Craciunita

La începutul anului 2006, Cătălina Ponor cucerea al treilea titlu continental la bîrnă, reuşind să închidă astfel gura cîrcotaşilor care o considerau deja o sportivă terminată. După rezultatele bune înregistrate la Campionatul European de la Volos (Grecia), tripla campioană olimpică de la Atena a hotărît totuşi să se retragă din activitate. Treptat, distracţiile cu prietenii şi călătoriile peste hotare
au luat locul antrenamentelor asidue şi cantonamentelor plictisitoare. Cătălina a primit apoi o ofertă avantajoasă din partea unui televiziuni nipone (30.000 de euro) pentru a participa la nişte spectacole demonstrative. Ponor s-a accidentat însă la gamba piciorului drept şi contractul a fost reziliat. A urmat un anunţ surpriză: Cătălina va reveni anul acesta în sala de gimnastică şi va încerca să ajute lotul feminin la Campionatul Mondial de la Sttutgart. Pînă să reînceapă antrenamentele, campioana olimpică va petrece sărbătorile în familie şi va pleca pe 18 ianuarie în Canada, unde va antrena o grupă de fetiţe şi va efectua un program demostrativ.

Reporter: Cum te simţi din punct de vedere fizic?
Ponor: Deocamdată, mai am un pic probleme cu piciorul, mă mai doare puţin spatele, dar în general mă simt mai bine. Faţă de cum eram înainte, mi-am mai revenit.
Reporter: Cu ce impresii ai rămas după perioada petrecută în Japonia?
Ponor: A fost o experienţă frumoasă şi grea în acelaşi timp. Antrenamentele de acolo m-au cam obosit şi nu am de gînd să mă întorc în Japonia în perioada următoare, mi-a ajuns.

“Nimeni nu are dreptul să se bage în viaţa mea”

Reporter: După retragere ai călătorit destul de mult. îţi vei petrece totuşi sărbătorile cu familia?
Ponor: Crăciunul l-am facut acasă cu familia, iar Revelionul l-am petrecut cu prietenii. Cu toate astea nu m-am detaşat complet de gimnastică, pentru că prietenul meu este gimnast (rîde).
Reporter: Anunţul revenirii tale în activitate a cam reaprins spiritele în gimnastica românească, iar antrenorul tău, Matei Stănei, a intrat din nou în conflict cu Nicolae Forminte, coordonatorul lotului olimpic.
Ponor: Nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Din moment ce eu nu comentez ce fac alţii, nu ar trebui nici ei să comenteze despre mine. Sincer, chiar nu au dreptul. Nu ar trebui să se bage în viaţa mea şi nu ar trebui să vorbească în locul meu.

“Dacă nu merge treaba, voi abandona definitiv”

Reporter: Cînd te-ai hotărît să revii în sala de gimnastică?
Ponor: Probabil prin luna martie, voi încerca şi voi vedea ce va ieşi. Este doar o tentativă, nu vreau să spun nimic sigur, că voi ajunge la Campionatul Mondial sau la Olimpiadă, pentru ca apoi să dezamăgesc lumea. Deocamdată, dacă observ că voi sta bine cu sănătatea, voi continua. Dacă nu merge treaba, voi abandona definitiv şi gata… nu mă voi mai gîndi la gimnastică niciodată!
Reporter: Va fi mai greu să revii din punct de vedere fizic sau psihic la un program asiduu de pregătire?
Ponor: Şi una, şi alta. Ca să pot reveni fizic, voi avea cu siguranţă nevoie şi de un suport psihic puternic. Pe de altă parte, va trebui să mă concentrez doar la antrenamente şi să nu mă deranjeze nimeni în ceea ce fac.
Reporter: Care este principalul motiv care te-a determinat să revii în activitate?
Ponor: Am decis să mă întorc pentru că am văzut ce s-a întîmplat la Campionatul Mondial şi mi-am zis că aş putea ajuta şi eu echipa. Al doilea motiv este faptul că îmi lipseşte o medalie de aur la Campionatul Mondial şi acest lucru îmi dă putere să continui.
Reporter: Octavian Belu va conduce Agenţia Naţională pentru Sport în viitor. Crezi că va influenţa în vreun fel gimnastica românească numirea sa în această funcţie?
Ponor: Domnul Belu este un om inteligent şi ştie mai bine singur ce are de făcut. Sper să poată ajuta în vreun fel sau altul şi gimnastica.
Reporter: Invitaţia de a participa la un show în Japonia a dovedit că poţi face bani nu doar din gimnastică. După ce te vei retrage ai de gînd să urmezi şi tu exemplul altor vedete ale sportului mondial şi să creezi o linie vestimentară sau alt produs care să îţi poarte numele?
Ponor: Este puţin cam devreme să mă gîndesc la aşa ceva. în viitorul apropiat, vreau să mă concentrez doar la ceea ce doresc să mai fac în gimnastică. După retragere, voi avea timp destul să mă gîndesc şi la alte chestii.

Palmares:
aur CE 2004 (Amsterdam) echipe
aur CE 2004 (Amsterdam) bîrnă
aur CE 2004 (Amsterdam) sol
argint CM 2003 (Anaheim) echipe
argint CM 2003 (Anaheim) bîrnă
argint CM 2003 (Anaheim) sol
aur JO 2000 (Atena) echipe
aur JO 2000 (Atena) bîrnă
aur JO 2000 (Atena) sol
aur CE 2005 (Debrecen) bîrnă
bronz CM 2005 (Melbourne) bîrnă
bronz CE 2006 (Volos) sol
argint CE 2006 (Volos) echipe
aur CE 2006 (Volos) bîrnă

Stiri recente

Ana Bogdan a câştigat turneul WTA Parma Ladies Open

Ana Bogdan a câștigat turneul WTA 125 Parma Ladies Open, după ce a învins-o în finală pe slovaca Anna...