CONCLUZII DUPA ROMANIA – FRANTA/ Situatia post cu post

0
180

Rezultatul de egalitate, 2-2, cu Franţa ne păstrează în cărţile calificării, aşa că avem toate motivele să încercăm să punem pe hîrtie plusurile şi minusurile din echipa noastră. Pe lîngă momentele foarte bune de joc, meciul de la Constanţa a scos la iveală şi deficienţe în anumite compartimente. Haideţi să vedem cu cine am jucat pînă acum şi cu cine atacăm partidele rămase în calificările pentru CM 2010

Portar

Deşi Lobonţ are o mică parte de vină la golul senzaţional reuşit de Gourcuff de la 30 m, prestaţia sa, per ansamblu, în meciul cu Franţa a fost una foarte bună. La ora actuală, Lobby pare singura soluţie viabilă pentru buturile naţionalei, în contextul în care Dani Coman este trecut pe linie moartă la Rapid, Stăncioiu nu are constanţă, Tătăruşanu a intrat pe o pantă descendentă, Stelea are 40 de ani iar rezerva sa contra selecţionatei “Cocoşului galic”, Costel Pantilimon, este un puşti care nu are încă experienţă nici măcar la nivelul Ligii I. Situaţia la nivelul portarilor rămîne aşadar în continuare una foarte delicată, o eventuală accidentare a lui Lobonţ expunîndu-ne unui risc major.

Fundaş dreapta

Selecţionerul Victor Piţurcă are în acest moment trei soluţii viabile pentru acest post: Contra, Ogăraru şi Săpunaru. Primul a absentat cu Franţa din cauza lipsei de meciuri în picioare, dar va fi probabil prima opţiune pentru rolul de fundaş dreapta şi în această campanie de califi care. Ogăraru şi Săpunaru reprezintă un caz special. Ambii sînt ceruţi cu insistenţă în primul 11 de presă şi suporteri, dar selecţionerul, cunoscut ca un tip conservator, se încăpăţînează să-i folosească doar sporadic. Dacă “Guriţă” va fi apt de joc, unul din cei doi ar putea rămîne pe tuşă, lucru ce ar irita puţin spiritele la echipa naţională.

Fundaşi centrali

Soluţii de valoare există, teoretic, pentru cuplul de apărători centrali. Tamaş-Goian a devenit deja o formulă consacrată, iar prestaţiile bune ale celor doi, coroborate cu problemele pe care le aveam la construcţie, l-au determinat pe Piţurcă să-l urce pe Chivu în linia mediană. Acest lucru s-ar putea schimba chiar la proxima partidă, cea împotriva Serbiei, deoarece Goian este suspendat după ce a primit stupid un cartonaş galben pentru că s-a urcat pe gard după golul marcat Franţei. Înlocuitorul său obişnuit, Ghionea, mai are trei etape de suspendare de ispăşit, iar variantele care ar mai putea apărea în afară de retragerea căpitanului în linia de fund nu par foarte convingătoare. Radu Ştefan a dezamăgit împotriva Lituaniei, fostul său coleg de la Dinamo, Moţi, face tuşa la Siena, Rădoi este preferat pe post de mijlocaş la închidere, Vasilică Găman poate fi doar o soluţie pentru viitor, iar Galamaz sau Dorel Stoica doar una de avarie.

Fundaş stînga

Evoluţiile lui Raţ la echipa de club şi la naţională din ultimul timp nu mai sînt cele care îl aduceau în urmă cu ceva ani în vizorul celor mai mari cluburi din Europa. Totuşi, absenţa sa s-a resimţit puternic la meciul pierdut cu Lituania, de pe partea stîngă a defensivei noastre plecînd majoritatea acţiunilor de atac ale oaspeţilor. Din acest motiv, el pare cel puţin pentru moment titular incontestabil pe fl ancul stîng al apărării. Deoarece Petre Marin (35 ani) nu ar mai putea ţine ritmul cu un fotbalist precum Ribery, rezervă pe acest post la meciul cu Franţa a fost adus Mihăiţă Neşu. Fostul fundaş al Stelei are teoretic potenţialul să devină viitorul titular al echipei naţionale, dar… numai teoretic.

Mijlocaşi defensivi

Accidentările repetate ale lui Mirel Rădoi şi Ovidiu Petre l-au forţat pe Victor Piţurcă să caute o soluţie de avarie, iar în contextul în care şi Paul Codrea a fost indisponibil pentru meciul cu Franţa, aceasta a fost Gabi Mureşan. Aflat în mare formă în campionatul intern şi avînd evoluţii apreciate în Liga Campionilor, jucătorul lui CFR Cluj a impresionat şi la primul său meci important ca titular la echipa naţională şi se anunţă un pretendent serios la un loc în primul unsprezece. Deşi Mureşan a primit numeroase aplauze din partea publicului şi a presei la meciul cu Franţa, Piţurcă i-a reproşat după meci că este încă deficitar la capitolul poziţionare în teren. Rămîne de văzut aşadar dacă înaltul fotbalist ardelean va mai prinde un post de titular în momentul revenirii lui Rădoi… Cert este că în fotbalul românesc se simte absenţa unui mijlocaş polivalent, care să dea acelaşi randament atît în ofensivă cît şi în defensivă. Ca excepţie l-am putea trece aici pe Mihăiţă Pleşan, dar acesta va trăi, probabil, pînă la adînci bătrîneţe din amintirea meciului fabulos făcut în victoria cu 5-1 contra Germaniei.

