Free Porn
xbporn
london escortsbuy instagram followersbuy tiktok followers

„Copiii vin din ce in ce mai rar la stadion”

Considerat unul dintre cei mai mari descoperitori de talente, antrenorul Dumitru Manea trage un semnal de alarmă şi spune că viitorul fotbalului românesc este în pericol.

Pe 7 decembrie va împlini 58 de ani. Ultimele două decenii şi le-a dedicat copiilor şi juniorilor, pe care i-a crescut de parcă ar fi fost ai lui. Dumitru Manea este, probabil, antrenorul cu cei mai mulţi fotbalişti daţi primei ligi. Angajat la Sportul Studenţesc, Manea este tatăl spiritual al vedetelor Mazilu şi Lazăr, al lui Galamaz şi al lui Gigel Bucur. Ca antrenor al naţionalelor de juniori, el i-a avut „în grijă” pe Cristi Chivu, Dolha, Neaga şi Dănuţ Coman. Cu Dumitru Manea, „fabrica de fotbalişti” din Regie continuă să scoată jucători pe bandă rulantă. Antrenorul spune însă că la fotbal vin din ce în ce mai puţini copii, iar viitorul nu sună deloc bine.

Reporter:
Care este secretul rezultatelor şcolii de fotbal din Regie?
Dumitru Manea: Munca antrenorilor şi cea a copiilor. Ar mai fi dorinţa lor. Degeaba te omori tu, ca dascăl, dacă ei nu vin cu plăcere şi nu îşi propun să atingă un ţel în viaţă. în grupa asta de 15 ani sînt copii nu doar din Bucureşti. Sînt de la Răcari, de la Brăneşti, Dragomireşti, Clinceni, chiar şi de la Lunguleţu de Dîmboviţa. Vin zilnic la antrenamente. Şi mai e ceva: au văzut că fotbalul le poate aduce foarte mulţi bani.

Reporter: Este adevărat că la Sportul Studenţesc părinţii nu sînt nevoiţi să dea obişnuita şpagă pentru ca odraslele lor să fie băgate în seamă?
Manea: La Sportul nu s-a cerut niciodată nici măcar cea mai mică atenţie. Nici nu s-a dat! Este în primul rînd politica noastră şi a patronului Vasile Şiman. Ştiu că prin alte părţi sînt întîlnite astfel de practici. Nu vreau să spun unde. Se ştie! Poate şi de aceea copiii vin în continuare aici să înveţe fotbal. Uitaţi-l pe puştiul acela, Claudiu Grigore îl cheamă şi are 15 ani. A venit de la Steaua, unde nu prea era băgat în seamă. Să vedeţi ce fotbalist scoatem din el.

Reporter: Ce fel de copii vin la Sportul?
Manea: în general săraci, dacă la asta vă referiţi. Puţini sînt copiii de bani gata care vin la fotbal. Din generaţia lui Mazilu, doar Stăcioiu era mai răsărit. Tatăl este colonel, iar mama, profesoară de istorie.

Reporter: Şi şcoala?
Manea: Cine nu se ţine de şcoală, nu are ce căuta la fotbal. Există o legătură permanentă cu şcoala şi cu familia.

Reporter: Mai vin copiii la fotbal?
Manea: Din ce în ce mai puţini. Nu mai sînt maidane pe care să se poată învăţa abecedarul fotbalului. Mergem pe la şcoli, iar într-o clasă, din 36 de elevi, dacă mai sînt şase băieţi. Iar dintre aceştia şase, trei poartă ochelari, unul cîntă la pian, iar doi nu au treabă cu fotbalul. Pe unii îi aduc părinţii. Mai întîi îi întreb pe aceştia: „Cînd a lăsat păpuşa din braţe?”. Unii sînt sinceri, alţii nu, dar după primul antrenament îţi dai seama. Sînt copii care se sperie de minge. Cu toate acestea, îi încurajez să vină la antrenamente. E mult mai educativ şi mai sănătos decît să piardă vremea aiurea.

Reporter: Care sînt copiii de care sînteţi mîndru?  
Manea: Mazilu şi Lazăr.

Reporter: Dezamăgiri?
Manea: Bogdan Meiu. Un fundaş stînga, născut în 1981, care astăzi trebuia să fie titularul postului în naţională. O clasă peste Răzvan Raţ. Este cel mai bun exemplu al lipsei de colaborare dintre noi şi părinţi. Cînd avea 14 ani, i-am spus mamei sale că fumează. După un an, aceasta m-a sunat şi s-a plîns că băiatul ei fumează. I-am spus să fie atentă să nu facă şi altceva, mult mai grav. Exact asta făcea. I-am mai întins mîna o dată, dar degeaba, s-a distrus singur.

Reporter: De ce credeţi că unii dintre foştii fotbalişti plecaţi din Regie nu confirmă în alte părţi?
Manea: Aici depinde de fiecare. Mazilu merge bine. Lazăr zici că joacă la Rapid de cînd l-a născut maică-sa.

Reporter: Gigel Bucur?
Manea: A avut ghinion cu acea accidentare.

Reporter:
Cristi Ciubotariu?
Manea: Are probleme cu caracterul.

Reporter:
Cît de bine cîştigă un antrenor de copii şi juniori?
Manea: Eu am făcut şi multă muncă patriotică, mai ales înainte de 1989. Ce să spun? Sînt mulţumit. Nu ar fi rău, şi sper să nu se supere domnul Şiman, dacă am primi un procent atunci cînd un produs al nostru ajunge la echipa mare sau este vîndut altor cluburi, aşa cum se procedează prin alte părţi.

Reporter: Ce urîţi cel mai mult la tinerii fotbalişti?
Manea: Minciuna şi furtul.  

Stiri recente

Iga Swiatek s-a retras de la China Open din motive personale

Liderul WTA, Iga Swiatek, s-a retras de la China Open din motive personale.Sportiva în vârstă de 23 de ani...