Caruselul ametitor al antrenorilor

Abia trecută de prima jumătate a turului, ediţia 2007-2008 a Ligii I se poate deja “lăuda” cu masive schimbări la nivelul conducerilor tehnice, în ceea ce priveşte aproape jumătate dintre echipele componente. Şi nu doar atît; în unele cazuri există mai mult de doi antrenori principali care au condus anumite grupări, chiar dacă este vorba şi despre interimari. Situaţia cea mai haotică – la Universitatea Craiova

Un sfert de campionat e suficient în prima ligă a României pentru ca tehnicienii să-şi facă sau desfacă bagaje la jumătate dintre echipe. În unele cazuri, etapa a 10-a nu l-ar prinde pe banca tehnică nici pe cel care a înlocuit deja pe cineva după numai cîteva runde. S-a tot vorbit despre necesitatea ca un antrenor să nu poată activa la mai mult de două echipe într-o ediţie de campionat sau despre ideea ca un club să nu poată angaja mai mult de doi antrenori principali într-un an fotbalistic. Şi totuşi haosul e în floare la acest capitol. Puţini antrenori par bine fixaţi măcar pentru un timp sau rezistă nu neapărat datorită rezultatelor, ci pentru că în ultimii ani au muncit cu folos la echipele lor. În aceste cazuri, patronii le mai acordă încredere, cel puţin o perioadă, fiindcă merg pe principiul stabilităţii.

Nici Liga Campionilor nu mai e o garanţie

Este evident că, la Steaua, este posibil orice, oricînd în “era” Gigi Becali. Ultimul antrenor cu “ani” la Steaua a fost actualul selecţioner, Victor Piţurcă. Walter Zenga, Dumitru Dumitriu sau Oleg Protasov au însemnat treceri pasagere, indiferent de perioadă sau de performanţe. Cosmin Olăroiu a venit, a plecat, a revenit, iar a plecat, acum se spune că este în aşteptare pentru a doua revenire. La un moment dat, Becali spusese că Hagi nu este pregătit să preia Steaua, drept pentru care nici nu a fost adus. În vara lui 2007, Gigi a făcut-o, dar a lăsat să se înţeleagă faptul că şi relaţia naş-fin are o importanţă semnificativă în alegerea lui Hagi. Nu după mult timp, Becali a răbufnit şi a afirmat răspicat că Hagi nu e destul de valoros pentru a antrena Steaua, ajungînd chiar să-l umilească pe “Rege”. Asta fără să mai conteze că, între timp, Hagi a calificat echipa în Liga Campionilor! Hagi a fost nevoit să plece, iar pe locul său a rămas fostul său “secund” (şi al lui Zenga), italianul Massimo Pedrazzini. Pînă cînd? Nici măcar Gigi nu ştie. Probabil pînă cînd poate reveni Olăroiu.
Uşor de urcat, greu de menţinut

Mircea Rednic a cîştigat detaşat campionatul trecut cu Dinamo, dar totuşi ceva “scîrţîia” în relaţia dintre el şi club. Ar fi plecat încă în vară probabil, dacă nu ar fi avut şansa de a se califica în Liga Campionilor. Cum Dinamo a ratat iar, lucrurile s-au simplificat şi a fost nevoie doar de cîteva rezultate slabe pe propriul teren pentru ca despărţirea să se producă. Dinamo nu este însă un club la care să se înghesuie antrenorii. După o serie de refuzuri (printre care Sabău, Andone sau Răzvan Lucescu), se părea că va veni Mihai Stoichiţă, însă  conducătorii s-au reorientat într-un final spre Walter Zenga. Avînd trecut stelist, italianul a fost primit cu oarecare scepticism de suporteri. Rezultatele de început l-au ajutat, dar Zenga ar fi naiv dacă şi-ar imagina că fără performanţă (cîştigarea campionatului) ar avea prea multe şanse de continuitate.

Început promiţător, dar atît

După plecarea lui Răzvan Lucescu de la Rapid, în Giuleşti a venit italianul Cristiano Bergodi. Acesta a schimbat sistemul de joc, a fost nevoit să implementeze mulţi jucători noi, dar startul a fost promiţător. Lumea a apreciat jocul Rapidului, rezultatele interne au fost peste aşteptările unora, egalul din Ghencea a dat speranţe. Atmosfera bună nu a durat nici aşa prea mult, poate şi din cauza schimbărilor dese la nivelul conducerii administrative. Cum a venit ratarea calificării în grupele Cupei UEFA, a apărut şi demisia lui Bergodi. Care mai anunţase de cîteva ori că vrea să plece, prima oară chiar după jocul oficial de debut, Supercupa României, cîştigată în faţa lui Dinamo. Părea că va fi convins şi acum să rămînă, dar în final a fost chiar “ajutat”să plece, iar despărţirea s-a produs într-un mod deloc elegant. Tot cu scandal a fost readus Mircea Rednic. Furie din partea suporterilor, pe de o parte, multe scuze din partea lui George Copos pe de alta. Rednic are o misiune grea printre fanii giuleşteni, care îl condamnă pentru comportamentul acestuia din perioada în care era la Dinamo. Antrenorul este conştient că numai rezultatele imediate constant bune îl pot menţine.

Craiova, un caz mereu special

Florin Cioroianu – Daniel Mogoşanu – Ovidiu Stîngă – Daniel Mogoşanu – Nicolo Napoli. Atît de lung şi de ciudat este şirul schimbărilor efectuate pe banca tehnică a Universităţii Craiova de la începutul campionatului. Rezultatele slabe l-au îndepărtat pe Cioroianu, interimatul lui Mogoşanu a fost întrerupt de o reapariţie meteorică a lui Stîngă, după care am consemnat o altă revenire: cea a italianului Nicolo Napoli. Pentru cît timp? Nici oltenii nu s-ar încumeta la un pronostic.

Promovarea n-a mai contat

La Gloria Buzău, promovată cu doi antrenpri principali simultan, Viorel Ion şi Ilie Stan, schimbările n-au întîrziat. “Vioară” l-a lăsat singur în post pe cumnatul său, care nu a rezistat mult. Buzoienii s-au instalat rapid în partea periculoasă a clasamentului şi a fost nevoie de un şoc. A sosit Ştefan Stoica, însă redresarea nu se vede. E posibil, în schimb, să se vadă o nouă schimbare pe banca tehnică, nu peste foarte mult timp.

Şi “Fiara”a cedat

După un campionat satisfăcător, în care UT Arad a evitat retrogradarea fără prea mari emoţii, Marius Lăcătuş nu a mai reuşit să continue mult timp pe malul Mureşului. Înfrîngerile şi tensiunile de la nivelul conducerii administrative au avut final previzibil: Lăcă a demisionat, iar apoi şi patronul Nicolae Bara a părăsit echipa. Interimatul asigurat de Roland Nagy a luat sfîrşit o dată cu revenirea în prima ligă a lui Marin Barbu, un tehnician obişnuit cu situaţii dificile.

“Şepci roşii” de furie

Asemenea Gloriei Buzău, şi Universitatea Cluj-Napoca s-a lovit de prima ligă ca de un zid impenetrabil. Rezultatele slabe au făcut repede uitată euforia promovării după mulţi ani. Pentru antrenorul “şepcilor roşii”, Adrian Falub, n-a mai contat trecutul, ci doar înfrîngerile în serie din actuala ediţie. Cum locurile retrogradabile au început să fie din ce în ce mai greu de evitat, a fost nevoie de o schimbare. Şi a plecat nu numai antrenorul, ci şi directorul Alin Bănceau, ambii alungaţi cu furie de suporteri.

Dacia merge cu frîna trasă

Şi cea de-a treia nou-promovată, Dacia Mioveni, are o soartă asemănătoare Gloriei Buzău şi Universităţii Cluj-Napoca. Situaţie grea în clasament, pleacă antrenorul. Florin Marin şi-a făcut bagajele, iar în locul său a apărut Sorin Cîrţu, obişnuit cu zona Piteştiului, după mult timp la FCArgeş. Inima sensibilă a lui Cîrţu va avea însă de suferit la Dacia Mioveni, unde fotbalul mare a apărut anul acesta în premieră.

