CICLISM – TURUL FRANTEI/ Reguli ale Turului Frantei

În Turul Franţei participă 20 de echipe, fiecare având dreptul să alinieze maxim nouă ciclişti la start. În spatele rutierilor, în caravană, se află maşinile oficiale ale echipelor, conduse de directorii sportivi, cei care dau informaţii tactice în timpul cursei, cu ajutorul unui sistem de radio-emisie. Cicliştii primesc informaţiile prin intermediul unor căşti, denumite, în lumea ciclismului, “oreilletes”

Chiar de la ele porneşte una dintre controversele Turului Franţei din acest an. Uniunea Ciclistă Internaţională a aprobat o propunere a ASO, organizatorul turului, ca două etape, a X-a (Limoges-Issoudun, 193 km) şi a XIII-a (Vittel-Colmar, 200 km) să se desfăşoare fără comunicare radio. Dacă ASO va aplica măsura, cicliştii vor trebui să ia deciziile tactice pe cont propriu, acesta fi ind, de altfel, scopul interzicerii “oreilletes”-elor. ASO doreşte ca rutierii să gândească situaţia din cursă, pentru a crea mai mult suspans şi pentru a vedea cine este într-adevăr cel mai bun, atât din punct de vedere fi zic, cât şi raţional, nu să aplice, mot à mot, indicaţiile venite de la directorii sportivi.

Turul Franţei este alcătuit, ca de obicei, din 21 de etape. Zece dintre ele sunt etape de plat, şapte de munte înalt, una de munte mediu, două de contratimp individual şi una de contratimp pe echipe. În urma fi ecărei etape, timpii cicliştilor se adună, făcându- se un clasament general, iar deţinătorul celui mai bun timp primeşte tricoul galben. La sosirile de etapă şi la sprinturile intermediare se acordă puncte, iar ciclistul care acumulează cele mai multe puncte la fi nalul turului primeşte tricoul verde, fi ind desemnat “cel mai bun sprinter”.

Tricoul alb cu buline roşii se acordă “celui mai bun căţărător”, adică rutierului care a acumulat cele mai multe puncte la căţărări. În fine, ultimul tricou, cel alb, este acordat “celui mai bun tânăr”. Pentru tricoul alb concurează, automat, toţi cicliştii care au mai puţin de 25 de ani. Tânărul care are cea mai bună poziţie în clasamentul general câştigă tricoul alb.

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...