Criza antrenorilor englezi

0
97

Alex Ferguson, Kenny Dalgish, Arsene Wenger sau Jose Mourinho sînt tehnicienii care au triumfat în Premier League în ultimii 15 ani. Din păcate pentru fotbalul din Albion, nici un antrenor englez nu a mai reuşit să cîştige titlul, iar luminiţa de la capătul tunelului nu se întrezăreşte

Inventatorii fotbalului duc lipsă de antrenori de succes. Au trecut 15 ani de cînd ultimul tehnician englez a cucerit titlul în Albion. în 1992, Leeds United, condusă de pe bancă de Howard Wilkinson, se impunea în duelul cu Manchester United şi îşi trecea în palmares cel de-al treilea titlu din istorie. Era o perioadă de tranziţie în campionatul englez, care, o dată cu sezonul 1992-1993, îşi schimbă denumirea din Football League First Division în Premier League. Pentru tehnicienii englezi veneau însă vremuri grele.

Dominaţie scoţiană

La Manchester, scoţianul Alexander Chapman Ferguson începuse construcţia unei echipe cu care să domine fotbalul din Insulă, după ce reuşise să învingă Barcelona, în finala Cupei Cupelor din 1991. “Diavolii” nu mai cuceriseră titlul din 1967 şi vedeau în Ferguson omul potrivit pentru împlinirea visului. Fanii lui United nu s-au înşelat, iar în vara lui 1993 favoriţii lor erau pe prima treaptă a podiumului. începea era Manchester United cu Alex Ferguson în rol principal. După doua succese consecutive, a venit rîndul unui alt scoţian să se impună ca antrenor în Premier League. Kenny Dalglish era de trei ani managerul lui Blackburn Rovers şi, după ce pierduse în 1994 disputa pentru titlu în faţa lui Manchester United, a avut în sezonul următor un parcurs de excepţie. După o luptă care s-a dus pînă în ultima etapă, Dalglish a cîştigat duelul cu Ferguson şi, cu un punct avans, a fost încoronat campion al Angliei. La fel ca Leeds, Blackburn nu a putut să-şi apere titlul, încheind sezonul următor pe un dezamăgitor loc şapte. Au urmat alţi doi ani dominaţi de Manchester United şi Alex Ferguson. “Diavolilor” li se pregătea însă o surpriză la Londra.

A apărut Arsene Wenger

La Arsenal, francezul Arsene Wenger promitea că va întrerupe dominaţia scoţiană din fotbalul englez. Antrenorul din Hexagon a dus pe Arsenal pe locul trei în primul sezon, 1996-1997, fără a reuşi calificarea în Champions League. Era însă un semnal de alarmă pentru rivalii din nord-vestul Angliei. Wenger a cerut conducerii control total asupra transferurilor şi organizării clubului. După ce i-au fost satisfăcute exigenţele, francezul a depăşit toate aşteptările. La sfîrşitul celui de-al doilea sezon ca antrenor în Premier League, Wenger o ducea pe Arsenal pe primul loc. Tehnicianul lui Manchester s-a răzbunat în sezonul următor, cucerind din nou titlul, dar şi Liga Campionilor. Alex Ferguson devenea Sir Alex Ferguson, ca o recunoaştere a meritelor sale în fotbalul englez. Pentru United au urmat alte două sezoane fantastice, ambele încununate de titlul de campioană. în 2002, Arsene Wenger şi Arsenal au recidivat şi tunarii se impuneau categoric în Premier League, la şapte puncte de Liverpool şi la zece de rivalii din Manchester.  Disputa Wenger – Ferguson făcea deliciul fanilor şi jurnaliştilor englezi, care au denumit-o “Cel mai important duel tactic al fotbalului modern”. Scoţianul şi francezul şi-au împărţit în 2003 şi 2004 laurii din Anglia, însă la Londra începuse revoluţia lui Abramovici.

Continuarea in numarul 53 al Sport Magazin powered by kicker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here