ATELETISM/ Dwain Chambers: “Oaia neagra” a atletismului si-a spalat pacatele

Cel mai controversat atlet al ultimilor ani sprinterul englez, Dwain Chambers, a câştigat medalia de aur a probei de 60 metri din cadrul Campionatului European de Sală de la Torino, stabilind totodată un nou record continental

Protagonistul celor mai multe scandaluri din lumea atletismului în ultimii şase ani, englezul Dwain Chambers vrea să devină băiat bun. “Pacheţelul de muşchi” şi-a pus cenuşă în cap şi a recunoscut în sfârşit că perioada în care făcea circ prin declaraţiile şi acţiunile sale a fost o mare greşeală. “Îmi cer iertare, singura metodă prin care să îmi repar greşelile este să ajut acum organizaţiile mondiale să îi prindă pe cei ca mine”, a spus Chambers în presa engleză.

Descoperit pozitiv la un control antidoping în 2003, atunci când era proaspăt campion european, Chambers a devenit ulterior un personaj non-grata în atletism. Şi-a acuzat toţi rivalii că se dopează şi, mai mult, fără remuşcare, a explicat că se consideră un artist în arta dopajului. “Să fim serioşi!. Toţi atleţi din top 10 se dopează. Doar fraierii şi găinile nu o fac. E ceva normal în opinia mea şi cel mai şmecher câştigă!”, declara la acea vreme sprinterul englez spre stupefacţia tuturor.

A vrut să se sinucidă!

În perioada în care a fost suspendat de federaţia internaţională, Chambers a cochetat o perioadă cu fotbalul american, dar s-a făcut de râs în faţa fanilor, nereuşind să se adapteze noului sport. Personaj spumos, Chambers a participat totodată la mai multe show-uri TV, unde şi-a făcut o imagine de bufon. A revenit în circuitul atletic în 2006 şi a devenit chiar campion european la Gothenburg alături de ştafeta de 4X100 metri. Criticat din toate părţile şi cu resursele financiare pe terminate, Chambers a decis apoi să pună ghetele în cui.

“M-am gândit chiar la sinucidere. Nu mai aveam nici o motivaţie de la viaţă”, a recunoscut zilele trecute sprinterul englez.

Pentru a face rost de bani, Chambers a încercat apoi să joace rugby la formaţia Castleford Tigers, dar a picat probele de joc. Într-o încercare disperată de a îşi salva cariera, fostul campion european a reluat antrenamentele în 2008 cu speranţa calificării la JO de la Beijing. Chambers nu a putut însă merge la Beijing, deorece forul olimpic din Anglia nu l-a iertat pentru păcatele din trecut.

Este noul recordmen european!

Pentru Dwain Chambers, recentul CE de Sală de la Torino (6-8 martie) i-a oferit şansa mult aşteptată de a se reabilita în faţa mass-mediei şi a iubitorilor atletismului. În semifinalele probei de 60 metri plat, sprinterul englez a spulberat recordul european al conaţionalului Jason Gardener, ce dura de un deceniu!

Mai mult timpul realizat de Chambers (6.42 secunde) este cu doar trei sutimi mai slab decât recordul mondial deţinut de americanul Maurice Green. “Scandalurile durau de prea mult timp. Acum mă simt senzaţional şi trăiesc un sentiment aparte alergând din nou sub culorile ţării mele. Vreau ca numele meu să rămână în istorie mai mult pentru faptele şi rezultatele bune pe care le-am făcut în ultima vreme”, a jubilat Chambers după trecerea liniei de finiş la Torino.

Autobiografia sa lansează noi valuri de controverse

Medalia de aur cucerită de Chambers la Torino nu a avut darul să liniştească apele în jurul său, ba chiar din contră. În ciuda performanţei sale, “muşchiulosul sprinter” nu a primit dreptul din partea federaţiei engleze să concureze pentru ştafeta de 4×100 metri a Marii Britanii la Campionatul Mondial din acest an. Mulţi au speculat că decizia forului englez a survenit ca urmare a cărţii autobiografice lansată săptămâna trecută, carte în care povesteşte fără menajamente despre dedesubturile atletismului din insulă. “Dwain nu poate participa la Jocurile Olimpice de la Londra şi de aceea am considerat că este mai bine să alegem pe altcineva în locul lui în ştafeta pentru Campionatul Mondial”, a replicat diplomatic şeful federaţiei engleze Charles van Commenee.

Nici forul mondial nu prea este de acord cu anumite pasaje din cartea lui Chambers, în special cu cele în care îi acuză voalat pe unii sportivi că se dopează.

Palmares:

Argint CM 1999, ştafeta 4X100 metri
Bronz CM 1999, 100 metri
Argint CE 1998, 100 metri
Aur CE 2006, ştafeta 4X100 metri
Argint CE 2008, 60 metri
Este al doilea sprinter britanic din istorie cu 9.97 sec pe 100 metri.
Deţinător al recordului european cu ştafeta Marii Britanii de 4X100 metri, 37.73 sec
A alergat în 9.87 secunde în 2002 (record anulat)
Campion european 2002 (titlu anulat)
Campion european în sală 2009
Recordmen european la 60 metri (6.46 secunde)

– A recunoscut că a luat cocktail-uri cu 7 substanţe interzise
– A afirmat că toţi atleţii de top se dopează
– A jucat fotbal american la San Francisco 49ers şi Hamburg Sea Devils
– A participat la reality-show-ul “Bucătăria Iadului”
– Şi-a tatuat iepuraşul Playboy pe braţul stâng
– Şi-a botezat al doilea copil Rocco, după starul porno Rocco Siffredi
– A vrut să se sinucidă
– A dat probe de joc la formaţia de rugby Castleford Tigers
– A denunţat metodele secrete de dopaj ale atleţilor
– Şi-a lansat o controversată carte autobiografică

Stiri recente

Dosar penal in rem pentru distrugere şi tulburarea ordinii publice în conflictul dintre suporteri înaintea meciului Rapid – UTA. Patru persoane au avut nevoie...

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a anunţat, că înaintea meciului Rapid - UTA, a avut loc în...