ANALIZA/ Dinamo, campioana repatrierilor

Bogdan Lobonţ, Florin Bratu, Ianis Zicu, Cătălin Munteanu, Marius Niculae, Gabriel Tamaş şi Nicolae Mitea sînt jucătorii pe care oficialii dinamovişti i-au readus în Liga I în ultimii ani. În această vară, Munteanu a plecat din Ştefan cel Mare, dar Cristi Borcea i-a convins pe Niculae, Tamaş şi Mitea să se reîntoarcă „acasă” pentru a duce Dinamo în grupele Ligii Campionilor

„Lobby” a spart gheaţa

În vara anului 2001, Dinamo a dat o lovitură mare pe piaţa transferurilor, reuşind să-l împrumute pentru un sezon pe Bogdan Lobonţ. Lansat în fotbalul mare la Rapid, Lobonţ a dat pentru un an Ajax Amsterdam pentru echipa din şoseaua „Ştefan cel Mare”. După un an, „Lobby” s-a întors în Olanda, dar a plecat din „Groapă” din postura de campion. După patru sezoane şi jumătate, portarul naţionalei a revenit pentru a doua oară la Dinamo, fiind cumpărat definitiv de la Fiorentina.

A urmat Tamaş

La începutul lui 2005, Gabriel Tamaş a luat exemplul lui Lobonţ şi a renunţat la cîteva sute de mii de dolari de la Spartak Moscova pentru a se întoarce la echipa lui de suflet. Tamaş nu a reuşit însă să aducă titlul în Ştefan cel Mare, dar a devenit unul dintre titularii incontestabili ai echipei naţionale. După exact un an, fundaşul s-a întors la Moscova, dar nu a rămas în capitala Rusiei decît cinci luni. Pentru el au urmat alte două experienţe în străinătate, prima la Celta Vigo, iar a doua la Auxerre. În urmă cu două săptămîni, Gabriel Tamaş a ajuns la un accord cu reprezentanţii clubului francez şi a fost împrumutat pentru un an la Dinamo.

Zicu, „cîine” pînă la moarte

Odată cu Tamaş, oficialii dinamovişti au reuşit să-l repatrieze şi pe Ianis Zicu. După un sezon şi jumătate petrecut în Serie A, la Inter şi la Parma, Zicu a revenit la Dinamo. S-a reacomodat repede, iar în ediţia de campionat 2005- 2006 a făcut spectacol. A fost momentul în care a intervenit Mircea Lucescu şi l-a redirecţionat spre Rapid, unde a depăşit evoluţiile reuşite în tricoul alb-roşu. În 2007, Zicu a fost cumpărat definitiv de Dinamo, dar în ultimul an a stat mai mult accidentat şi va reveni pe gazon, cel mai probabil, în retur.

Bratu a învăţat să muşte

În aceeaşi situaţie se află şi Florin Bratu. Lansat la fel ca Lobonţ în Giuleşti, Bratu a ajuns în vara lui 2005 în „Groapă”, fiind cedat pentru un an de FC Nantes, echipă care îl cumpărase de la Galatasaray, cu doar un sezon înainte. Atacantul şi-a uitat repede trecutul rapidist şi a devenit unul dintre preferaţii galeriei din peluza „Cătălin Hîldan”. După un sezon la Dinamo, Bratu a fost nevoit să revină în Ligue 1, la Valencienes, dar din iulie 2007 a redevenit „cîine”.

Cătălin Munteanu, „cîinele roş-albastru”

În 2005, Bratu nu a fost singurul jucător care şi-a uitat prima dragoste. Fostul stelist, Cătălin Munteanu s-a îndrăgostit de tricoul alb-roşu. După un an modest, Munteanu a explodat în sezonul 2006-2007, cînd a devenit „spartan”, iar formaţia antrenată de Mircea Rednic a defilat spre titlul cu numărul 17. Cireaşa de pe tortul mijlocaşului a venit în derby-ul cu Steaua, cîştigat de „cîini” cu 4-2, chiar în Ghencea. Munteanu a deschis atunci scorul cu un şut senzaţional de la 25 de metri. Un an mai tîrziu, Cătălin Munteanu s-a despărţit de Dinamo şi a ajuns la FC Braşov.

„Săgeată” alb-roşie

Unul dintre cele mai spectaculoase transferuri din această vară a fost cel al lui Marius Niculae la Dinamo. Format în Ştefan cel Mare, Niculae a jucat în „Groapă” din 1996 pînă în 2001, cînd a fost vîndut la Sporting Lisabona. Ulterior, „Săgeată” a mai trecut pe la Standard Liege, Mainz şi Inverness. În iulie, Cristi Borcea i-a devenit naş lui Marius Niculae, iar o lună mai tîrziu a reuşit să-şi convingă finul să se întorcă acasă după o pauză de şapte ani.

Mitea, ultima lovitură

Pe ultimii metri, Dinamo a mai reuşit un transfer, Nicolae Mitea de la Ajax. Mitea a crescut în Ştefan cel Mare, dar nu a bifat decît nouă meciuri la echipa mare, înainte să fie luat de mînă de Giovanni Becali şi dus la Amsterdam. După cinci ani petrecuţi în tricoul „lăncierilor”, Mitea a semnat cu Dinamo şi a urcat la trei numărul jucătorilor repatriaţi în această vară de echipa lui Mircea Rednic.