deceniul precedent!

Victoria cu Africa de Sud (2-0) de sâmbătă a fost în sine un nou record mondial, marcând al 15-lea succes consecutiv al naţionalei iberice, însă “La Furia Roja” are planuri şi mai mari, pentru că în faţa gazdelor competiţiei ea a bifat şi a 35-a partidă consecutivă fără înfrângere, egalând astfel recordul stabilit de echipa naţională a Braziliei în 1993-1996, care cucerea pe drum şi titlul mondial în 1994. Acum, 90 de minute îi mai despart pe Torres, Xavi & Co. de rescrierea istoriei – una pe care în pofida declaraţiilor pline de modestie, spaniolii o urmăresc aşa cum un taur furios urmăreşte “muleta”. Statistica spune că numai Ungaria, între 1950 şi 1954, respectiv Argentina, între 1991 şi 1993, au mai izbutit cicluri de invincibilitate, ce-i drept mai scurte, de 31 de partide. Spania şi Brazilia, fiecare cu câte 35 de meciuri, au fost singurele care au reuşit să le întreacă.

Dar dacă generaţia lui Zinho şi Dunga, criticată pe alocuri pentru stilul defensiv, a apus, cea a lui David Villa, “El Nino” Torres, Puyol şi Xavi este în culmea fecundităţii, etalând un fotbal ofensiv irezistibil. Spania a cucerit anul trecut Campionatul European după o pauză de patru decenii, o serie dintre componenţii ei a participat luna trecută la triumful Barcelonei în Liga Campionilor, iar acum este principala favorită la Cupa Confederaţiilor dar şi la Cupa Mondială de anul viitor.

Credeţi în miracole?

Ei bine, ar cam trebui. Naţionala Statelor Unite a fost la această Cupă a Confederaţiilor dovada că miracolele încă se întâmplă. După ce a pierdut primele două etape din grupa B, 1-3 în faţa Italiei şi 0-3 în faţa Braziliei, SUA era exclusă din toate calculele înaintea ultimei dispute cu Egipt, “faraonii” şi “Squadra Azzurra” fiind, în această ordine, favoriţi la calificarea de pe locul doi. Numai că, surpriză! SUA a îngenuncheat campioana Africii cu 3-0 şi s-a calificat de pe locul doi, cu trei puncte, graţie golaverajului! A fost meciul care a demonstrat că atunci când doi se bat, al treilea profită. Şi o mostră de pragmatism yankeu, mărginire italiană, respectiv inconstanţă africană.

Pronostic: Spania – SUA 1

Stiri recente

Aroganță vs. respect în tenis, cu Victor Hănescu. Cazurike Djokovici și Nadal

https://www.youtube.com/watch?v=gzImbMVRDU0&t=1089s Victor Hănescu a spus în cadrul Podcastului Business Philosophy despre atitudinea de aroganță vs. respect în tenis, analizând comportamentele...