Catalina Ponor: O diva la mondiale

Revenita anul acesta în sala de gimnastica dupa o pauza îndelungata pricinuita de o accidentare la spate, Catalina Ponor este principala speranta a delegatiei României în obtinerea unei medalii de aur la CM de la Stuttgart (1-9 septembrie). Reînnodarea colaborarii cu Mariana Bitang pare deja sa fi dat randamentul scontat, tripla campioana olimpica reusind în perioada de pregatire sa revina la o forma fizica optima. Ponor a încîntat asistenta la recentele Campionate Nationale de la Ploiesti cu un exercitiu aproape perfect la bîrna (16.500), aparat la care a reusit sa o devanseze la un concurs de verificare din Italia si pe campioana europeana absoluta, Vanessa Ferrari. Asadar, premizele unui nou succes al lui Ponor pe plan mondial exista. Totul pare a depinde acum numai de starea de sanatate a triplei campioane olimpice

SportM: Cum te simţi acum, înaintea debutului Campionatului Mondial, din punct de vedere fizic şi psihic?
Cătălina Ponor: Foarte bine, mă simt pregătită sută la sută. Totul e ok, important este să nu am probleme de sănătate, pentru că restul lucrurilor vor veni de la sine.

SportM: Să înţeleg că nu te mai jenează deloc accidentarea de la spate care te-a ţinut departe de antrenamente aproape jumătate de an?
Ponor: Este o chestiune relativă. O senzaţie de jenă poţi simţi şi dacă ai dormit prost cu o seară înainte. Eu încerc să nu mă gîndesc la eventualele dureri, pentru că aşa e mai bine.

SportM: Este această ediţie a Campionatului Mondial una ceva mai specială pentru tine?
Ponor: Şi precedentele au fost importante, dar trebuie să recunosc că îmi doresc mult medalia de aur care îmi lipseşte din palmares. Totodată, este şi un criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Beijing şi trebuie ca întreaga echipă să se mobilizeze la maximum.

SportM: Teoretic, ar fi putea fi ultima ta şansă să devii campioană mondială…
Ponor: Este într-adevăr posibil să fie ultimul campionat mondial unde particip, dar obiectivul meu principal rămîne Olimpiada.

SportM: După prestaţiile tale foarte bune în ultimele concursuri de verificare, lumea gimnasticii româneşti îşi pune multe speranţe că vei cuceri din nou o salbă de medalii. Nu ţi-e teamă că ai putea claca sub această presiune?
Ponor: Nu am de ce să mă simt sub presiune atît timp cît mă simt bine antrenată, iar integralele îmi ies cum trebuie.

SportM: Specialişti au afirmat mereu că impresia artistică este unul din punctele tale forte. Bănuiesc totuşi că împreună cu doamna Mariana Bitang ai insistat mult şi pe latura tehnică a exerciţiilor.
Ponor: Normal, exerciţiul meu la bîrnă va avea cîteva elemente dificile şi nota de plecare va fi una mare aşadar. Trebuie să risc, pentru că doar aşa îmi pot apăra titlurile cucerite de-alungul carierei la acest aparat. La sol va fi însă ceva diferit pentru că, după o perioadă lungă de absenţă, este greu să revii la aceiaşi parametri de rezistenţă şi mobilitate. Voi avea probabil o notă mai mică de plecare, care nu îmi va da prea multe şanse să urc pe podium.

SportM: Te vei axa pe finalele pe aparate sau pe concursul pe echipe?
Ponor: Nici nu încape discuţie, sarcina mea de bază este să ajut echipa. Abia apoi voi încerca să obţin o medalie şi la bîrnă, aparatul meu favorit.

SportM: Cum vezi lupta între naţiuni, care crezi că vor fi principalele adversare ale tale şi implicit ale echipei României la CM de la Stuttgart?
Ponor: Favorite par americancele, secondate de chinezoice şi rusoaice, dar vin puternic din urmă şi braziliencele sau sportive din ţări fără tradiţie pînă în urmă cu cîţiva ani.

SportM: În condiţiile în care majoritatea gimnastelor noastre de top nu sînt apte sută la sută, la ce rezultate ne putem aştepta?
Ponor: Prefer să nu dau un pronostic exact. Se poate ca, Doamne fereşte, una din sportivele mai puţin experimentate să rateze şi atunci toate calculele nu îşi mai au rostul. Există însă şi varianta ca speranţele mele şi ale celorlaţi români să fie depăşite de fete, cine ştie…

SportM: Vei fi cea mai experimentată gimnastă din lotul deplasat în Germania. Vei avea un rol aparte în echipă?
Ponor: Nu m-am gîndit la acest lucru, voi încerca doar ca între exerciţii să le mai ajut cu cîte un sfat pe cele mai tinere, pentru că aşa este normal.

SportM: Ce vei face după Campionatul Mondial de la Stuttgart?
Ponor: Probabil voi relua antrenamentele, pentru că Olimpiada bate la uşă. Nu am avut vacanţă în această vară, dar performanţa cere sacrificii, şi pentru mine, momentan, obiectivul numărul unu este o medalie de aur la Beijing.

Sport Magazin numarul 74 (27 august – 2 septembrie 2007)

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...