Te asteptam si pe retelel sociale

Campionate externe

Argentina – Chile / Mihai Stoichita: Meci de 1 solist

Fostul tehnician al naţionalei din Panama, Mihai Stoichiţă, ştie pe cine să parieze la meciul Argentina – Chile

SportM: Domnule Stoichiţă, într-un weekend decisiv pentru calificarea la Euro, în America de Sud debutează preliminariile mondialului…
Stoichiţă: E o veste foarte bună, deoarece duelurile sud-americane sînt poate cele mai antrenante din lume şi merită urmărite. Sînt lecţii de fotbal în direct.

SportM: Boom Sport One transmite sîmbătă noapte confruntarea dintre Argentina şi Chile. Un duel cu favorită clară?
Stoichiţă: Evident, şi aceea este Argentina. Va fi un meci de 1 solist. Între fotbalul argentinian şi fotbalul chilian nici nu se poate face comparaţie la ora actuală. Diferenţa de clasă este zdrobitoare. Să ne gîndim doar ce reprezintă argentinienii în fotbalul european. Sînt răspîndiţi la cele mai tari grupări ale Bătrînului Continent, în cele mai valoroase campionate. Practic, ţin Europa pe umeri!

SportM: Prin urmare, n-au cum să scape victoria, mai ales că joacă acasă…
Stoichiţă: Nici dacă ar juca cu rezervele argentinienii n-ar avea cum să piardă, pentru că şi cei care stau pe bancă sînt la fel de buni ca titularii. „Los Gauchos” au o putere devastatoare. Pe lîngă dorinţa de a învinge, posedă o forţă fizică incredibilă. Fotbalul de acolo nu mai trebuie privit numai ca unul romantic, ci ca unul atletic, al celor vînjoşi şi tehnici, care fac legea pe teren.

SportM: Totuşi, Chile a mai ţinut Argentina în şah la începutul preliminariilor, 2-2 în deplasare în 2003.
Stoichiţă: Erau vremuri mai luminoase pentru chilieni, însă între timp generaţia lui Zamorano a apus. A urmat căderea, şi Chile traversează o perioadă de reconstrucţie. De aceea, în partida despre care discutăm, şi nu numai, are statutul de outsideră.

SportM: Cine credeţi că va fi jucătorul care va decide meciul?
Stoichiţă: Am fi tentaţi să zicem Messi, nu-i aşa? Dar adevărul e că orice argentinian poate ieşi la rampă. Să ne gîndim ce staruri vor fi pe gazon: Tevez, care şi-a intrat în pîine la Manchester, Mascherano, Gago, poate Crespo… Saviola. Saviola e excepţia de la regula enunţată anterior. Nu e un tip forţos, dar are sclipire. Oricare dintre elevii lui Alfio Basile e un potenţial MVP.

SportM: Cum este atmosfera la un asemenea joc?
Stoichiţă: Explozivă. Pentru argentinieni nu contează adversarul, ei merg cu zecile de mii şi la partide din diviziile secunde. În Argentina fotbalul e o religie şi asta se va vedea pe „Monumental” sau „Bombonera”, unde se va juca probabil. Dacă va fi „Bombonera”, vai şi-amar de oaspeţi, atmosfera e şi mai intimidantă acolo.

Continuarea in Sport Magazin numarul 80 (8 – 14 octombrie 2007)

Citeste mai multe!