Constantin Schumacher vrea acasa

Constantin Schumacher (foto) s-a plicitisit să stea departe de casă şi vrea să revină în forţă în fotbalul românesc sau la o echipă din Europa. După un sezon de excepţie reuşit în China, la Guangzhou Pharmaceutical, Schumacher este hotărît să demonstreze că nu şi-a spus ultimul cuvînt la cei 30 de ani ai săi.

Născut la Fălticeni, Constantin Schumacher s-a lansat în fotbalul mare la FC Argeş, formaţie pentru care a evoluat între 1993 şi 1999. După un sezon excelent, în care a marcat de zece ori în 30 de partide, Schumacher a fost adus de Mircea Lucescu la Rapid. A debutat în Giuleşti într-un meci din preliminariile Ligii Campionilor împotriva lui Skonto Riga şi a înscris un gol de la 30 de metri. A urmat un an la fel de bun pentru cel care a fost alintat imediat cu apelativul „Schumi-gol” de către suporterii giuleşteni. Din păcate pentru el, Rapid a pierdut titlul în dauna lui Dinamo, dar mijlocaşul a continuat să spere. După alte două sezoane, Schumacher, care a trecut patru luni şi pe la Gloria Bistriţa, a devenit căpitanul echipei feroviare.

Campion din China

Sezonul 2002-2003 a fost ultimul pentru Schumi în Giuleşti. A reuşit un tur de senzaţie, fiind convocat şi la echipa naţională, iar în iarnă a ales drumul Asiei. Cu toate acestea, a lăsat Rapidul pe primul loc – cu un avans considerabil faţă de urmăritoare – şi a semnat cu Yunan Hongta. în vară, cînd a venit în ţară, a trecut bineînţeles pe la ProRapid pentru a-şi lua tricoul de campion. „La Rapid şi la FC Argeş am trăit cele mai frumoase momente din cariera mea de fotbalist. Oriunde m-aş duce şi indiferent la ce echipă voi juca, îmi vor rămîne în suflet”, povesteşte mijlocaşul în vîrstă de 30 de ani. După Hongta a trecut la Chongquing Qiche, dar dorul de casă a fost prea mare şi s-a întors în România, semnînd cu Universitatea Craiova. Nu a fost cea mai bună alegere, la finalul campionatului echipa din Bănie ajungînd în Divizia B. Dezamăgit, s-a hotărît să-şi încerce din nou norocul în străinătate şi a ales Ucraina. Cu Volyn Lutsk a avut un tur reuşit, fiind cel mai bun jucător al grupării ucrainene. „Oamenii de acolo nu au fost serioşi. Am terminat turul pe locul trei, dar nu au vrut să ne dea o parte din bani şi am decis să plec în China”, mărturiseşte Schumacher cum a ajuns la Guangzhou Pharmaceutical. Aici, Schumi a marcat cinci goluri şi l-a servit excelent pe colegul său din atac, Claudiu Răducanu, care a înscris doar din pasele fostului rapidist. în ciuda unui sezon bun, gruparea din Guangzhou a ratat promovarea pe final, iar Constantin Schumacher a revenit în ţară, nefiind hotărît dacă se va mai întoarce în China.

Ovidiu Ionescu

„Mi-aş dori la Rapid sau FC Argeş”

Reporter: Ce face în acest moment Constantin Schumacher?
Constantin Schumacher: Mă pregătesc la Piteşti. în fiecare zi fac cel puţin un antrenament tare, iar din cînd în cînd joc şi tenis. Din punct de vedere fizic, stau foarte bine.
Reporter: Cum stai cu ofertele?
Schumacher: Aştept un răspuns din China, de la Guangzhou, echipa la care am jucat anul trecut. La finalul sezonului, mi-au spus că sînt foarte mulţumiţi de mine şi vor neapărat să mă păstreze. între timp s-a schimbat antrenorul şi nu ştiu sigur care sînt planurile sale. Voi vedea în viitorul apropiat ce voi face, dar mă cam tentează să rămîn în România sau în Europa.
Reporter: La care echipă din Liga I ţi-ai dori să joci?
Schumacher: Sincer, aş prefera la Rapid sau la FC Argeş, doar sînt cluburile la care m-am simţit cel mai bine şi m-am realizat ca fotbalist. Dar sînt jucător profesionist, iar dacă voi fi mulţumit de ofertă, voi accepta orice provocare.
Reporter: Unde îi vezi pe rapidişti în retur?
Schumacher: Rapid e o echipă foarte omogenă şi cred că se pot califica fără probleme în cupele europene. Le trebuie însă şi puţină şansă şi mai multe victorii în deplasare. Aici s-a făcut diferenţa în tur.

Continuarea in numarul 51 al kicker Sport Magazin (5-11 februarie)

Stiri recente

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice şi nu va reprezenta Marea Britanie la Paris 2024.Oficialii echipei...