ANALIZA LIGA I – CRIZA/ Reduceri salariale si concedieri

0
95

Efectele crizei vor îndepărta jucătorii străini cu salarii spectaculoase şi vor reduce veniturile fotbaliştilor români la un nivel normal pentru o ţară ca România.

Pentru a supravieţui, cluburile de la noi nu au decît o singură şi rapidă soluţie: reducerile salariale. Practic, toate grupările din Liga I au început deja să taie în carne vie. Iar cei mai afectaţi sînt jucătorii din străinătate. Pe lîngă salariile net superioare fotbaliştilor autohtoni, aceştia au şi alte clauze contractuale care ridică vizibil costurile, toate legate de cazare, taxe de vize sau bilete de avion.

Fără drept de veto

În acest moment, jucătorii chiar nu au drept de veto, indiferent de cît ar fi contractul de “betonat”. “E simplu. Acceptă reducerile salariale sau pleacă!”, spune Constantin Toma, preşedintele Rapidului, echipa cu cel mai mare contingent de străini din prima ligă. Pe lîngă Rapid, alte grupări de forţă precum Dinamo, Steaua şi FC Timişoara au anunţat masive reduceri salariale. Cei care vor refuza reducerile vor fi forţaţi să plece. Dacă nu pe cale amiabilă, prin amenzile prevăzute de regulamentele de ordine interioară sau prin diferite constrîngeri, de genul mutării fotbalistului într-un cartier rău famat şi dotarea cu o rablă de dus la casat. Reducerile salariale îi afectează într-o mai mică măsură şi pe fotbaliştii români, însă aceştia au măcar satisfacţia că vor scăpa sau cel puţin se vor afla pe picior de egalitate cu omologii lor aduşi de peste mări şi ţări.

Se umblă numai la “troc”

În această iarnă, spre deosebire de alţi ani, piaţa transferurilor pare una îngheţată. Toţi vor să vîndă, dar nimeni nu se înghesuie să cumpere, deşi preţurile au scăzut simţitor. Cluburile preferă varianta “trocului”, adică a schimbului de fotbalişti, fără a se plăti şi sume de transfer. Alte cluburi au renunţat şi la această idee, întocmind liste cu fotbalişti care pur şi simplu vor fi concediaţi.

Blatter a anticipat dezastrul

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, s-a pronunţat în favoarea reducerii salariilor jucătorilor de fotbal încă din urmă cu trei ani. “Jucătorii primesc sume exorbitante, unele chiar nejustificate”, spunea “şeful” forului internaţional al fotbalului. Blatter a anticipat şi momentul cînd cluburile se vor afla în imposibilitatea de a plăti: “Atunci cînd cluburile dispun de mijloacele necesare de plată, totul este în regulă. Însă ele trebuie să îşi pregătească politica financiară, astfel încît să nu dea mai mult decît primesc”.

Protejaţi de impresari

În plină criză, cluburile au minusculul avantaj de a se vedea protejate de armatele de impresari, consideraţi căpuşe ale fotbalului. Reprezentanţii fotbaliştilor nu vor mai încasa comisioane de la cluburi. Agenţii vor negocia doar salariile jucătorilor, iar comisionul îl vor încasa direct din contractul acestora, însă nu va putea depăşi un procent de maxim 10 la sută. În plus, toate sumele de transfer vor trece printr-un cont al FIFA pentru a exista o transparenţă a sumelor declarate.

“Jucătorii trebuie să înţeleagă că nici în altă parte nu vor găsi angajamente şi trebuie să redeschidă problema contractelor, să renegocieze salariile.”
Mircea Sandu (preşedinte FRF)

“Nu mai sînt bani pentru contracte ca cele de astăzi. Vom vedea ce vom face din vară.”
Vasile Turcu (finanţator Dinamo)

“O să fac curăţenie. E posibil să îmi iasă şi un lucru pe care vreau să îl fac, adică salariile să devină mai mici.”
Gigi Becali (patron Steaua)

“Cu siguranţă nu aş accepta o micşorare salarială. Nu ştiu cine ar fi nebun să accepte aşa ceva.”
Gigel Bucur (jucător Poli Timişoara)

“Dacă au semnat contractul, să-l respecte! Nici nu mă gîndesc să accept o reducere.”
Vasile Maftei (jucător Rapid)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here