ANALIZA LIGA I/ Sezonul in alb si negru

CFR, regina Romei

Debutul stagiunii 2008-2009 a stat sub semnul performanţelor izbutite de campioana CFR Cluj într-o grupă infernală, cu Chelsea, AS Roma şi Bordeaux. Trupa lui Maurizio Trombetta a produs şocul primei etape, învingând cu 2-1 pe “Olimpico”, graţie dublei lui Culio, după care a remizat în Gruia cu Chelsea. Chiar dacă ulterior a ratat şi pista UEFA, CFR-ul ne-a făcut să visăm frumos.

Gentilomul Costin Lazăr

Într-un fotbal românesc contaminat cu poliloghie, invidie şi manevre, gestul făcut de rapidistul Costin Lazăr seamănă cu florile pe care, la Revoluţie, patrioatele noastre le îndesau pe tunurile tancurilor. Mijlocaşul din Giuleşti a făcut acum câteva luni un gest rar, refuzând cu fair play un penalty contra Oţelului, dictat de centralul Teo Crăciunescu la scorul de 2-0 pentru echipa sa. Cu siguranţă cel mai frumos gest al sezonului, şi unul care a făcut înconjurul lumii.

Dinamo, sperietoarea de rapidişti

Chiar dacă au terminat sezonul cu botul pe labe, “câinii” au avut momentele lor – sau mai degrabă momentul lor de glorie. Într-un interval de unsprezece zile, Dinamo a bătut Rapidul de două ori: 3-0 în campionat şi 4-2 în sferturile Cupei României. “I-am bătut fără şase titulari pe cei de la Rapid. Să vorbească ei”, declara un Cristi Borcea fericit. Nu pentru multă vreme, însă…

Revelaţiile

Ediţia 2008-2009 a Ligii I nu a dus lipsă de ascensiuni fulminante nici în rândul jucătorilor. De la seniorii Gabriel Paraschiv şi Gabi Mureşan, ambii promovaţi în naţionala României sub Victor Piţurcă, până la Alex Curtean, al cărui hat-trick contra Timişoarei i-a adus un transfer chiar pe “Dan Păltinişanu”. Mihai Roman, Iulian Apostol, Cristi Tănase şi fraţii Costea completează lista.

Revanşa Timişoarei

Gruparea bănăţeană a evoluat mai tot sezonul cu angoasa celor şase puncte retrase de FIFA din binecunoscuta pricină a palmaresului. Cu ele, Timişoara ar surclasat Dinamo, multă vreme principala sa contracandidată la titlu. Bucur & Co. s-au revanşat în faţa “câinilor” pe frontul Cupei, unde i-au desfiinţat pe alb-roşii cu 4-1, prima victorie contra bucureştenilor după 12 ani. Eşecurile din campionat cu aceeaşi Dinamo şi Unirea Urziceni au risipit visul Ligii Campionilor, dar decizia TAS de miercurea trecută, care a retrimis punctele proprietarei de drept, a făcut-o vicecampioană pe echipa timişoreană.

Lucescu, speranţa naţională

Antrenorul lui FC Braşov a făcut în acest sezon pasul cel mare în cariera sa. Cu ceva mai mult de o lună înaintea finalului de campionat, Răzvan Lucescu a fost numit selecţioner al României. El şi-a încununat mandatul la cârma “stegarilor” cu o victorie de prestigiu pe terenul lui Dinamo, succes care a trimis matematic titlul în Bărăgan. Pe 6 iunie, Lucescu junior a debutat cu dreptul şi pe banca tricoloră, 1-0 în Lituania.

În Unire stă tăria

Dar cea mai frumoasă poveste a acestui campionat este de departe cea a Unirii Urziceni. Dintr-o aspirantă, sfioasă, la o poziţie de Europa League, Unirea a devenit pe nesimţite o candidată la titlu pe care nici Dinamo, nici Timişoara, obosite să se dueleze între ele, nu au băgat-o în seamă. Geniul managerial al lui Petrescu a pus însă, pentru totdeauna, Urziceniul pe harta fotbalului românesc.

