Claudiu Keseru: Intre Ligue I si Liga I

Statutul neclar la echipa de club îi umbreşte lui Claudiu Keşeru bucuria provocată de succesele naţionalei mici. Vedeta “tineretului” speră într-o schimbare grabnică a situaţiei sale şi spune că Liga I e o alternativă de luat în considerare

SportM: Claudiu, cu Nantes te afli pe loc promovabil în Ligue 1, iar cu naţionala mică eşti la un pas de play-off-ul Euro. Mulţumit?
Claudiu Keşeru: Trebuie să recunosc, e un bilanţ foarte favorabil. Normal că sînt mulţumit, dar totodată îmi pare rău că particip activ la acest bilanţ doar pe un front, şi mă refer aici la naţionala de tineret. Din păcate, la echipa de club lucrurile nu merg cum mi-aş dori.

SportM: Prin ce treci la Nantes?
Keşeru: E o stare de lucruri destul de frustrantă. Mă pregătesc bine, sînt la parametri excelenţi din punct de vedere fizic, ar trebui să joc, dar la ora meciului mă regăsesc pe foaia de rezerve.

SportM: Ai regretat vreo clipă faptul că nu ai plecat de la “canari” în intersezon, după retrogradare?
Keşeru: Nu regret, nu sînt genul de persoană care să se lamenteze după ce decizia pe care a luat-o se întoarce împotriva sa. Îmi asum actele, chiar dacă, iată, uneori mai apar şi surprize neplăcute.

SportM: Ai fost dorit în vară de alte grupări din Ligue 1?
Keşeru: Da. Fiind în ultimul an de contract, nu aveam decît varianta transferului, împrumutul nu intra în calcul. S-au interesat de serviciile mele Valenciennes, Strasbourg, acum înţeleg că Metz, dar nu s-a rezolvat nimic. Pe cei de la Valenciennes conducerea lui Nantes i-a refuzat fără să-mi lase nici o opţiune.

SportM: Cum ai caracteriza relaţia ta cu antrenorul Zakarian?
Keşeru: Avem un dialog care nu e prea clar din punctul meu de vedere. El m-a introdus constant în sezonul trecut, iar la finalul stagiunii mi-a dat de înţeles că voi fi om de bază în sezonul următor. Acum, la începutul sezonului, situaţia s-a schimbat. Cînd am revenit la echipă eram doi atacanţi, ar cam fi trebuit să fiu titular. A venit oferta de la Valenciennes, dar oficialii m-au măgulit, spunînd că fac parte dintr-un grup de trei jucători netransferabili. Am fost singurul atacant care a marcat în meciurile de pregătire. Apoi, cînd a debutat campionatul, au fost titularizaţi alţii, veniţi între timp, şi eu am fost parcă uitat.

SportM: Nantes e în grafic, veţi promova?
Keşeru: Cred că da, sîntem pe drumul cel bun. Ocupăm locul doi, la egalitate de puncte cu liderul Le Havre. Cel puţin ca rezultate stăm bine, dar eu unul zic că jocul mai trebuie îmbunătăţit.

SportM: Joci puţin, şi în general din postura de rezervă. Te bate gîndul unei schimbări în iarnă?
Keşeru: Nu ştiu exact dacă soluţia e să plec în pauza de iarnă. Depinde şi de oferte, de oportunităţi. Sînt în aşteptare, poate între timp va interveni o schimbare în atitudinea clubului faţă de mine. Dar dacă lucrurile decurg tot aşa, probabil că în curînd mă voi afla la o răscruce.

SportM: E adevărat că vei intra în ultimele şase luni de contract?
Keşeru: Da, înţelegerea cu Nantes se încheie la finele sezonului.

SportM: Ţi-e dor de ţară?
Keşeru: Mi-e dor de ţară de cînd am pus prima oară piciorul în Franţa, dar m-am obişnuit, de nevoie, stînd acolo 11 luni pe an. Am o casă în afara oraşului, e linişte, pe placul meu.

SportM: S-a speculat o revenire senzaţională în Liga I, la Dinamo sau la liderul CFR. Iei în calcul şi aşa ceva?
Keşeru: De ce nu? Consider că n-ar fi un pas înapoi. La urma urmei, m-aş întoarce într-un fotbal mult superior celui din care am plecat acum cîţiva ani. Campionatul nostru a crescut fantastic, prin prisma rezultatelor echipelor de club şi realizărilor naţionalei. În plus, aici aş avea posibilitatea să joc, iar oricine joacă bine poate spera să-i atragă atenţia domnului Piţurcă.

