CICLISM – TURUL FRANTEI/ Favoritii Turului Frantei

Ca întotdeauna, şi această ediţie a Turului Franţei are favoriţii săi. Este greu de alcătuit un clasament al cicliştilor cu şansele cele mai mari, dar se poate face o “urnă”, care să îi conţină pe cei mai îndreptăţiti pentru adjudecarea tricoului galben. Desigur, pot apărea oricând răsturnări de situaţie, şi alţi ciclişti în afara celor incluşi în analiză putând urca pe podiumul de pe Champs-Élysees pentru a primi tricoul galben. SportMagazin vă prezintă analiza comparativă a favoriţilor

Denis Menchov (Rusia, Rabobank)

Formă (nota 9 din 10): Rusul vine în Turul Franţei cu un moral puternic, după ce a câştigat Giro dItalia. Cu un program de recuperare bine elaborat, care să învingă oboseala acumulată în Turul Italiei, Menchov poate triumfa în premieră în Marea Buclă, singurul mare tur care îi lipseşte. Motivaţia este mare, deoarece, printr-o victorie finală, Menchov ar avea şansa să se alăture unui “tablou” select, format din ciclişti (Anquetil, Merckx, Hinault, Gimondi şi Contador) care au câştigat toate cele trei mari tururi

Calităţi de căţărător (8/10): Câştigător al Turului Spaniei în 2005 şi în 2007, al Turului Italiei în 2009 şi învingător de etapă la Pla de Beret în Turul Franţei 2006, Menchov a demonstrat deja că este născut pentru marile curse. Cu toate acestea, în etapele de munte din Turul Franţei de anul trecut, s-a clasat al optulea în sosirile de la Prato Nevoso şi Alpe dHuez şi al nouălea la Hautacam, însă doar al douăzecişiunulea la Jausiers şi al douăzecişinouălea la Bagnères de Bigorre. Lui Menchov îi lipseşte, cel puţin deocamdată, constanţa în etapele de munte înalt.

Contratimp (9/10): În ultimii doi ani, performanţele lui Menchov la contratimp scăzuseră, deoarece rusul vroia să îşi îmbunătăţească performanţele de căţărător, punând mai puţin accent pe contratimp. În 2009 însă, şi-a demonstrat tăria câştigând proba de 60,6 km contra cronometrului din Turul Italiei, în urma căreia a preluat tricoul de lider. Rămâne de văzut cum se va descurca pe distanţe mai mici, nici un contratimp din actualul Tour de France nedepăşind 41 de kilometri.

Calităţi tactice (6/10): În ciuda experienţei sale, Menchov nu este tocmai ciclistul care să descifreze situaţia dintr-o cursă şi care să acţioneze ca o “vulpe bătrână”. Poate câştiga, însă trebuie să urmeze îndeaproape indicaţiile directorului sportiv de la Rabobank, Erik Breukink. Cum două etape din Turul Franţei se vor disputa fără comunicare radio între maşina directorului sportiv şi cicliştii din pluton, Menchov s-ar putea să aibă probleme foarte mari.
Calitatea echipei (8/10): Teoretic, lotul pe care Rabobank îl trimite în Turul Franţei este mai valoros decât cel din Giro. Numai că, în Giro, toţi componenţii echipei au rulat pentru a-l ajuta pe Menchov să obţină victoria generală. Acum însă, este greu de crezut că Juan Antonio Flecha sau Oscar Freire nu vor viza victorii individuale la etapele de sprint, ceea ce ar putea distrage din forţele ce ar trebui concentrate pe o clasare în fruntea clasamentului general final a lui Menchov. Rusul ar trebui să fie realist şi să îşi dea seama că va avea mai puţini “locotenenţi” decât în Turul Italiei.

Total punctaj: 40/50
 
Carlos Sastre (Spania, Cervelo Test Team)

Formă (nota 9 din 10): Carlos Sastre va purta anul acesta tricoul cu numărul 1, atribuit câştigătorului Turului Franţei din anul precedent. Acest număr simbolic îl poate motiva să realizeze dubla (ar fi primul spaniol de la Miguel Indurain, victorios într 1991 şi 1995, care şi-ar apăra titlul), dar în acelaşi timp poate pune presiune pe umerii săi. Un mic atu, venit din exterior, este dat de evoluţiile bune pe care spaniolii le-au avut în Turul Franţei în ultimii ani. Deşi a ratat podiumul în Giro dItalia, lui Sastre i-a fost util primul mare tur al anului, pregătind-ul, timp de trei săptămâni, pentru Marea Buclă. De altfel, Sastre a obţinut două victorii de etapă în Giro.

