Asesoft Ploiesti – Elba Timisoara/ Campioana, amenintata de “Leii din Banat”

Campionatul Naţional de baschet masculin îşi dispută în aceste zile ultimul act. Finala aduce faţă în faţă CSU Asesoft Ploieşti, campioana ultimelor cinci sezoane, şi o echipă calificată pentru prima dată în finală, BCM Elba Timişoara

Am avut parte, din nou, de un playoff încins în Divizia A la baschet masculin. În primă rundă am asistat la o surpriză. CS Otopeni a trecut de CSU Cuadripol Braşov cu 2-0 la general, pentru a ajunge în premieră în semifinale, în ciuda faptului că trupa de sub Tâmpa a avut avantajul terenului propriu. BCM Elba Timişoara a învins o nou promovată, Energia Rovinari, în meciul decisiv, graţie unui coş marcat în ultima secundă a prelungirilor partidei de Bojan Grubisic (a fost nevoie de un “overtime”). CSU Ploieşti a trecut de BCMUS Piteşti cu 2-0, însă meciul de pe terenul argeşenilor a fost unul extrem de dificil, campioana izbutind victoria graţie unui parţial de 16-0 în ultimele minute. De departe, cea mai încinsă serie a pus faţă în faţă CSU Atlassib Sibiu şi “U” Mobitelco Cluj, gruparea de pe malul Cibinului valorificându-şi avantajul terenului propriu şi trecând în semifinale cu 2-1 la general, la capătul unui meci decisiv în care Clujul conducea cu şapte puncte la pauză.

Au urmat semifinalele. Capul de afiş a fost ţinut de seria dintre Ploieşti şi Sibiu. Ardelenii au “furat” meciul unu din Sala Olimpia şi apoi s-au întors acasă pentru a câştiga din nou. Era 2-0 la general şi toată suflarea sibiană spera la stoparea hegemoniei numită Asesoft, dat fiind faptul că nicio echipă nu revenise de la 0-2 într-o serie “cel mai bun din cinci”. A făcut-o însă Ploieştiul, care a câştigat următoarele trei meciuri pentru a merge în finală pentru a şasea oară consecutiv. Jocurile doi şi patru, ambele de la Sibiu, au fost “cu cântec”. În primul, ploieştenii au acuzat vehement arbitrajul şi felul în care au fost “vânaţi” Burlacu şi Cărutaşu, ambii eliminaţi după cinci greşeli personale. Apoi, la meciul patru, “roata” s-a sucit şi a fost rândul trupei lui Peter Schomers să considere că a fost dezavantajată de arbitri, pentru faulturile extrem de uşor acordate în favoarea echipei pregătite de Vladimir Arnautovic.

Dincolo, în seria Timişoara – Otopeni, nu a existat măcar un “miligram” de dramatism. Formaţia care a jucat acasă impunându-se de fiecare dată la o diferenţă formată din două cifre. Cum “Leii din Banat” au avut avantajul terenului propriu, graţie rezultatelor de la finalul sezonului regulat, “avioanele” s-au prăbuşit. Dragan Petricevic izbuteşte astfel încă o performanţă notabilă în baschetul românesc, aceea de a duce Timişoara pentru prima oară în finală.

Ultimul act, care a început duminică la Ploieşti (n.r.: după închiderea ediţiei), se anunţă extrem de încins. Timişorenii ar putea fi obosiţi, băieţii lui Petricevic neavând pic de pauză în acest sezon, deoarece au fost “ocupaţi” şi cu Liga Central Europeană. Acolo au ajuns până în finală, pierdută chiar la Timişoara. În acelaşi timp şi seria cu Sibiul a lăsat urme adânci pentru ploieşteni. Va reuşi oare Timişoara să câştige, în sfârşit, un meci în deplasare în post-sezon? Vor pierde acasă, acolo unde au cinci din cinci în acest playoff? Va obţine CSU Asesoft Ploieşti al şaselea titlu consecutiv? Aflăm numai mergând la sală sau urmărind meciurile la televizor, pe Telesport, seria jucându-se pe sistemul “cel mai bun din cinci”, prima dată după trei ani în care s-a folosit sistemul “cel mai bun din şapte”.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...