BALONUL DE AUR – CRISTIANO RONALDO/ Copilul din Madeira

Înainte de a deveni stăpîn pe planeta fotbal, starul lui Manchester United a cunoscut o traiectorie în mare viteză. Fiul lui Dolores şi Dinis Aveiro a crescut la Funchal, principalul oraş din provincia Madeira. Aici a atins pentru prima oară mingea, la echipa de cartier CF Andorinha.

„Dacă nu devenea fotbalist profesionist, Cristiano era pierdut. Probabil că s-ar fi apucat de trafic de droguri”, povesteşte un cunoscut. Dar viteza şi driblingul său au atras repede priviri. La vîrsta de doar zece ani, CD National l-a înregimentat în schimbul unui rînd de echipament. Foarte rapid, un emisar al lui Sporting l-a smuls din sînul familiei. „Veneam dintr-o insulă micuţă, nu din Porto sau dintr-un alt mare oraş. Şi, mai ales, veneam singur! E ca şi cum vorbeam altă limbă”, îşi aminteşte Ronaldo. Prima zi de şcoală la Sporting a fost un calvar: „Accentul pe care îl aveam a declanşat hohote de rîs în jurul meu. Îşi băteau joc de mine. M-am enervat şi am clacat. Mi-am ameninţat profesoara cu un scaun”. Dar talentul ieşit din comun şi temperamentul vulcanic i-au accelerat adaptarea. „A trebuit să îmi marchez teritoriul pentru a mă face respectat!”. La 17 ani avea o singură obsesie: „Să devin cel mai bun jucător din lume!”.

În vara lui 2003, Cristiano Ronaldo a predat o lecţie de fotbal lui Manchester United. Ronaldo fusese transferat de la Nacional Madeira la Sporting pentru 25.000 de euro. Şapte sezoane mai tîrziu, Manchester United scotea din visterie 18 milioane de euro pentru un puşti de 18 ani. Ferguson i-a atribuit miticul tricou cu numărul 7, purtat de Best, Cantona şi Beckham. „La Manchester, toată lumea adoră jocul meu. Afară, uneori sînt criticat, alteori fluierat. Dar, nu-mi pasă. M-am născut dribleur. Este stilul meu, este viaţa mea!”.

Doborîtorul de recorduri

Pe parcursul sezonului 2006-2007, Ronaldo a înscris 28 de goluri în toate competiţiile oficiale, la echipa de club şi la selecţionata naţională. Un an mai tîrziu, portughezul avea să îşi „ucidă” propriul record. Totalul său a urcat la 46 de reuşite. A devenit golgheter în Premier League cu 31 de goluri şi a marcat de opt ori în Liga Campionilor.

„Cînd eram copil, visam acest trofeu. Messi, Torres, Xavi, Casillas… Toţi aceşti mari fotbalişti au dorit să cîştige, iar în final alesul am fost eu!”
– Cristiano Ronaldo