ANALIZA LIGA I/ Pauza scandalurilor

Turul de campionat a fost unul extrem de spectaculos. Dar nu doar prin prisma rezultatelor, ci, aşa cum îi place românului, presărat cu o sumedenie de scandaluri

S-a tras cortina peste un tur de campionat, în mod cert, nu ca oricare altul. Este pentru prima oară, după mai multe decenii, cînd Provincia chiar pune cu adevărat presiune asupra cosmopolitei Capitale. Exemplul oferit anul trecut de CFR Cluj, cu event realizat şi calificare în Liga Campionilor, a născut ambiţii şi obiective mari. Obişnuite cu marile bătălii, Dinamo, Steaua şi Rapid s-au înscris din start pe lista candidatelor la supremaţie. Firesc, CFR a mers din inerţie. După mulţi ani şi-a făcut apariţia cu adevărat şi Politehnica, pardon, FC Timişoara. Nimeni n-ar fi îndrăznit să mizeze pe explozia Unirii Urziceni, formaţie care, nu demult, nici măcar nu exista în peisajul fotbalistic. În fine, un cuvînt de spus iată că încearcă să aibă şi Universitatea Craiova, în încercarea de a redeveni “campioana unei mari iubiri”. Teoretic, totul lasă iz de spectacol, îmbinat cu ideea de performaţă. Practic însă, pentru plăcerea românului, nu au lipsit scandalurile. Iar acestea promit să continue şi după lăsarea cortinei, atunci cînd copiii recită colindele de Sfintele Sărbători.

N-a fost linişte

Rezumînd, totul a fost un scandal. Campioana en-titre, CFR Cluj, nu şi-a regăsit cadenţa de anul trecut şi prima măsură a fost chiar îndepărtarea artizanului Ioan Andone. Nici Steaua n-a stat deloc bine. Conform tradiţiei, patronul nu s-a înţeles cu suporterii şi, tot conform tradiţiei, capul căzut a fost cel al antrenorului, în speţă Marius Lăcătuş. Nici venirea lui Dorinel Munteanu nu avea să redreseze corabia din Ghencea, decît în ultima secundă a ultimei etape. Se părea că Timişoara va atinge gloria pe care o visa. Iar clasamentul îi dădea dreptul la mari speranţe. Pînă la un punct. Atunci cînd bănăţenii s-au văzut depunctaţi, iar statistica aceluiaşi clasament arată cel puţin ilogic. Nici Rapidul nu putea lipsi din ecuaţia “şucărului”. Giuleştenii au dat un şut în dos tradiţiei, s-au procopsit cu o sumedenie de jucători aduşi de o conducere hoaţă pe sume imense şi, evident, a deraiat. Visurile de Liga Campionilor s-au metamorfozat, la un moment dat, în teama de retrogradare. Tot conform tradiţiei, nici la Dinamo nu putea fi linişte. Jocurile cît se poate de slabe prestate de către “alb-roşii” au produs şocuri între acţionari, iar scaunul lui Mircea Rednic s-a clătinat în mai multe rînduri.

Soare puternic şi cer senin

Parafrazînd orice rubrică meteo, au existat şi două grupări în sînul cărora a fost linişte, iar liniştea naşte performanţă. Unirea Urziceni este marea cîştigătoare a acestui tur, deşi a pierdut prima poziţie din clasament în ultima secundă a turului. Dan Petrescu a demonstrat că poate face minuni la o echipă fără tradiţie şi cu jucători consideraţi de foarte mulţi ca fiind “expiraţi”. Un alt pol pozitiv îl reprezintă Craiova. Deşi Bănia este obşinuită în primul rînd cu frămîntările interne, acum a avut parte de linişte. Tinerii juveţi mînaţi de trioul Mititelu-Napoli-Balaci se gîndesc cît se poate de serios să atace competiţiile europene.

Şi nici nu va fi linişte

Căderea cortinei n-a adus şi liniştea aşteptată. Sărbătorile nu vor fi nici pe departe unele calme. La Dinamo, scandalul “maneliştilor” încă face valuri. Steaua lui Gigi Becali pare să intre în colaps financiar. Rapidul se zbate în sărăcie lucie, demisiile se ţin lanţ, iar jucătorii îşi caută de lucru. Antrenorul Duşan Uhrin a fost dat afară în şuturi de la Timişoara. Trombetta are şi el valiza în poarta Clujului. Credeţi că totul se termină aici? Răbdare şi tutun!

“În retur, Dinamo va fi toreadorul, şi restul echipelor, taurii.” – Cristi Borcea (acţionar Dinamo)

“Poate am să las pe altcineva în locul meu să se ocupe de destinele Timişoarei.” – Marian Iancu (finanţator FC Timişoara)

“La finalul unui tur atît de dificil este normal ca, uneori, să nu-ţi iasă jocul.” – Iuliu Mureşan (preşedinte CFR Cluj)

“Nu doar Rapidul are probleme, criza afectează mai multe cluburi.” – Nicolae Manea (director executiv Rapid)

“Vom avea un retur de foc, dar sper să jucăm în Cupa UEFA.” – Nicolo Napoli (antrenor U. Craiova)

“De doi ani nu am avut arbitraje atît de bune.” – Gheorghe Constantin (preşedinte CCA

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...