Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

Basarab Panduru: Vreau sa promovez!

Numit nu demult antrenor al lui FC Naţional, Basarab Panduru caută în Parcul cu Platani aerul Ligii I, pe care nu l-a mai respirat din vara trecută. Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate revistei noastre, „Pandişpanul” vorbeşte despre actuala sa echipă, dar atinge şi alte subiecte: transferurile iernii, primul eşalon, Steaua, echipa naţională. O discuţie despre fotbal, şi nu numai, cu unul dintre cei mai sinceri şi mai carismatici oameni de fotbal de la noi

SportM: Cum a fost anul 2007 pentru tine?
Basarab Panduru: N-a fost un an special. După ce am plecat în vară de la Farul Constanţa, am avut o mică pauză, pînă cînd m-a căutat noua conducere a lui FC Naţional. Mi s-a spus că în 2009 se doreşte promovarea, aşa că am acceptat să preiau echipa. Chiar dacă, în mod normal, m-aş apuca de treabă ori în pauza de vară, ori în cea de iarnă, am început din octombrie. Nu era de venit atunci, dar m-am gîndit că aveam cinci etape la dispoziţie pentru a vedea jucătorii şi pentru a-mi da seama cum să abordez pregătirea de iarnă.

SportM: Cum ai început 2008 şi ce aştepţi anul acesta pe plan profesional?
Panduru: Abia am dat drumul la treabă, de săptămîna aceasta intrăm în cantonament şi trebuie să vedem ce facem cu lotul. Au plecat destui jucători: Cursaru, Drăgan, Savu, Panc, Iancu… Să vedem ce planuri are Cristi Munteanu… Eu am acum mulţi tineri şi mai am nevoie de oameni. Ca obiectiv, în retur vreau să alcătuiesc un grup bun, care, la vară, cu doar cîteva implanturi, să poată fi pregătit pentru a ataca promovarea.

SportM: Au plecat foşti jucători de Liga I. Ce aştepţi în schimb?
Panduru: Sînt conştient că actualii fotbalişti din prima divizie nu au ca scop un transfer la FC Naţional, dar sper să aducem măcar jucători buni din eşalonul secund, oameni care să poată progresa şi să facă apoi faţă luptelor la promovare. Din vară, mai vedem…

SportM: Ce părere ai despre transferurile acestei ierni, de la noi în străinătate? Cum vede un fost jucător la Benfica plecarea lui Sepsi acolo?
Panduru: Nu-l cunosc bine pe Sepsi, dar pot să spun că e foarte important dacă te vrea antrenorul şi dacă te bagă imediat la joc. Sepsi trebuie să apară imediat pe teren şi să arate ce poate la meciuri. Altfel, va intra în anonimat şi îi va fi mai greu apoi să prindă echipa. Mai există posibilitatea de a fi împrumutat la un alt club, dar şi în acest caz va fi dificil să revină la Benfica şi să intre titular. Decît să fii expediat la un club mediocru din Portugalia, mai bine rămîi în ţară, dacă te poţi transfera la Steaua. Este tînăr, şi cu tinerii trebuie să avem mare grijă, cum şi cînd intră. E vorba de adaptare. Poate fi periculos pentru un jucător tînăr să înceapă cu stîngul la un club cum este Benfica.

SportM: Crezi că Sepsi a plecat prea repede din ţară? Oricum, el a mai fost prin Franţa, are idee despre Occident…
Panduru: Da, poate experienţa din Franţa îl va ajuta să se adapteze mai repede. Am văzut că Sepsi joacă bine la echipa naţională de tineret, e un tînăr promiţător, are calităţi, poate fi un jucător de viitor, dar deocamdată nu a arătat nimic extraordinar. Loţi Bölöni a avut dreptate cînd a spus că ne cam grăbim cu el. Puştii ăia de la Arsenal fac faţă la nivel înalt pentru că joacă de ani buni împreună la Academia lor. Şi îi bagă la nivel înalt doar cînd ajung să alerge şi ei 12 kilometri pe meci.

SportM: S-au încercat comparaţii între Sepsi şi Raţ…
Panduru: Păi Raţ joacă de ani buni la naţională şi la un club de cupe europene, mai e destul pînă să ajungă şi Sepsi acolo.