Extremă dreapta

Fără a fi un fotbalist de geniu, Florentin Petre reuşeşte de aproape un deceniu să fi e o prezenţă constantă la prima reprezentativă. Unul din copiii de sufl et ai lui Piţurcă, încă de pe vremea cînd acesta antrena naţionala de tineret, “Piticul” a adunat peste 50 de selecţii sub tricolor şi şi-a făcut aproape de fiecare dată datoria. Din acest motiv, Piţurcă l-a preferat deseori în faţa unor fotbalişti mai tineri sau cu o cotă de piaţă superioară. Fostul simbol al lui Dinamo şi-a dat sufletul pe teren şi contra Franţei, dar a arătat totodată că “rezervorul său cu benzină” s-a mai diminuat, o dată cu trecerea anilor, fiind înlocuit cu Gigel Bucur în repriza secundă. Florentin Petre are un rival serios pe acest post în Bănel Nicoliţă, fotbalist foarte disciplinat, întocmai pe gustul lui Piţurcă. Dar cum zicala “cînd doi se bat al treilea cîştigă” se dovedeşte de multe ori adevărată, stelistul Janos Szekely ar putea reprezenta o soluţie surpriză pentru partidele viitoare.

Mijlocaş ofensiv

Atunci cînd evoluezi pe un post pe care au jucat fotbalişti ca Nicolae Dobrin, Ilie Balaci sau Gheorghe Hagi, aşteptările vor fi întotdeauna foarte mari. “Noul Hagi” întîrzie să aparăde la retragerea “Regelui” şi probabil cu greu se va mai naşte în curînd un fotbalist de profilul acestuia. Deoarece Mutu nu este un pasator prin excelenţă, Piţurcă se confruntă cu mari probleme în alegerea titularului pe acest post. Dică face tuşa la Catania, introvertitul Răzvan Cociş nu este un fotbalist pe placul suporterilor, în ciuda unor evoluţii bune la echipa naţională, dar şi pare mai potrivit pentru rolul de muncitor decît pentru unul de creator, iar Chivu nu poate fi transformat atît de rapid în conducător de joc, el ne mai evoluînd pe această poziţie. Pentru meciul cu Franţa a fost selecţionat şi tehnicul Marian Aliuţă, dar mijlocaşul Vasluiului este un fotbalist deficitar la faza defensivă şi va fi aruncat probabil în luptă doar în situaţii de criză. Concluzia? La naţională, ca şi la multe din echipele noastre de club, se caută un număr 10 autentic.

Extremă stînga

Absenţa unui mijlocaş stînga de valoare în fotbalul autohton a fost unul dintre motivele pentru care Piţurcă a trecut de la clasicul 4-4-2 la un sistem cu un singur vîrf împins, ajutat din spate de trei fotbalişti cu profil ofensiv. Momentan, banda stîngă pare a fi monopolizată de starul naţionalei, Adrian Mutu, care, din păcate, nu se simte însă chiar în largul său pe această poziţie. Salvarea ar putea veni în viitor de la Mitea sau Zicu, doi stîngaci foarte talentaţi, care însă, din păcate pentru ei şi pentru echipa naţională, şi-au driblat în ultima perioadă mai mult propria carieră decît adversarii direcţi. Meciul cu Franţa a demonstrat din nou, dacă mai era nevoie, că Mutu este totuşi mai degrabă un volante decît o extremă stînga autentică, iar schimbarea lui, Costea, mai trebuie să crească.

Atacant central

Atunci cînd foloseşti un sistem cu un singur vîrf este nevoie ca atacantul în cauză să stea excepţional la capitolul fizic (forţă, viteză, rezistenţă) şi să fie un marcator prin excelenţă. La Euro 2008, Piţurcă l-a lăsat acasă pe Bratu şi a mers pe mîna lui Daniel Niculae, Ciprian Marica şi Marius Niculae. Ideea nu s-a dovedit a fi tocmai inspirată, nici unul nereuşind să marcheze vreun gol. Deoarece cei trei par a fi totuşi singurii atacanţi autentici de careu pe care Piţurcă îi are la dispoziţie momentan pentru campania de calificarea la CM 2010, selecţionerul nu prea are de unde alege. Daniel Niculae este afectat încă de moartea tatălui său, Marius Niculae alternează meciurile bune cu accidentările, iar Marica nu este titular la Stuttgart. La meciul cu Franţa, Piţurcă i-a cooptat în lot pe Gigel Bucur şi Bogdan Stancu, dar primul are dezavantajul taliei, iar cel de-al doilea pe cel al lipsei de experienţă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here