AUTO/ BMW Seria 5 Gran Turismo Concept: BMW inventeaza

Producătorul german va prezenta un concept ce previzionează o viitoare clasă în industria auto, dedicată maşinilor numite de cei din Munchen Progressive Activity Sedan (PAS)

Pentru Salonul Auto de la Geneva, cel mai mare eveniment de acest gen din Europa, fiecare constructor se pregăteşte cât poate mai bine, fie şi pe timp de criză. Germanii de la BMW vor veni în Elveţia cu BMW Seria 5 Gran Turismo Concept, o versiune apropiată de producţia de serie a acestui nou tip de maşină, numit Progressive Activity Sedan (PAS). Designerii BMW şi-au dorit să deseneze un automobil cât mai practic, astfel că Seria 5 GT excelează prin capacitatea de împărţire a spaţiului între pasageri şi portbagaj. Scaunele din spate pot culisa pe lungime cu până la 100 mm, oferind un surplus de spaţiu fie pasagerilor, fie încărcăturii din portbagaj. Mai mult, spătarul scaunelor din spate poate fi reglat în funcţie de necesităţi. Chiar şi într-o configuraţie care oferă confort maxim pentru pasagerii din spate, capacitatea portbagajului tot atinge 430 litri. Prin înclinarea spătarelor şi deschiderea peretelui de separare, volumul creşte la 570 litri. După rabatarea completă a scaunelor spate, capacitatea portbagajului creşte la un maxim de 1.650 litri. Procesul de rabatare se realizează atât electric, cât şi manual, prin acţionarea unui buton din panoul lateral al compartimentului de bagaje.

Mi s-au părut interesante toate aceste detalii, pentru că ele sunt cea mai bună dovadă că acest concept, precum şi viitorul model de serie, au fost gândite pentru a fi într-adevăr cât mai practice.

Lungă şi mare

Un element aparte pentru conceptul despre care vorbim este modalitatea de deschidere a haionului. Acesta poate fi deschis în două moduri, o premieră absolută pentru BMW, capacul portbagajului putând fi deschis integral sau doar până la lunetă. Dacă se deschide doar prima parte a haionului, atunci maşina poate fi încărcată precum un sedan, compartimentul pasagerilor fiind protejat. In cazul în care se încarcă în portbagaj obiecte voluminoase, haionul se poate deschide integral, obţinându-se un spaţiu mai mare de acces.

Prin dimensiunile exterioare, BMW Seria 5 Gran Turismo Concept se încadrează între Seria 7 şi modelele SAV. Conceptul are o lungime de 4.998 milimetri şi o înălţime de 1.555 centimetri. Viitorul model de serie, ce va fi lansat în toamnă la Salonul Auto de la Frankfurt, nu va înlocui BMW Seria 5, ci va deschide o nouă categorie de modele din gamă.