Lituania, bestia nera

Cine ar fi crezut în septembrie 2008 că micuţa naţională baltică va învinge la Cluj, darămite cu 3-0, în faţa României, care venea după experienţa de la Euro? Şi totuşi, fotbalul a luat-o razna. De fapt, nu a luat-o, ci ne-a avertizat că ceva nu mai merge. Ciclul Piţurcă era pe sfârşite la naţională, care avea nevoie de un nou cârmaci. Eşecul din Ardeal a fost un duş rece, chiar letal pentru calificarea la Mondiale, dar a tras şi o alarmă binevenită.

Măcel în UEFA

Cu o naţională pe butuci, ne rămâneau cluburile: aveam cinci reprezentante la un pas de calificarea în grupele Cupei UEFA: FC Vaslui, venită din Intertoto, Rapid, Dinamo, Unirea Urziceni şi FC Timişoara. Cifra a fost înşelătoare, deoarece nici una dintre echipele româneşti nu a reuşit să meargă mai departe. Efectele acestui veritabil măcel european, teribile la nivel de coeficienţi, le vom resimţi din sezonul 2010-2011.

Haos rapidist

Într-o declaraţie celebră, George Copos caracteriza Rapidul drept “farmecul vieţii”. Viaţa în Giuleşti a fost într-adevăr fermecătoare la începutul mandatului lui Jose Peseiro. Curând însă, şicanele clasice sub Grant l-au făcut pe lusitan să agite demisia, pentru a reveni apoi asupra deciziei. Haosul adâncit de problemele financiare şi instabilitatea managerială au făcut însă ca Rapid să termine pe opt şi să rateze, după ani buni, Europa.

Gloria de trei parale

Într-un interviu acordat Sport Magazin la finalul turului, secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, se declara siderat de contraperformanţa Gloriei Buzău, care după primele 17 etape adunase doar…3 puncte! Într-adevăr, o recoltă atât de slabă trebuie căutată adânc în statistică. De reţinut că Buzăul şi-a spălat păcatele în retur, când a cucerit paisprezece puncte, învingând Oţelul, Argeşul, Vasluiul şi Bistriţa!

Stenograme şi cătuşe

Mai întâi au fost interceptările telefonice scoase pe masă de DNA. Convorbirile patronului stelist Gigi Becali cu Adrian Mititelu, Petre Marin şi Victor Piţurcă, printre alţii, au dezvăluit o faţă hidoasă a fotbalului. În aprilie s-a consumat un al doilea episod-şoc, când patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, şi preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, au ajuns “la răcoare”, în şir indian cu fluieraşii Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean şi fostul arbitru Marcel Lică. Acuzaţia? Dare, respectiv luare de mită.

Cel mai slab derby post-decembrist

Aşteptat cu interes maxim de microbişti, cel mai important duel din fotbalul românesc s-a rezumat în acest sezon la două meciuri care n-au impresionat prin nimic. Două remize fade, încheiate cu acelaşi scor, 1-1. În special despre partida din retur, disputată pe Ghencea, s-a spus că a fost cel mai slab derby post-decembrist. Nu s-a înşelat Viorel Moldovan când a spus că Vaslui – Timişoara, scor 4-3, a fost cel mai frumos meci al campionatului.

Dinamo, sublima ridicolă

Haita lui Rednic s-a pregătit un an de Liga Campionilor. Degeaba! Cu un picior în grupe după prima parte a campionatului, cu un picior şi jumătate după 31 de etape, Dinamo s-a blocat însă când îi era lumea mai dragă. Dacă cele trei eşecuri suferite pe ultimii metri ai campionatului au scos-o din ecuaţia titlului, decizia TAS favorabilă Timişoarei a fost cuiul care i-a sigilat sicriul. Dinamo a terminat sezonul în genunchi: “retrogradată” în Europa League, scuipată şi terorizată de fanii furioşi ca ţăranii la 1907. Morala? Indolenţa se plăteşte.

Stiri recente

Ekaterina Alexandrova, în semifinale la Miami Open, după ce a învins-o pe Jessica Pegula

Ekaterina Alexandrova s-a calificat în semifinale la Miami Open WTA 1000, după ce a învins-o, scor 3-6, 6-4, 6-4,...