BALONUL DE AUR – CRISTIANO RONALDO/ Anglia isi saluta idolul

Manchester United şi întreaga Mare Britanie îl ridică în slăvi pe Cristiano Ronaldo, cuceritorul „Balonului de Aur” în 2008. Chiar dacă au existat unele voci care au contestat în primul rînd aroganţa jucătorului lui M.U., talentul său este unanim recunoscut

Se simte lăsarea serii. Pe străzile oraşului în care fotbalul nu doarme niciodată, camionetele galbene inscripţionate cu purpuriul „Manchester Evening News” frînează în faţa chioşcurilor vînzătorilor de ziare. „Crown Prince” este scris cu litere de-o şchioapă pe prima pagină a unei publicaţii de seară. Restul paginii este ocupat de fotografia bolidului roşu: Cristiano Ronaldo. În articolul ataşat fotografiei, Pat Crerand, fosta glorie a „diavolilor roşii”, reia tema lansată de însăşi Alex Ferguson pe site-ul prestigioasei „France Football”. Concluzia zilei este una singură: cei mai buni ani ai „miracolului portughez” urmează să vină!

Şi totuşi există critici!

Seara, în timpul talk-show-urilor radiofonice britanice şi irlandeze, specialişti cu nume sonore din lumea fotbalului recunosc că, în primul rînd matematic, victoria lui Ronaldo este incontestabilă. În plus, talentul său este absolut uluitor. Cu toate acestea, au existat şi unele voci, este drept, destul de răzleţe, care au ţinut să specifice că „trofeul a eşuat în mîinile unui jucător arogant şi impetuos, deseori depăşit de către Lionel Messi în marile meciuri”.

Se doreşte mai bun

„Ronaldo şi-a propus să fie mai bun decît în momentul de faţă”, susţin jurnaliştii de la „Daily Telegraph”. Aceştia au smuls şi cîteva declaraţii ale laureatului care recunoaşte că, de multe ori, gloria îi apasă umerii destul de greu. „Am înţeles că toate faptele şi vorbele mele din afara terenului sînt analizate la sînge. Pentru unii, dacă, de exemplu, nu vorbesc publicului, înseamnă că mi-am pierdut modestia. Cea mai mică mişcare a mea devine subiect de critică”, s-a plîns fotbalistul.

Artistul muncitor

„Sîntem mîndri de el, dar după această zi în care sărbătoreşte cîştigarea trofeului, urmează „back to business””. Fraza rostită de Sir Alex Ferguson nu se referă nicidecum la „afaceri”, ci la „muncă”. Altfel, la 36 de ani, Gil Gomes, antrenor al tinerilor lui Manchester United, îl vede în fiecare zi pe Cristiano la „business”, aşa cum spunea Ferguson. „Am jucat cu Figo, cu Rui Costa şi Joao Pinto, dar niciodată nu am văzut un fotbalist atît de muncitor. Niciodată! Poate şi pentru că Ronaldo aparţine unei generaţii noi şi el vrea să realizeze ceva extraordinar. Munceşte peste limita normalului, adică munceşte prea mult”, susţine Gomes. Avar în complimente, Ferguson confirmă: „Sistematic, Cristiano rămîne pe teren o jumătate de oră în plus”. Tehnicianul este din nou completat de Gomes. „Timp de aproape trei sferturi de oră bate de unul singur lovituri libere pe terenul sintetic. Înaintea şedinţelor cu mingea, merge în sala de forţă. În fiecare zi”. Astfel, în spatele „Balonului de Aur”, ediţia 2008, se ascunde un singur cuvînt: munca.

Balonul de aur
Clasamentul nominalizaţilor

Cristiano Ronaldo (Portugalia, Manchester U.)
Lionel Messi (Argentina, FC Barcelona)
Fernando Torres (Spania, FC Liverpool)
Iker Casillas (Spania, Real Madrid)
Xavi Hernandez (Spania, FC Barcelona)
Andrei Arşavin (Rusia, Zenit St. Petersburg)
David Villa (Spania, Valencia)
Kaka (Brazilia, AC Milan)
Zlatan Ibrahimovic (Suedia, Inter Milano)
Steven Gerrard (Anglia, FC Liverpool)
Marcos Senna (Spania, Villarreal)
Emmanuel Adebayor (Togo, Arsenal)
Wayne Rooney (Anglia, Manchester United)
Sergio Aguero (Argentina, Atletico Madrid)
Frank Lampard (Anglia, Chelsea)
Franck Ribery (Franţa, Bayern)
Samuel Etoo (Camerun, FC Barcelona)
Gianluigi Buffon (Italia, Juventus)
Michael Ballack (Spania, Chelsea)
Cesc Fabregas (Spania, Arsenal)