Bogdan Patrascu vrea in Serie A

Bogdan Pătraşcu este unul dintre cei mai liniştiţi jucători români de după Revoluţie, nedorind să iasă în evidenţă decît prin evoluţia sa din teren. Plecat din Divizia B, de la Sportul Studenţesc, Pătraşcu a trecut un sezon pe la Litex Loveci, unde a fost remarcat şi transferat imediat de Piacenza, echipă care activa în Serie A. De atunci au trecut cinci ani, iar internaţionalul român este cel mai vechi jucător al formaţiei care se luptă cu Juventus, Genoa şi Napoli pentru promovarea în elita fotbalului italian.

Povestea lui Bogdan Pătraşcu a început în sezonul 1996-1997. Pe finalul campionatului a debutat în Divizia A, în tricoul Sportului Studenţesc. Anul următor a bifat 13 prezenţe în prima ligă, dar a devenit titular abia în toamna lui 1998, după ce gruparea din Regie a retrogradat. în eşalonul secund a jucat două sezoane şi jumătate pînă a fost remarcat de oficialii lui Litex Loveci. “Am jucat puţin în România pînă să fiu cumpărat de Litex. Cînd au venit bulgarii, nu mă urmăreau pe mine, ci alt jucător de la Sportul. îmi aduc aminte că ei vroiau un fundaş stînga, dar s-a nimerit ca la acel meci să se accidenteze titularul şi să fiu folosit eu pe postul respectiv. Au fost mulţumiţi de mine şi m-au transferat”, povesteşte Pătraşcu.

La 23 de ani în Serie A

în Bulgaria a jucat doar un an. Evoluţia de la echipa de club l-a propulsat la echipa naţională de tineret, unde a stîrnit interesul italienilor de la Piacenza. Aceştia l-au transferat la începutul lui 2002, repetîndu-se povestea primului transfer. “Am fost remarcat la lotul de tineret. Cred că au venit la vreo patru meciuri să mă vadă, pentru că iniţial urmăreau alt jucător. Trebuie să ai şi noroc pentru a reuşi în viaţă, iar eu am avut. Mi-a fost greu la început în Italia, pentru că eram obişnuit cu Bulgaria. Distanţa foarte mică dintre Loveci şi Bucureşti îmi permitea să vin foarte des acasă. La Piacenza eram singur printre străini, dar m-am adaptat. Sincer, nu mă aşteptam să fac aşa repede acest pas, dar am sperat încă din copilărie, de cînd m-am apucat de fotbal”, continuă mijlocaşul în vîrstă de 17 de ani.   

La Piacenza a jucat 15 partide în Serie A, într-un an şi jumătate, dar titular incontestabil a devenit abia după retrogradarea în liga a doua, la sfîrşitul sezonului 2003-2004. în eşalonul secund din Italia, Pătraşcu s-a impus foarte repede, fiind unul dintre cei mai constanţi jucători ai echipei. “Serie B este un campionat foarte dur. Aici chiar se bagă material. Sînt mulţi jucători tineri, împrumutaţi de la echipele mari, care sînt consideraţi talente. Ei vin şi vor neapărat să confirme şi fac orice pentru asta. Aleargă mult şi fac un presing foarte agresiv, la fiecare fază sînt cîte doi, trei în jurul meu”, încheie Bogdan Pătraşcu povestea traseului său, derulată pe axa Sportul Studenţesc-Litex Loveci-Piacenza.

Reporter: Bogdan, cum e să te baţi cu Juventus, Napoli sau Genoa pentru promovarea în Serie A?
Bogdan Pătraşcu: Am pornit sezonul cu gîndul la primele locuri, care asigură calificarea în play-off. Nu ştiu dacă avem şanse la prima sau a doua poziţie, dar rămîne acest turneu de baraj cu ocupantele locurilor trei-şase. Din păcate, noi sîntem o echipă imprevizibilă, ne cam lipseşte experienţa şi omogenitatea, pentru că s-au cam schimbat mulţi jucători în fiecare an.

Reporter: Dacă nu promovaţi în prima ligă, te gîndeşti la o despărţire de Piacenza?
Pătraşcu: Oricine îşi doreşte mai mult. Pentru asta m-am apucat de fotbal şi mi-am pierdut copilăria pe stadion, dar eu sper să revin cu Piacenza în Serie A. Dacă nu reuşim, nu ştiu ce voi face, pentru că mă simt foarte bine aici. îmi place oraşul, suporterii sînt printre cei mai liniştiţi, iar eu sînt deja veteran la această echipă. Din actualul lot sînt cel mai vechi, am deja cinci ani la Piacenza.

 

Continuarea in numarul 54 al Sport Magazin powered by kicker

Stiri recente

De ce echipament ai nevoie pentru a practica escalada?

Cățărarea este o abilitate pe care începem să o dezvoltăm încă de mici când toate obiectele din casă sau...