BASCHET: INTERVIU COSTEL CERNAT/ Optimist, dar totusi realist

Tehnicialul Stelei este un simbol al acestui club. A jucat preţ de 17 sezoane pentru “roş-albaştri” şi a cîştigat alături de aceştia 10 titluri de campion. În 1984, a marcat 63 de puncte împotriva lui Macabbi Tel Aviv în Cupa Campionilor Europeni, 15 coşuri fiind de trei puncte. În prezent are o misiune, aceea de a o readuce pe Steaua pe prima scenă baschetbalistică

SportM: Ce înseamnă pentru dumneavoastră reînfiinţarea Stelei?
Costel Cernat: Este o mare satisfacţie. Mă pot considera autorul moral al reînfiinţării. Toată lumea se temea de această încercare, de a aduce secţia de baschet după nouă ani din nou la Clubul Sportiv al Armatei, Steaua. Această reînfiinţare a venit datorită sponsorului austriac Grizzly Power şi din ambiţia de a forma o echipă care să joace cu un alt suflu.

SportM: Ce v-a determinat totuşi să faceţi aceste eforturi şi să ajutaţi la această reînfiinţare?
Cernat: M-au sunat foarte mulţi jucători tineri. Ambiţia lor m-a atras. Ceea ce am văzut sîmbătă, la primul meci oficial, cu Baschet Time, a fost extraordinar. Determinarea pe care a avut-o fiecare jucător a fost incredibilă.

SportM: Obiectivul este promovarea?
Cernat: Absolut! Vreau să aduc Steaua acolo unde îi este locul, între primele echipe ale Diviziei A. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să fim realişti. Trebuie să o luăm încet, să nu ne grăbim, pentru că nu ne ajută la nimic. Vreau să implementez aici filosofia mea de baschet, calm în atac şi agresiv în apărare.

SportM: Ce v-a surprins pînă acum cel mai mult?
Cernat: Faptul că mulţi baschetbalişti care puteau juca fără probleme în Divizia A au vrut să vină la noi. Asta din cauza străinilor, acolo nu prind minute prea multe, iar dacă stai doi ani pe bancă la orice echipă, valoarea ta scade, indiferent de numele clubului respectiv.

SportM: Care este diferenţa între Steaua de acum şi C.S. Otopeni de acum trei ani, cînd, de asemenea, s-a dorit, şi chiar s-a reuşit, promovarea pe prima scenă?
Cernat: La Otopeni aveam doi jucători străini, aici sînt numai români. Satisfacţia este mult mai mare aici, poate şi din cauza că sînt la început, nu vreau să mă pripesc, dar aşa simt acum.

SportM: Cît de greu este să fiţi antrenor atît la naţională, cît şi la o echipă de club, ţinînd cont că între cele două diferenţele de valoare individuală a jucătorior sînt foarte mari?
Cernat: Asta este meseria. Mulţi o înţeleg greşit. Ceea ce îmi place este că te loveşti de situaţii diferite, iar din asta nu ai decît de învăţat. Mi-am deschis chiar şi o şcoală de baschet şi trebuie să vă spun că este mult mai greu să lucrezi cu copiii decît cu seniorii.

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...