Te asteptam si pe retelel sociale

Liga I

Anul ciinelui

Istoria celui mai convingator titlu cucerit vreodata de Dinamo, cel de al 18-lea, incepe cu mult inaintea unui sezon perfect reusit de „ciini”. Incepe in noptile cind Rapid si Steaua se razboiau in sferturile Cupei UEFA, cucerind ecranele televizoarelor si pagini intregi de ziare si trimitind „alb-rosii” la stirile de coloana. In primavara lui 2006 a inceput Cristi Borcea sa construiasca acest titlu, gindind fiecare mutare si fiecare moment doar pentru a razbuna umilintele pe care performantele adversarilor din campionat i le provocau. Avind asadar motorul, motivul si mai ales invidia, raminea de vazut cit de priceput e Borcea. Mutarile sale si reactiile din momentele cheie au ajutat echipa sa cistige un titlu istoric.

Rednic, cartea cistigatoare
Rednic a corespuns de la inceput planurilor lui Borcea. Avea palmares, condusese echipe mari, precum Rapid, spre titlu, dar si echipe marunte, ca FC Vaslui. Jucase la Dinamo, lucrase cu jucatori cu personalitate si era suficient de versat incit sa stie sa slalomeze printre membrii unei conduceri cunoscute ca apriga la minie si nu intotdeauna in consens. O conducere despre care nu de putine ori s-a spus ca face echipa, impunind tehnicienilor anumiti jucatori. Ca a fost asa inainte o confirma mai multe declaratii ale lui Rednic imediat dupa instalare, cind a afirmat ca lui nimeni nu-i face echipa. Asadar, macar declarativ, un om cu personalitate lua loc pe banca la Dinamo si incepea un sezon plin de sperante. Unul in care „ciinii” il inregimentasera si pe Ionel Ganea, atacantul care urma sa aiba un rol esential in cistigarea titlului.

Denis, un gol magnific
Dinamo a reusit sa nu piarda nici un punct pina la ora marelui derby cu Steaua, de pe 20 septembrie, din etapa a opta. Un meci plin de evenimente, cu doi eliminati la Steaua si cu un gol senzational marcat de Denis Serban in minutele de prelungire. Apoi a urmat celalalt derby, cu Rapid, tot in „Groapa”. A inceput cu frisoane si cu un gol al lui Zicu, pe fondul unui joc mai bun al giulestenilor. La pauza, Rednic le-a facut ceva „ciinilor” si repriza a doua a schimbat tabela: 3-1 si al zecelea succes la rind pentru Dinamo. A fost momentul in care practic s-a rupt campionatul la virf, marsul „ciinilor” continuind pina in etapa a 14-a. Atunci Rednic se pregatea sa egaleze recordul de victorii consecutive, 14, detinute la Dinamo de Mircea Lucescu. Numai ca la Cluj, CFR isi anunta implicarea in lupta la virf si invingea cu 2-1, provocind prima infringere a sezonului pentru dinamovisti. Ganea reusea un tur de campionat impresionant, inscriind 14 goluri in 19 runde jucate pina la pauza din iarna.

Lobont si Radu Stefan
Returul a venit pentru „ciini” dupa ce s-au despartit de cel mai bun marcator al lor, Ganea plecind la Rapid. A fost un moment esential in istoria editiei, dar Dinamo a stiut sa nu cada prada unui scandal si a supravietuit excelent mutarii. Ca o compensatie, a reusit transferul anului, repatriindu-l pe Lobont. Acesta a reusit un retur fabulos, culminind cu meciul din Ghencea, unde a fost decisiv pentru istorica victorie cu 4-2. Lobont inchidea astfel cercul unei defensive care a constituit revelatia la Dinamo. Radu Stefan, un tinar fundas care mai jucase episodic in prima echipa, si o facuse doar in banda stinga, se descoperea unul dintre stoperii remarcabili ai primei divizii, alaturi de Moti. La nici 21 de ani, Stefan a impresionat pe toata lumea devenind placa turnanta a apararii campionilor.

Victoria visata
Primavara avea sa aduca momentul la care suflarea dinamovista visa din 1989. Putina istorie: pe 8 septembrie in acel an, Dinamo invingea in Ghencea cu 3-0, cu Mircea Lucescu pe banca. 7 aprilie 2007 va fi, asadar, o alta data memorabila. Catalin Munteanu a inscris primul, cu o executie miraculoasa. Danciulescu l-a imitat pentru 2-0, cu o foarfeca laterala. La pauza era deja 3-0 si Olaroiu, antrenorul Stelei, avea sa spuna ca nici macar el nu mai intelegea pozitiile in teren ale elevilor sai, asa de bulversat era de cum juca Dinamo. Claudiu Niculescu a inscris si el de doua ori pentru o fericire alb-rosie fara margini. A urmat macelul din Giulesti, unde Rapid n-a rezistat atacurilor adverse si portarul Bete a gafat monumental. Drumul spre titlu era deja parcurs, trebuia doar sa treaca timpul si sa se scurga etapele si victoriile.

Spartanii
Istoria acestui titlu cuprinde si nebunia spartana aparuta la meciul din Ghencea, cind galeria dinamovista a salutat victoria cu strigatul de lupta al spartanilor din filmul „300”. „Augh, augh augh” s-a auzit de atunci continuu dinspre Stefan cel Mare, infricosator si descatusant pentru o echipa care a defilat in campionat. Sarbatoarea de final a stat sub semnul spartanilor, un spectacol regizat uimitor, cu calareti, soldati adusi parca din istoria antica si nelipsitul strigat ce cutremura tribunele.

Continuarea in Sport Magazin – powered by kicker – numarul 66 (din 28 mai)

Citeste mai multe!