ANALIZA LIGA I – GOLGHETERI/ Blestemul ghetei aurite

În ultimii ani, titlul de golgheter s-a dovedit un dar otrăvit pentru mai mulţi jucători, a căror carieră a cunoscut apoi o pantă ascendentă. Acum, nume precum Cursaru sau Claudiu Răducanu au fost acoperite de uitare

De pe CNN, pe maidane
Cătălin Cursaru (FCM Bacău, 17 goluri, 2001 – 2002)

Cariera vârfului născut în Ploieşti a cunoscut o traiectorie meteorică. Transferat în 2000 de la Chimia Brazi (Divizia C) de FCM Bacău, Cursaru a explodat, marcând 15 goluri în sezonul de debut în Divizia A. În stagiunea imediat următoare, senzaţia din atacul moldovenilor avea să cunoască apogeul. Momentul său de glorie a fost golul înscris din foarfecă dinamovistului Lobonţ acum fix şapte ani, în aprilie 2002. Respectiva reuşită a făcut înconjurul lumii, fiind selectată de CNN la celebra rubrică “Play of the day”. Imediat au început să curgă ofertele, atât de la granzii Bucureştiului, cât şi de la echipe tari din străinătate. Cotat de Dumitru Sechelariu la piperatul preţ de 3 milioane de dolari, Cursaru a sfârşit însă rău, victimă a intereselor conducătorilor. După ce i-a fost refuzat un transfer pe 1.8 milioane de dolari la Hertha Berlin în 2002, jucătorul a mai evoluat la FC Vaslui, FC Naţional, Progresul (Liga a II-a), şi Aerostar Bacău, respectiv Petrolistul Kaproni Boldeşti (ambele Liga a III-a). De la fabulosul salariu de 120.000 de dolari în epoca lui de glorie, Cursaru (31 de ani) a ajuns în prezent să câştige lunar 1000 de dolari, pe maidane. Practic, s-a întors de unde a plecat. Sau chiar mai rău.

Căderea lui “Blocnotes”
Claudiu Răducanu (Steaua, 21 goluri, 2002-2003)

Poate că n-a fost vreun strălucit în alte domenii, dar timp de câţiva ani atacantul Stelei a fost un nume de referinţă al campionatului şi o ameninţare permanentă pentru portarii adverşi. Venit pe filiera Extensiv Craiova, Răducanu s-a numărat printre preferaţii lui Victor Piţurcă, alături de Mirel Rădoi. La sezonul de debut în Divizia A, cel poreclit “Blocnotes” a băgat-o în aţe de 12 ori, apoi de 14 ori, iar în al treilea sezon a bifat 21 de goluri şi titlul de golgheter. Între 2003 şi 2005, a urmat un traseu uluitor: echipa naţională, Primera Division, Bundesliga, o revenire în Liga I, apoi Liga a III-a (FCM Huşi). După noi experienţe prin China, Cipru şi Serie C din Italia, acum evoluează în Azerbaidjan!

Golgheterul irosit
Ionuţ Mazilu (Sportul Studenţesc, 22 goluri, 2005-2006)

Un atacant de instinct, Ionuţ Mazilu s-a ridicat din pepiniera de talente numită Sportul Studenţesc. La primele două sezoane în Divizia A, “Mazi” a avut un bilanţ decent, 13 goluri. Revenit “la matineu”, Mazilu şi-a ajutat echipa să promoveze imediat, cu 20 de reuşite. În 2005-2006, vârful din Regie a cunoscut cel mai bun moment al carierei, 22 de goluri în 28 de partide. Forţaţi să îşi vândă vedeta, cei de la Sportul l-au cedat în “Giuleşti”. După 18 goluri în tricoul Rapidului, internaţionalul român a plecat în 2008, pe 3.7 milioane de euro în Ucraina, la Dnepr Dnepropetrovsk. Nu a făcut purici aici iar în ianuarie a fost împrumutat la Arsenal Kiev, o echipă de mijlocul clasamentului din ţara vecină. Şi el acuză simptomele “golgheterului irosit”.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...