Calităţi de căţărător (9/10): Sastre i-a obişnuit pe fanii săi cu evoluţii bune în etapele de munte ale Turului Franţei, iar anul “a pus cireaşa pe tort”, cu victoria solitară în etapa regină de la Alpe dHuez. Sastre a atacat din pluton şi a câştigat la o diferenţă de peste două minute faţă de locul doi. În acea etapă, a şaptesprezecea a anului trecut, Sastre a preluat tricoul galben de la colegul său Fränk Schleck, şi l-a păstrat definitiv. Acea evoluţie bună de pe munte a fost punctul de cotitură care i-a adus Turul Franţei lui Sastre.

Contratimp (7/10): Probele de contratimp sunt veriga slabă a lui Sastre. La cele două probe contratimp din 2008, el a terminat de abia pe locurile 28 şi 12, de fiecare dată la mai mult de un minut şi jumătate în spatele câştigătorului. Dacă în 2008, Sastre s-a chinuit cu 82,5km de contratimp, acum, el va trebui să suporte 95 km. Singura consolare este că 39 de kilometri măsoara contratimpul pe echipe, unde Cervelo Test Team se descurcă destul de bine, spaniolul putând fi ajutat de către colegi.

Calităţi tactice (7/10): Nici la calităţile tactice, Sastre nu obţine o notă tocmai bună. Adesea nedisciplinat şi făcând uz de forţele sale într-un mod haotic, spaniolul a mai avut câte ceva de învăţat din experienţa de anul trecut, când echipa CSC a da t dovadă de o ordine tactică exemplară. Problema este însă ca Sastre nu mai evoluează pentru Team Saxo Bank (fosta CSC), ci a trecut la o formaţie unde bagajul de cunoştinţe tactice este mai redus decât la formaţia daneză.

Calitatea echipei (8/10): Probabil că echipa este pierderea cea mai mare pentru Sastre. Nu că Cervelo Test Team ar fi slabă, din contră, demonstrându-şi valoarea în acest sezon, dar nu se ridică la nivelul lui Saxo Bank, acolo de unde Sastre a plecat. Cervelo Test team poate fi o echipă bună pe plat şi la contratimp, dar rămâne de văzut cum se va descurca în etapele de munte, hotărâtoare pentru cine vrea să câştige Turul Franţei. Coleg cu Sastre este Simon Gerrans, câştigător al etapei de munte dintre Embrun şi Prato Nevoso, din turul de anul trecut.

Total punctaj: 40/50

Cadel Evans (Australia, Silence Lotto)

Formă (nota 9 din 10): Mare favorit, Evans a ratat victoria în turul de anul trecut după o căzătură zdravănă, care i-a provocat accidentări ce au avut nevoie de mult timp pentru a fi vindecate. După o pauză competiţională destul de neliniştită din cauza unor controverse din sânul echipei. Uşor-uşor, însă, Evans şi-a intrat în pâine, evoluând bine în Paris-Nisa şi obţinând locul doi la general în Criteriul Dauphine Libere, cursă pregătitoare pentru Turul Franţei. A renunţat la Turul Italiei pentru a-l pregăti pe cel al Franţei.

Calităţi de căţărător (9/10): Deşi nu s-a putut pregăti la fel de bine ca în intersezonul de anul trecut, Sastre reuşit totuşi să obţină locul doi în Dauphine Libere. A câştigat etapa cu sosire la Mont Ventoux din Paris-Nisa 2008. Ţinând cont că Mont Ventoux va decide în mare măsură câştigătorul turului, zarurile sunt de partea lui Evans. Are mari şanse să fie câştigătorul etapei a 20-a, iar, în consecinţă, şi al întregului tur. Pe lângă toate acestea, un aspect de reţinut este că Evans început ciclismul cu probele de mountain-bike.

Contratimp (9/10): Se descurcă bine pe distanţe scurte, aşa cum sunt cele ale contratimpilor din acest an. În 2007 a terminat pe locul al doilea cele două probe contra cronometrului din Turul Franţei, în 2008 a ieşit pe 4 şi pe 7. Aşadar, clasări în top zece în ultimele probe de profil din Tour de France. Anul acesta a câştigat prologul din Dauphine Libere, anunţându-se unul dintre favoriţii la victoria din etapa inaugurală a turului, de la Monaco.

Calităţi tactice (8/10): Deoarece vine din mountain-biking, o ramură mai individuală a ciclismului, Evans a avut ceva probleme când a trecut la probele de şosea, unde trebuia să urmeze tactica echipei. Însă, în urma celor patru participări la Turul Franţei (o dată locurile 8 şi 5, de două ori locul 2), a acumulat multă experienţă şi acum ştie cum să conducă o echipă. Rămâne un minus faptul că la unele atacuri este indecis.

Calitatea echipei (8/10): Silence Lotto şi-a schimbat profilul în ultimii ani. Dacă până nu de mult era o echipă de curse clasice, belgienii au început să se concentreze şi asupra marilor tururi, incluzând aici probele de munte. Un avantaj este înregimentarea olandezului Erik Dekker, ciclist cu destul de multă experienţă, chiar şi pe munte.

Total punctaj: 43/50

Michael Rogers (Australia, Team Columbia High-Road)

Formă (nota 6 din 10): Cotat întotdeauna printra favoriţii marilor tururi, Rogers nu a reuşit până acum să se ridice la nivelul aşteptărilor de la el. Şi anul acesta era cotat favorit în Giro dItalia,însă, după ce a câştigat la contratimpul pe echipe şi a avut clasări bune în primele opt etape, a pierdut peste trei minute la contratimpul individual din etapa a doisprezecea. Minutele pierdute l-au costat, iar australianul a terminat de abia pe locul opt la general. A pierdut cea mai mare parte a sezonului trecut, inclusiv Turul Franţei, din cauza unei contaminări cu virusul Epstein-Barr.

Calităţi de căţărător (7/10): Rogers are calităţi de căţărător, chiar dacă nu este la fel de valoros pe munte ca alţi sportivi. Problema lui este, însă, că nu are destule curse oficiale. În Giro 2009, de abia primul său mare tur din vara lui 2007 încoace, s-a chinuit serios. Antrenamentele nu te pun în aceeaşi situaţi ca o cursă, iar în cazul căţărărilor, lipsa participărilor contează destul de mult.

Contratimp (9/10): Contratimpul este punctul forte al lui Rogers, el fiind campion mondial pe şosea la această probă (2003, 2004, 2005). În plus, este un obişnuit al medaliilor mondiale şi în cursele de velodrom. Nu numai că se descurcă la contratimpurile individuale, dar are colegi car îi garantează succesul şi la contratimpul pe echipe, dovada fiind victoria de etapă din Giro.

Calităţi tactice (6/10): Lipsind din curse oficiale, lui Rogers îi lipseşte şi pregătirea tactică. Specializat pe probele de contratimp individual, unde ciclistul depinde de el însuşi, Rogers are încă probleme în a urma tactica unei echipe. Forţa echipei Columbia High-Road nu înseamnă automat că Rogers va fi sprijinit 100%, mai ales dacă el nu se acomodează.

Calitatea echipei (9/10): Michael Rogers este component al celei mai în formă echipe a momentului. Doar ca exemplu, în recnt încheiatul Tur al Elveţiei, rutierii de la Team Columbia High-Road au câştigat şase din cele nouă etape. Team Columbia are ciclişti valoroşi pentru toate specializările, un manager general, Bob Stapelton, foarte competent  şi unul dintre cele mai mari bugete din pluton. În 2008, echipa americană a fost cea mai titrată din pluton, cu 69 de victorii, 17 dintre ele aduse doar de sprinterul Mark Cavendish.

Total punctaj: 37/50

Andy Schleck (Luxemburg, Team Saxo Bank)

Formă (nota 9 din 10): Andy Schleck are un moral ascendent după ce în primăvară a câştigat pentru prima dată în carieră o cursă profesionistă de renume, clasica Liege-Bastogne-Liege, iar apoi a avut o evoluţie bună în Turul Luxemburgului, în care, în afara victoriei din etapa a doua, a pus umărul la succesul general al fratelui său, Fränk, cei doi fiind colegi de echipă. În Turul Franţei de anul trecut, Andy a câştigat tricoul alb, oferit celui mai bun rutier de până în 25 de ani.

Calităţi de căţărător (8/10): Andy Schleck şi-a arătat calităţile de căţărător anul trecut, când, alături coechipierii săi, a muncit din greu pentru a aduce tricoul galben pe umerii colegului Carlos Sastre. În 2007, reuşea să termine Turul Italiei pe locul doi, demonstrând, la vremea aceea, că în viitor va putea face faţă chiar şi căţărărilor din Turul Franţei. De atunci au trecut doi ani, tânărul Andy s-a maturizat, a acumulat experienţă, iar acum este aşteptat să arate ce poate face pe căţărările din Turul Franţei, în special pe cea de la Mont Ventoux, din penultima etapă.

Contratimp (7/10): Cu locurile 20 şi 30 obţinute la contratimpurile Turului Franţei de anul trecut, luxemburghezul nu s-a recomandat tocmai ca un ciclist de contratimp. Deţine însă calităţi pe care le poate îmbunătăţi şi resurse cu ajutorul cărora ar putea realiza o surpriză plăcută.

Calităţi tactice (8/10): Andy provine dintr-o familie de ciclişti, iar fratele său îi este coleg la Saxo Bank, aşa că în familia Schleck se “vorbeşte” limba ciclismului. Are cunoştinţe vaste despre acest sport, iar la echipă îl are alături pe, probabil, cel mai bun strateg al ciclismului, directorul sportiv Bjarne Riis. Andy a putut învăţa şi de la colegi experimentaţi, ca Fabian Cancellara sau Stuart OGrady. Singurul pericol în cazul calităţilor tactice era avântul tineresc care l-ar fi putut împinge pa Andy să ia decizii necugetate. Deşi nu a dispărut complet, evoluţiile din ultimul timp arată totuşi că luxemburghezul şi-a mai înfrânat acest avânt.

Calitatea echipei (9/10): Team Saxo Bank era, până la apariţia echipei Columbia High-Road, cea mai de succes echipă de pluton. Nu înseamnă că nu mai are valoare, ci doar că, acum, concurenţa este mai puternică. Lotul Saxo Bank este unul dintre cele mai experimentate din ciclism, la fel ca directorul sportiv şi manager al echipei, Bjarne Riis.

Total punctaj: 41/50

Alberto Contador (Spania, Astana)

Formă (nota 9 din 10): Este probabil ca Alberto Contador să vină foarte motivar la Turul Franţei, pentru a demonstra că interzicerea participării echipei Astana, şi implicit a sa, la ediţia din 2008 a fost o greşeală. Spaniolul a ratat şansa de a-şi apăra tricoul galben, dar anul acesta vrea să îl cucerească din nou. Nu a participa la Turul Italiei, special pentru a pregăti Marea Buclă din vară. A câştigat două etape în Paris-Nisa şi a terminat pe trei la general în Dauphine Libere, rezultate care îl recomandă pentru o evoluţie bună în Le Tour.

Calităţi de căţărător (9/10): Contador nu este străin de victoriile în etapele de munte din marile tururi. În 2007 a câştigat laPlateau de Beille, în Turul Franţei, iar în 2008 a triumfat în două etape de munte din Vuelta a Espana, una dintre ele fiind cu sosire la “devastatorul” Angliru. Este unul dintre cei cinci sportivi care au câştigat toate cele trei tururi de trei săptămâni.

Contratimp (8/10): Ultima “ispravă” a lui Contador la această probă a fost locul doi în Dauphine Libere. Spaniolul a demonstrat însă în cariera sa că poate mult mai mult decât atât, semănând adesea cu un tren de mare viteză. Singura problemă pentru Alberto la contratimp din Turul Franţei din acest an este proba pe echipe, Astana, ca echipă, nefiind tocmai o specialistă.

Calităţi tactice (9/10): Ca învingător în cele trei mari tururi, plus în alte tururi de mai mică amploare, Contador a trăit multe în cariera sa, acumulând experienţă de peste tot. Deşi are doar 26 de ani, este unul dintre cei mai maturi ciclişti din pluton. Îl are alături pe Johann Bruyneel, care, din postura de director tehnic, a câştigat opt Tururi ale Franţei: unul chiar cu Alberto Contador, celelalte şapte cu Lance Armstrong. Între Contador şi Bruyneel există o relaţie bine sudată.

Calitatea echipei (8/10): Fără doar şi poate, Astana este o echipă valoroasă, cu oameni experimentaţi, însă forma ei pare a fi sub cele de la Saxo Bank şi Columbia-High Road. Ori Astana stă cumva “la cutie”, pentru a “exploda” în Turul Franţei? Chiar dacă s-a întors Lance Armstrong, este de aşteptat ca liderul să rămână Contador, ceea ce ar însemna că toate “sforile” vor fi “trase” pentru iberic.

Total punctaj: 43/50

Stiri recente

Trăiește bucuria victoriei, cu pariuri online pe sporturile preferate

Din tribune, din fața televizorului sau cu ochii-n ecranul telefonului - oriunde te-ai afla ești un suporter înflăcărat al...