Claudio Zambon: Iancu este prostul numarul unu in fotbalul romanesc

0
125

Oraşul în care se află unii dintre cei mai fierbinţi suporteri din ţară, Timişoara, se confruntă de cîţiva ani cu ceea ce am putea numi coşmarul oricărui pasionat de fotbal: posibilitatea ca echipa preferată să nu mai poată juca în culorile sale tradiţionale, iar palmaresul acesteia să nu mai poată reveni niciodată în oraşul de pe Bega. Ghinionul bănăţenilor se numeşte Claudio Zambon (foto), italianul care a confiscat istoria Politehnicii, în ideea de a obţine bani frumoşi din revînzarea acesteia către patronul Marian Iancu.

Zambon are ca argument major în favoarea sa o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care spune negru pe alb că actuala formaţie timişoreană din Liga I trebuie să renunţe la culorile alb-violet, la denumire şi la pretenţia de a se considera continuatoarea celei care în anii ‘90 înfrunta pe Real Madrid în Cupele Europene. În plus, patronul Iancu ar fi nevoit să plătească o sumă consistentă deţinătorului de drept al palmaresului, echipa sa riscînd, pe deasupra, retrogradarea în liga secundă. Chiar dacă la ora actuală formaţia din Banat şi-a schimbat denumirea în “Poli Ştiinţa Timişoara”, Zambon nu s-a lăsat şi a reclamat Federaţia Română de Fotbal la Lausanne, susţinînd că forul de la Casa Fotbalului nu a pus în aplicare decizia TAS. În prezent, războiul dintre italian şi Iancu se duce indirect: “macaronarul”, pe de-o parte, se răfuieşte acum cu FRF, iar, pe de alta, Marian Iancu a atacat pe alt front, cel al justiţiei.

Claudio Zambon îşi afişează siguranţa dintoteauna şi anunţă apocalipsa pentru Marian Iancu şi formaţia pe care o patronează. “La ora actuală, litigiul legat de palmaresul lui Poli Timişoara se derulează între mine şi Federaţia Română de Fotbal. Pe mine nu mă mai interesează Marian Iancu şi aberaţiile pe care le declară la Timişoara. Acum am treabă cu Federaţia, care nu a aplicat o decizie obligatorie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. De fapt, FRF a cerut punerea în aplicare doar a ceea i-a convenit, adică detalii nesemnificative, cum ar fi cele legate de denumire. Aşa că, cel tîrziu în luna noiembrie, TAS va stabili un nou termen în acest proces, pe care eu îl voi cîştiga fără nici un fel de emoţie”, asigură “macaronarul”. Acesta spune că Federaţia va fi nevoită pînă la urmă să îi dea lui dreptate, pentru că la mijloc se află inclusiv echipa naţională a României. “Dacă FRF nu va lua măsurile care se impun în acest caz, România e pe cale să nu mai aibă parte de echipa naţională la Campionatul European de anul viitor. Dar, avînd în vedere că, probabil, şi Mircea Sandu îşi dă seama cît riscă pentru că stă bot în bot cu Iancu, Federaţia va fi nevoită să ia măsuri contra Timişoarei, pentru că ce vină are publicul românesc pentru că unii îşi urmăresc propriile interese? Cred că, mai ales acum, cînd România e deja calificată la Euro 2008, Sandu va lasa deoparte vrăjelile din fotbalul din această ţară şi interesele sale personale şi va scoate echipa lui Iancu din campionat. Bănuiesc că Iancu le-a dat bani celor de la Federaţie, dar nu poate fi ignorat faptul că formaţia din Timişoara joacă în continuare sub culorile alb-violete şi că, potrivit deciziei TAS, Iancu trebuie să îmi plătească 5.000 de euro pentru fiecare partidă disputată în ilegalitate. Poli riscă şi o penalitate de 12 puncte, ceea ce în cazul de faţă poate însemna chiar retrogradarea. Oricum, nu am emoţii la Lausanne, e ca şi cum aş da o tură de teren ca să mă încălzesc înaintea unei miuţe. Exclud să ajung la o înţelegere cu acest Iancu, prostul numărul unu din fotbalul românesc”, a sunat diatriba lui Zambon.

Iancu vrea să îl înfunde pe Zambon

De partea cealaltă, Marian Iancu a adoptat o altă tactică. Simţind că instanţele sportive nu îi dau dreptate, patronul Timişoarei a deschis o nouă pistă de rezolvare a cazului, cea penală.

“Cazul palmaresului Politehnicii Timişoara este acum în atenţia poliţiei şi a Parchetului, care cercetează infracţiuni de fals, uz de fals, de emisiune de documente falsificate. Vreau să se afle care au fost acei oameni care, atunci cînd Zambon a preluat palmaresul lui Poli de la Institutul Politehnic, au luat bani, unii dintre aceştia fiind chiar recidivişti. Fiecare dintre cei care au încălcat legea trebuie să răspundă pentru faptele sale şi să înfunde puşcăria. Veţi vedea că adevărul va ieşi la iveală, vă promit acest lucru, atunci cînd rezulatetele anchetei vor fi făcute publice. Inclusiv decizia Tribunalului de la Lausanne a fost atacată de noi în justiţie, pentru că palmaresul lui Poli trebuie recuperat şi redat oraşului Timişoara”, a declarat Iancu.

Sport Magazin numarul 83 (29 octombrie – 4 noiembrie 2007)