SportM: Mazilu, la Dnepr. Ce zici de asta?
Panduru: Ucraina nu e un campionat de interes, dar cînd luăm patru-cinci milioane de euro pe un jucător, trebuie să fim mulţumiţi! Indiferent unde pleacă… Să nu aştepte nimeni în România să vindem acum jucători cu 8, 10, 20 de milioane de euro! Se pare că Protasov îl place pe Mazilu, asta e important. Mazilu a plecat la o echipă care nu face performanţe, dar important e să joace acolo.

SportM: Va ajunge mai greu la echipa naţională de la Dnepr? Eventual la Euro 2008?
Panduru: Nu cred că asta contează prea mult pentru selecţioner. Şi Raţ joacă în campionatul Ucrainei. E adevărat că la o echipă mai valoroasă, dar care nu mai este implicată în cupele europene. Nu e prea mare diferenţă.

SportM: Ai antrenat la Timişoara, cunoşti publicul de acolo. Cum vezi mutarea cuplului Torje – Mansour tocmai la duşmanii lui Poli, de la Dinamo?
Panduru: În fotbal, cam totul e afacere, nu trebuie să ne mai mire nimic. Aşa cum au plecat la Dinamo, puteau pleca în altă parte. Suporterii o interpretează în felul lor, investitorii au planurile lor.

SportM: Torje e şi mai tînăr decît Sepsi…
Panduru: Da, dar la Torje văd un mare tupeu! Mie îmi plac jucătorii cu tupeu. Pozitiv, desigur! Să şi faci ceva cu tupeul ală! La Sepsi nu am văzut aşa ceva. Pe de altă parte, Torje nu era titular la Timişoara, dar a ajuns la Dinamo.

SportM: Îţi aminteşti prima ta zi la Benfica?
Panduru: Nu prea, dar erau alte vremuri atunci. Spre deosebire de Sepsi, eu am ajuns acolo după ce jucasem cu Steaua în Liga Campionilor şi după o participare la un turneu final de campionat mondial. Atunci puteau intra doar trei străini într-o echipă, în cupele europene… Nu se pot compara situaţiile. Dar m-am trezit într-o concurenţă acerbă, alături de alţi doi jucători de număr 10: internaţionalul brazilian Valdo şi bulgarul Iliev, care mi-era şi coleg de cameră. Ultimul şi regretatul Feher au fost cei mai buni prieteni ai mei din Portugalia. În România, nu ştiu dacă poţi să fii atît de bun prieten cu un bulgar şi cu un ungur…

SportM: Crezi că vor mai pleca jucători de valoare, în iarna aceasta, din Liga I?
Panduru: După părerea mea, Dică şi Claudiu Niculescu ar trebui să plece. E momentul! Şi-au făcut treaba aici, acum se plafonează, nu mai au motivaţie.

SportM: Fraţii Becali au revenit cu transferuri importante. Cum vezi reluarea afacerilor cu vărul lor, Gigi, în ceea ce priveşte viitorul Stelei?
Panduru: Dacă reuşesc transferuri importante, înseamnă că sînt buni. Cît despre ceea ce va fi la Steaua… vom vedea ce se va întîmpla.

SportM: Aşteptai mai mult de la trupa din Ghencea, în Liga Campionilor, toamna trecută?
Panduru: Ca suporter, te aştepţi la mai mult. Lumea spune că aceeaşi echipă a făcut mai puţine acum, decît în ediţia trecută. Dar era şi foarte greu să reuşească mai mult. Iar schimbările dese de pe banca tehnică nu aveau cum să nu se simtă. Îi doresc lui Lăcătuş să rămînă cît mai mult acolo, dar ştie şi el că asta va depinde numai şi numai de rezultate.

SportM: Ţie ce îţi doreşti? Să antrenezi cîndva Steaua?
Panduru: Asta şi-ar dori oricine. Eu vreau să fac treabă acolo unde sînt. Cîndva, îmi propuneam să ating o anumită ţintă, dar acum mă gîndesc să o iau încet şi să fac rezultate.

SportM: Apropo de rezultate, cum vezi podiumul campionatului la finalul ediţiei?
Panduru: Cinci puncte, cît are avans CFR Cluj, nu sînt multe, dar Andone are o echipă puternică. Podiumul îl văd cu Steaua, CFR Cluj şi Dinamo, nu neapărat în ordinea asta.

