Carlos Sastre: “Sa impart podiumul cu Alberto Contador si cu Menchov”

Carlos Sastre, campionul en-titre, începe cu încredere Turul Franţei de anul acesta, spunându-şi cu tărie: “Dacă am câştigat cursa o dată, o pot face şi a doua oară”.

Etapa a şaisprezecea a Turului Franţei 2008, una de munte, cu două căţărări “în afara categoriei”, şi cu sosire la Jausiers. Se impunea Cyril Dessel (Ag2R), iar tricoul galben rămânea pe umerii lui Frank Schleck, de la Team CSC. După festivitatea de premiere şi încă puţin “balamuc” în zona sosirii, cu interviuri acordate presei şi autografe suporterilor, autocarele echipelor porneau spre localitatea de unde avea să se dea startul a doua zi, Embrun. Ajunşi acolo, cicliştii şi staff-ul din jurul lor se cazau la hotel. În seara lui 22 iulie, când sportivii se recuperau după ziua grea, şi în dimineaţa lui 23, când se pleca în etapa a şaptesprezecea, la echipa CSC s-au gândit variante multe şi s-a ales un plan pentru escaladarea cu succes a celebrului Alpe dHuez. Era probabil etapa decisivă a turului, cea care putea să stabilească învingătorul general cu patru zile înainte de a se “lăsa cortina” peste podiumul de pe Champs-Elysees, iar pentru Bjarne Riis, directorul general de la CSC, şi pentru “copiii”, săi era important ca la finalul ei, tricoul galben să rămână în interiorul echipei. Să rămână, pentru că era deja pe umerii lui Frank Schleck, dar se punea întrebarea dacă luxemburghezul ar fi reuşit să îl ducă până la Paris. Trebuia ales un om care să fie capabil să îl apere până la capătul turului. El a fost Carlos Sastre, un spaniol născut la 22 aprilie 1975 la Leganes, un oraş din zona Madridului. Şi Sastre a trebuit să îşi spună părerea în acele momente de elaborare a tacticii, pentru că directorul şi colegii trebuiau să ştie dacă se pot baza pe el. Iar ibericul şi-a calculat şansele şi a spus că poate să transforme provocarea în realitate. Da, şi le-a calculat, deoarece, după cum spune chiar el într-un interviu acordat ziarului ” AS” înaintea plecării spre Monaco pentru debutul Turului Franţei 2009, “Sastre calculează când trebuie şi este agresiv când poate”. În 2008 afost agresiv când a putut, pe Alpe dHuez, adjudecând-uşi etapa şi tricoul galben provizoriu, şi a calculat bine când a trebuit, în final, câştigând turul.

Acum, Sastre pleacă în Turul Franţei alături de un nou club, Cervelo Test Team, şi cu numărul 1 pe spate. Conform tradiţiei, dorsalul pe care este scris acest număr este galben, pentru a aduce aminte că purtătorul este cel care anul trecut a câştigat tricoul de aceeaşi culoare. “Acest dorsal este un omagiu adus ediţiei trecute şi sunt fericit pentru că îl pot purta. Este o satisfacţie şi ceva special. Galbenul îmi va aminti ce bine a fost anul trecut”. Sastre şi-ar dori să trăiască sentimentul de bine şi acum, având o încredere foarte mare în forţele proprii, chiar dacă va fi o concurenţă mai mare: “Mă simt bine. Am avut timp să mă odihnesc [după Giro] şi să trec la treabă pentru a putea înfrunta Turul Franţei cu garanţii. Dacă am câştigat cursa o dată, o pot face şi a doua oară”. Întrebat dacă Alberto Contador va fi rivalul de bătut, Carlos a răspuns: “Eu aş formula întrebarea altfel. Va fi Carlos Sastre rivalul de bătut în Turul Franţei? Trebuie să va amintiţi că sunt ultimul câştigător al turului”. Cât despre spaniolul învingător în 2007, Sastre spune că ar vrea să se afle şi el pe una dintre treptele de premiere, dar nu pe cea main înaltă: “Dorinţa mea este să împart podiumul cu Alberto Contador şi cu Menchov. Sunt singurii rutieri care m-au învins recent în marile tururi”.

Ori, un câştigător, îndeosebi dacă este cel mai recent, trebuie să se pregătească serios, pentru a nu se face de râs în faţa mulţimii ale cărei aşteptări de la el au crescut. Spaniolul a ales să se pregătească prin participarea în primul tur de trei săptămâni al anului. În mai, el a luat parte la Giro dItalia, unde, chiar dacă nu a îmbrăcat nici măcar o zi tricoul roz, cel al liderului, a reuşit două victorii de etapă superbe. Ambele de munte. Parcă pentru a-şi îmbogăţi palmaresul munţilor celebri “doborâţi”, unde era scris deja Alpe dHuez-ul din 2008, a câştigat în Italia, din evadare soliatră, etapa cu sosire pe Vezuviu. Însă, “Giro este un lucru, iar Turul altceva”. Cursa din Hexagon are nevoie de o pregătire specială, doar pentru ea, pe străzile de acolo. Aşa că Sastre a trecut la antrenamentul pentru Turul Franţei, urcând în munţii pe care se va cocnura, pentru a recunoaşte traseul. “Am putut face antrenamente intense şi să îmi imaginez fiecare scenariu care ar putea decide Turul”, povesteşte el pentru “AS”. “Am văzut unele pasuri pe care nu le cunoşteam şi am revăzut altele pe care am trecut în unele ocazii. Este vorba de etape care fără îndoială vor fi importante, chiar decisive, care vor ajuta la clarificarea situaţiei generale. Sunt liniştit şi mă bazez pe experienţa pe care am acumulat-o. Este cursa la care întotdeauna am visat. În acest sezon voi încerca să o câştig din nou. Este clar că acesta va fi obiectivul”.

Aparent, Sastre ar avea un motiv de bucurie, fiindcă, spre deosebire de alţi ani, traseele de la contratimp individual, probă la care el nu excelează, sunt mai scurte: cu 26,5 km decât în 2008 şi cu 61,4km decât în 2007. Spaniolul, însă, nu se bucură, ci rămâne echidistant: “Faptul că sunt mai puţini kilometri nu îmi aduce nici beneficii, nici prejudicii. Traseul a fost desenat de către organizatorii turului pentru cursa lor, aşa că trebuie să ne adaptăm la el şi să îl completăm în cel mai scurt timp posibil”. Cât despre contratimpul pe echipe de la Montpellier, Sastre se va bucura de ajutorul unor colegi valoroşi: “Voi concura în Turul Franţei cu o echipă foarte puternică [“¦]. Adevărul este că sunt foarte satisfăcut de companierii aleşi pentru cursă”. Rămâne de văzut cum se vor descurca ei şi dacă vor reuşi să îl ajute pe Sastre să îşi apere tricoul galben.

Până să înceapă urmărirea acelui tricou, Sastre mai are o zi în care să aibă grijă de el, pentru că, “cel mai important este să fiu în cele mai bune condiţii”.

Stiri recente

Danemarca – România, scor 39-23, în ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial

Naţionala României a pierdut , la Herning, în ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial, cu Danemarca, scor...