SportM: Cum vezi reunirea cu Andone, la Cluj?
Keşeru: Ar fi ceva special. Nu pot uita că la 14 ani nea Ando m-a chemat la echipa mare a lui FC Bihor. Însă, ulterior, dînsul a plecat de la formaţie.

SportM: La Oradea vei mai juca vreodată?
Keşeru: Mi-am pus această problemă şi sper, poate în ultimul an de activitate. Va depinde şi de conjunctura de la club la acel moment, dar plăcere şi pasiune din partea mea există mereu cînd vine vorba despre Oradea.

SportM: Se aude însă şi de oferte din Vest. Primera Division?
Keşeru: Mi-ar plăcea în Spania, fotbalul iberic e unul de calitate. Dar vedeţi, plăcerile mele nu corespund mereu cu realitatea care mi se oferă.

SportM: Îi prieşte Hexagonul unui tînăr jucător român?
Keşeru: E fără îndoială o experienţă benefică să vii să joci în Franţa. La Nantes, de exemplu, există un centru de formare absolut impresionant. M-am maturizat enorm ca fotbalist, în curtea lor.

SportM: Cum mai este văzut acolo Vio Moldovan? Eşti comparat cu el?
Keşeru: Dumnealui e o legendă la Nantes! Comparaţia e nejustificată, n-o merit. Nu am realizările domnului Moldovan: zeci de goluri, titlul de campion…

SportM: Ai dat două goluri în Coupe de la Ligue. Cînd spargi gheaţa în campionat?
Keşeru: Eu zic că îmi fac datoria, chiar şi la restrişte. În toţi aceşti ani, am ieşit atacantul cu cele mai multe goluri în cele mai puţine minute jucate. S-ar chema că sînt cel mai prolific, dar asta nu mă consolează. În penultima etapă, cu Boulogne, trebuia să marchez, am avut trei ocazii incredibile, dar parcă mingea n-a vrut să intre!

SportM: Cît de grea este banderola de căpitan al naţionalei?
Keşeru: E mai mult o onoare decît o greutate să fiu căpitan. Încerc să fiu vocea din teren a lui nea Emil, să îmi ajut colegii. Sînt mîndru de faptul că port banderola.

SportM: Pe 2 decembrie împlineşti 21 de ani. Vei mai fi eligibil pentru jocurile din toamna viitoare?
Keşeru: Din fericire, da! Cei născuţi în 1985 şi 1986 au dreptul să evolueze şi în această campanie. Vreau din tot sufletul să reuşesc, la ultima campanie, la naţionala mică.

SportM: Ne-am duelat de două ori cu Franţa în actualele preliminarii, întîlniri speciale pentru tine. Era posibil mai mult decît două remize?
Keşeru: Franţa are individualităţi remarcabile, jucători care evoluează la grupări mari ale continentului. Noi am suplinit prin forţa colectivului şi am un regret că nu le-am luat trei puncte la Iaşi, deşi am fi putut.

SportM: Ultimele partide vor fi “dubla” cu Ţara Galilor şi returul cu Bosnia. Mai putem scăpa primul loc?
Keşeru: Sper să nu! Trebuie să fim atenţi cu galezii, din ce am văzut sînt foarte bătăioşi, foarte incomozi. Dubla cu ei ar putea fi cheia. Dar şi meciul cu Bosnia, o trupă cu personalitate.

SportM: Pînă la Euro 2009, vine Euro 2008…
Keşeru: E dificil să mă insinuez în lotul mare, sincer, nu îmi fac iluzii. Un fotbalist care nu joacă la clubul lui n-are nici o şansă la selecţia pentru un turneu de anvergură. E visul meu să ajung la un Euro sau la un Mondial. Poate în ianuarie se repară situaţia şi am timp să recuperez. Dar, repet, evit să mă gîndesc la lucruri pe care nu le controlez.

Integral in Sport Magazin numarul 86 (19 – 25 noiembrie 2007)

Stiri recente

Danemarca – România, scor 39-23, în ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial

Naţionala României a pierdut , la Herning, în ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial, cu Danemarca, scor...