Arhitectii Wembley-ului au vizitat Giulestiul

0
192

Gabriel Fuior, noul director de marketing al Rapidului, a informat, pe blogul personal, ca negocierile purtate cu firma engleza care a construit noua arena “Wembley” sint aproape de finalizare. In articolul urmator, Fuior explica in ce a constat vizita la Bucuresti a arhitectiilor din Anglia:

”Saptamana trecuta, au venit la Bucuresti cei care, printre altele, au ridicat Noul Wembley, Highbury`ul nou (Emirates Stadium) – rapidistii stiu ca a noastra Catedrala a fost proiectata dupa modelul fostului stadion al ”tunarilor”- dar si multe alte stadioane si arene sportive in intreaga lume. Ei sunt cei care au apreciat potentialul urias pe care il avem.

Am apelat la cei pe care ii recomanda realizarile si care sunt specializati in acest domeniu. A fost usor pentru ca, la ora actuala, orice persoana care este bine intentionata are la dispozitie surse de informare accesibile datorita in primul rand transparentei. In lumea afacerilor transparenta este un factor fundamental si denota un grad de civilizatie superior.

De ce totusi acest ”huge potential”? Pentru ca ei apreciaza in primul rand pozitionarea stadionului dar si vecinatatea cu teatrul si sala de sport. Oamenii vad lucrurile si prin prisma vadului comercial intrucat, in acceptiunea universala, un stadion, de fapt un complex multifunctional trebuie sa atraga lumea si atunci cand nu au loc meciuri. Rapidul dispune de acest potential si sper sa avem intelepciunea sa-l folosim ca atare.

Sa trecem la partea cea mai importanta:” banu`, cat costa?”! Vreau sa va spun ca un stadion nou-nout, construit la standardele UEFA si cu o capacitate de 25.000 locuri s-ar amortiza in doi ani de prezenta in grupele CL si acest lucru (ma refer la costuri) este calculat la nivelul UK. Exista o mare flexibilitate si in ceea ce priveste reconstructia, in sensul in care, se poate realiza totul in trepte, chiar si fara nevoia de a inchide stadionul pe perioada lucrarilor. Totul este posibil iar solutiile sunt cele mai variate, mai conteaza doar sa ne hotaram ceea ce dorim dar si sa avem avizul favorabil din partea Ministerului, proprietarul de drept al terenului.

Oaspetii nostri au ramas placut impresionati de ospitalitatea noastra traditionala. Nu spun acest lucru pentru un ”pupincurism” ieftin dar sunt realizari la Rapid trecute neobservate insa, iata, trebuie sa vina altii sa le mentioneze. Nu le spun eu, le spun cei care ne-au vizitat: ” Este impresionanta baza dvs de la Pro Rapid si mai ales gazonul este exceptional”.

Inchei prin a va spune ca, pentru prima oara in viata mea, chiar sunt optimist in privinta stadionului. Va marturisesc insa si un lucru care m-a deranjat profund. In prezentarea facuta, am vazut costurile Emirates Stadium (noul stadion al Arsenalului). Am citit in presa romana si devizul pentru viitorul stadion “National” (fostul ”23 August”). La nivelul preturilor din UK, comparativ cu cele din Romania si daca datele din presa sunt corecte, ei bine, sunt niste zeci de milioane de euro care nu se prea justifica. Pe scurt, preconizatul ”National”, costa mai mult decat Emirates.

P.S: Stiti cu ce si-au inceput arhitectii englezi prezentarea? “New Wembley – The Church of Football” – asta ca de la o Catedrala la alta! “Think big, be big”! ”