Doar cinci din ediţia trecută

Dintre cele 18 echipe, încă mai există cinci care au acelaşi antrenor principal din ediţia trecută. Dan Petrescu îşi continuă munca începută la Unirea Urziceni şi o face din ce în ce mai bine. Lîngă el au apărut Mihai Stoica şi Viorel Moldovan, iar ialomiţenii s-au transformat dintr- o “candidată” la retrogradare într-o prezenţă inedită, dar constantă, în topul clasamentului. Petre Grigoraş a rămas “cel mai tare din oraş” la Galaţi, chiar dacă marile speranţe ale Cupei UEFA s-au risipit prematur şi dezamăgitor în faţa unor bulgari fără pedigree. Mai recent, după 1-6 la Dinamo, Grigoraş părea atît de mîhnit, încît lăsa impresia că tocmai a retrogradat, nu că a pierdut trei puncte în deplasare. Întrebat dacă se poate pune problema demiterii sau a demisiei lui Grigoraş, şeful acestuia, Marius Stan, a exclus vehement respectiva ipoteză. Semn că tehnicianul se bucură în continuare de încredere, iar conducerea merge pe ideea de continuitate. Despre Ionuţ Popa se poate spune chiar că a prins rădăcini la Politehnica Iaşi. S-a obişnuit acolo cu greutăţile, cu problemele de ordin financiar, iar moldovenii s-au obişnuit cu el şi, probabil, l-ar păstra oricît în Copou, numai să nu retrogradeze. Ioan Ovidiu Sabău se simte liniştit în Ardeal, aproape de casă. De la sosirea sa pe banca tehnică a Gloriei Bistriţa, echipa şi-a pierdut renumele de “oaie neagră” a campionatului. Neluţu a început promiţător cariera de antrenor în prima ligă, iar preşedintele său, Jean Pădureanu, are mare încredere în el. Ofertele de la Rapid sau de la Dinamo au fost anihilate, iar Gloria şi-a păstrat “capul”. Şi Eugen Neagoe este unul dintre fericiţii rămaşi în acelaşi post ca şi în sezonul trecut. Poate nici măcar el nu se gîndea că toamna lui 2007 îl va prinde tot la Pandurii Tîrgu-Jiu, în eşalonul de elită. Asta după ce, în vara anului trecut, îşi făcea planuri pentru Divizia B. Retrogradarea Sportului Studenţesc în locul echipei sale a reprezentat începutul unui nou drum pentru Neagoe, un drum care continuă şi astăzi. Ceea ce, în Liga I, pare acum o adevărată performanţă.

Ei rezistă de la începutul campionatului

Mai există o categorie de antrenori din punctul de vedere al stabilităţii la cluburile lor: cei care au început actuala ediţie de campionat la un nou loc de muncă, unde se mai află şi astăzi. Dorinel Munteanu a pornit sezonul la FC Vaslui. Pentru finanţatorul Adrian Porumboiu au contat isprăvile lui “Munti” de la CFR Cluj, nu situaţia conjucturală de la FC Argeş. L-a adus pe antrenorul-jucător Dorinel Munteanu, iar acesta repetă momentele din “Gruia”, cînd se “învîrtea” prin partea superioară a clasamentului. Ioan Andone a preluat-o pe CFR Cluj, o echipă din ce în ce mai puţin românească, dacă analizăm lotul. A început cu o cruntă dezamăgire, eliminarea din turul preliminar al Cupei UEFA, în faţa unei echipe cipriote, Anorthosis Famagusta. Pe lîngă asta, doar egaluri acasă cu Poli Timişoara, cu Steaua şi cu Dinamo, contra primelor două jucînd în superioritate numerică o perioadă! Totuşi, victoriile pe linie obţinute în deplasare l-au păstrat pe Andone ceferist în Ardeal. După o perioadă fastă la FC Vaslui, Viorel Hizo s-a întors la o “dragoste” mai veche, Ceahlăul Piatra-Neamţ. “Dulăul” l-a atras acolo pe amicul său Grigore Sichitiu, semn că va mai întîrzia sub “Pietricica”. Cehul Duşan Uhrin junior a venit în necunoscut, la Politehnica Timişoara, unde continuitatea antrenorilor în ultimii ani a fost o glumă amară, chiar dacă a fost vorba despre nume importante, ca Sorin Cîrţu, Cosmin Olăroiu sau Gheorghe Hagi. Deocamdată, juniorul se descurcă, stă bine pe scaunul său şi, cu discreţie, îşi duce echipa în zona mult visată de patronul Marian Iancu. În fine, Constantin Gache, revenit la Farul Constanţa în vară, după ce a promovat pe teren cu Delta Tulcea, n-a apucat să-şi culeagă roadele muncii, pentru că tulcenii au rămas, pe motive extrasportive, în liga secundă. Campionatul a început însă deprimant pentru “rechini”, iar Gache se poate aştepta la orice…

Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...