ANALIZA/ Dinamo, campioana repatrierilor

Bogdan Lobonţ, Florin Bratu, Ianis Zicu, Cătălin Munteanu, Marius Niculae, Gabriel Tamaş şi Nicolae Mitea sînt jucătorii pe care oficialii dinamovişti i-au readus în Liga I în ultimii ani. În această vară, Munteanu a plecat din Ştefan cel Mare, dar Cristi Borcea i-a convins pe Niculae, Tamaş şi Mitea să se reîntoarcă “acasă” pentru a duce Dinamo în grupele Ligii Campionilor

“Lobby” a spart gheaţa

În vara anului 2001, Dinamo a dat o lovitură mare pe piaţa transferurilor, reuşind să-l împrumute pentru un sezon pe Bogdan Lobonţ. Lansat în fotbalul mare la Rapid, Lobonţ a dat pentru un an Ajax Amsterdam pentru echipa din şoseaua “Ştefan cel Mare”. După un an, “Lobby” s-a întors în Olanda, dar a plecat din “Groapă” din postura de campion. După patru sezoane şi jumătate, portarul naţionalei a revenit pentru a doua oară la Dinamo, fiind cumpărat definitiv de la Fiorentina.

A urmat Tamaş

La începutul lui 2005, Gabriel Tamaş a luat exemplul lui Lobonţ şi a renunţat la cîteva sute de mii de dolari de la Spartak Moscova pentru a se întoarce la echipa lui de suflet. Tamaş nu a reuşit însă să aducă titlul în Ştefan cel Mare, dar a devenit unul dintre titularii incontestabili ai echipei naţionale. După exact un an, fundaşul s-a întors la Moscova, dar nu a rămas în capitala Rusiei decît cinci luni. Pentru el au urmat alte două experienţe în străinătate, prima la Celta Vigo, iar a doua la Auxerre. În urmă cu două săptămîni, Gabriel Tamaş a ajuns la un accord cu reprezentanţii clubului francez şi a fost împrumutat pentru un an la Dinamo.

Zicu, “cîine” pînă la moarte

Odată cu Tamaş, oficialii dinamovişti au reuşit să-l repatrieze şi pe Ianis Zicu. După un sezon şi jumătate petrecut în Serie A, la Inter şi la Parma, Zicu a revenit la Dinamo. S-a reacomodat repede, iar în ediţia de campionat 2005- 2006 a făcut spectacol. A fost momentul în care a intervenit Mircea Lucescu şi l-a redirecţionat spre Rapid, unde a depăşit evoluţiile reuşite în tricoul alb-roşu. În 2007, Zicu a fost cumpărat definitiv de Dinamo, dar în ultimul an a stat mai mult accidentat şi va reveni pe gazon, cel mai probabil, în retur.

Bratu a învăţat să muşte

În aceeaşi situaţie se află şi Florin Bratu. Lansat la fel ca Lobonţ în Giuleşti, Bratu a ajuns în vara lui 2005 în “Groapă”, fiind cedat pentru un an de FC Nantes, echipă care îl cumpărase de la Galatasaray, cu doar un sezon înainte. Atacantul şi-a uitat repede trecutul rapidist şi a devenit unul dintre preferaţii galeriei din peluza “Cătălin Hîldan”. După un sezon la Dinamo, Bratu a fost nevoit să revină în Ligue 1, la Valencienes, dar din iulie 2007 a redevenit “cîine”.

Cătălin Munteanu, “cîinele roş-albastru”

În 2005, Bratu nu a fost singurul jucător care şi-a uitat prima dragoste. Fostul stelist, Cătălin Munteanu s-a îndrăgostit de tricoul alb-roşu. După un an modest, Munteanu a explodat în sezonul 2006-2007, cînd a devenit “spartan”, iar formaţia antrenată de Mircea Rednic a defilat spre titlul cu numărul 17. Cireaşa de pe tortul mijlocaşului a venit în derby-ul cu Steaua, cîştigat de “cîini” cu 4-2, chiar în Ghencea. Munteanu a deschis atunci scorul cu un şut senzaţional de la 25 de metri. Un an mai tîrziu, Cătălin Munteanu s-a despărţit de Dinamo şi a ajuns la FC Braşov.

“Săgeată” alb-roşie

Unul dintre cele mai spectaculoase transferuri din această vară a fost cel al lui Marius Niculae la Dinamo. Format în Ştefan cel Mare, Niculae a jucat în “Groapă” din 1996 pînă în 2001, cînd a fost vîndut la Sporting Lisabona. Ulterior, “Săgeată” a mai trecut pe la Standard Liege, Mainz şi Inverness. În iulie, Cristi Borcea i-a devenit naş lui Marius Niculae, iar o lună mai tîrziu a reuşit să-şi convingă finul să se întorcă acasă după o pauză de şapte ani.

Mitea, ultima lovitură

Pe ultimii metri, Dinamo a mai reuşit un transfer, Nicolae Mitea de la Ajax. Mitea a crescut în Ştefan cel Mare, dar nu a bifat decît nouă meciuri la echipa mare, înainte să fie luat de mînă de Giovanni Becali şi dus la Amsterdam. După cinci ani petrecuţi în tricoul “lăncierilor”, Mitea a semnat cu Dinamo şi a urcat la trei numărul jucătorilor repatriaţi în această vară de echipa lui Mircea Rednic.

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...