SportM: Timişoara?
Panduru: În primele şase.

SportM: Cine retrogradează?
Panduru: Păi, în afară de Oţelul Galaţi şi de Gloria Bistriţa, cam toată lumea luptă pentru ceva. Dintre ultimele şapte-opt clasate acum, oricare poate ajunge în liga a doua.

SportM: Ce îi lipseşte fotbalului românesc pentru a ajunge iarăşi primăvara în cupele europene? Regresăm sau acele califi cări au fost relativ întîmplătoare?
Panduru: Depinde şi de conjuctură. E greu pentru noi să ajungem an de an acolo. Steaua a jucat o semifi nală de Cupa UEFA. Nu este grav că nu am mai ajuns acolo, este grav că s-a ratat incredibil acea ocazie de a ajunge în fi nală. A fost un moment bun. Cine ştie cînd mai prindem o asemenea ocazie?…

SportM: Cine sau ce te mai deranjează, supără sau enervează acum în fotbalul românesc?
Panduru: Nimeni şi nimic. Eu îmi văd de treaba mea. Anumite declaraţii sau răbufniri ale mele au fost provocate. Cînd cineva spune sau mă întreabă tîmpenii, nu pot să nu răspund. Aşa e stilul meu. Dar nu mă apuc eu să spun una sau alta fără motiv, fără să fi u provocat.

SportM: Regreţi vreo vorbă aruncată la nervi?
Panduru: Nu, nu regret nimic. Cînd am zis ceva, am zis pentru că am gîndit şi am simţit să o spun.

SportM: Cum vezi echipa naţională la Euro 2008?
Panduru: Sîntem într-o grupă grea, dar asta e valabil şi pentru adversari. Important e să jucăm acolo, să arătăm că vrem şi să dăm totul. Altfel, dacă ne întoarcem numai cu înfrîngeri şi nu arătăm nici dăruire, nu va fi deloc scuzabilă componenţa grupei.

SportM: Cum vezi decizia selecţionerului Victor Piţurcă de a duce jucătorii în vacanţă cu soţii sau iubite, chiar înaintea turneului final?
Panduru: Nu pot să caracterizez o asemenea decizie într-un anume fel. El ştie ce face şi, dacă a gîndit- o aşa, înseamnă că a gîndit-o bine, că are metodele sale şi planul său.

SportM: Preliminariile CM 2010? Cu Franţa, cu Serbia…
Panduru: Greu şi acolo! Iar pînă atunci, se mai schimbă multe. Dar dacă vom fi la fel de inteligenţi ca în preliminariile trecute, va fi bine. Mi-a plăcut că echipa naţională a jucat atent, cu inteligenţă. Ne-am dus în Olanda să luăm un punct, l-am luat. Acasă am jucat iarăşi cu cap. E vorba despre strategie. Meciuri diferite, competiţii diferite, strategii diferite. Italienii au devenit campioni mondiali cu apărare şi cu contraatac. La fel cum grecii au ajuns campioni europeni. Uite, Mourinho: a gîndit mult, a avut strategiile sale, a reuşit. Cum i-a acceptat toanele lui Abramovici adică pe Şevcenko şi pe Ballack, cum a greşit. Şi a plecat.

Integral in SportMagazin numarul 94 (22 – 28 ianuarie 2008)

Citeste mai multe!

Litere volumetrice Volumetrii din alama Banner Oferta de Pret Montaje si decorari materiale publicitare Panouri publicitareSistem pop-up spider Roll-up - https://www.atlasms.ro/

Revista Sport Magazin (sportm.ro) este o publicație a trustului de presă Clubul Media Business


Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

PENTRU A OBȚINE REZULTATELE DORITE ÎN SEO ȘI BRAND-AWARENESS COMANDĂ ADVERTORIALE PREMIUM CU LINK-URI DOFOLLOW CĂTRE SITE-UL TĂU ÎN CELE PESTE 150 DE SITE-URI INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE ALE TRUSTULUI DE PRESĂ CLUBUL MEDIA BUSINESS, PRINTRE CARE:


https://businessphilosophy.ro


https://sportm.ro


https://sportprofit.ro


https://totceeaceeste.ro


https://superprofit.ro

O publicație a Clubului Media Business.      

Recomandarea noastra: