‘Centenar’ la masa bogatilor

Fundaşul lui AC Milan, Paolo Maldini, a bifat săptămîna trecută, pe Celtic Park din Glasgow, cea de-a 100-a sa prezenţă în Liga Campionilor. Italianul a intrat astfel într-un club select, din care mai fac parte deocamdată numai patru jucători

Spaniolul Raul Gonzalez (107 meciuri), brazilianul Roberto Carlos (106), englezul David Beckham (103) – toţi de la Real Madrid – şi germanul Oliver Kahn (101 – Bayern München) l-au primit pe Paolo Maldini în rîndul celor mai longevivi jucători ai Ligii Campionilor. Este vorba însă despre un top al marii competiţii europene intercluburi născută sub actuala formulă în 1992, fiindcă Maldini (şi nu numai el) mai disputase numeroase alte partide şi sub vechiul format, Cupa Campionilor Europeni.

Primul său joc în Ligă s-a petrecut la 9 decembrie 1992, cînd avea 24 de ani, AC Milan cîştigînd atunci cu 2-1 în faţa olandezilor de la PSV Eindhoven. Chiar în respectiva ediţie, Maldini a disputat finala, pierdută însă, la München, 0-1, în faţa francezilor de la Olympique Marseille. Doar un an mai tîrziu, milanezii s-au răzbunat crunt pe FC Barcelona, 4-0 la Atena, şi Maldini cîştiga prima oară Liga Campionilor, după ce mai ridicase trofeul în 1989 şi în 1990.
Au urmat alte trei finale în marea competiţie, în 1995, 2003 şi 2005, prima şi ultima pierdute însă. Victoria din 2003, în finala italiană de la Manchester, contra lui Juventus, venea la 40 de ani după ce tatăl său, Cesare, ridica acelaşi trofeu, pentru aceeaşi AC Milan (2-1, în ultimul act, cu Benfica Lisabona).

În 2005, la Istanbul, Paolo Maldini devenea cel mai vîrstnic jucător ajuns în meciul meciurilor (37 de ani fără o lună), marca (prima şi ultima oară în Ligă) cel mai rapid gol din istoria finalelor respective, în secunda a 52-a, dar totul s-a terminat dramatic pentru italieni. După ce au condus-o pe FC Liverpool cu 3-0 la pauză, „macaronarii” au fost egalaţi incredibil, iar apoi au şi pierdut la lovituri de departajare un meci realmente nebun.

Evident, Maldini ţinteşte acum a opta sa finală de Cupa Campionilor. Probabil ultima pentru el. În drumul său spre Atena stau, deocamdată, scoţienii de la Celtic Glasgow. Britanicii vor merge la Milano pentru a disputa, pe 7 martie, returul optimei de finală a cărei manşe întîi s-a terminat nedecis, 0-0. Un eventual eşec al trupei lui Maldini ar consemna ratarea tuturor trofeelor pe care AC Milan le-ar putea cuceri în acest an.
Pentru Paolo, unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din istoria Italiei, capitolul „echipa naţională” s-a încheiat după Campionatul Mondial din 2002.

 

Continuarea in numarul 54 al kicker Sport Magazin

Stiri recente

Universitatea Craiova – FCU 1948 Craiova, scor 2-1. Toate golurile, marcate din penalti. Partida, întreruptă 10 minute

Universitatea Craiova a învins-o, scor 2-1, pe FCU 1948 Craiova, într-un meci din etapa a patra a Superligii. Toate...