ANALIZA CUPE EUROPENE/ Bezna europeana

Parcursul excelent realizat în urmă cu cîteva sezoane de Steaua şi Rapid în Cupa UEFA s-a întors împotriva noastră precum un bumerang. În premieră cu şapte echipe în competiţiile de pe Bătrînul continent, România s-a trezit în gerul iernii pe uşa din dos a Europei

CFR CLUJ

Campioana a avut atitudinea cea mai profesionistă la prima sa ieşire în Liga Campionilor. Plasaţi într-o grupă ucigaşă, ardelenii au debutat fulminant în partida cu AS Roma, uimind întreaga Europă. În continuare, CFR s-a prezentat profesionist, însă şi-a arătat limitele. Mai mult, în partidele cheie pur şi simplu s-a sinucis, marcînd în propria poartă sau gafînd împardonabil. Momentul-cheie l-a reprezentat “dubla” cu Bordeaux, teoretic, cel mai accesibil dintre adversari.

STEAUA

Românii au crezut în Steaua şi, în special, în experienţa acumulată de formaţia lui Gigi Becali în celelalte ediţii ale Ligii. Meciul pierdut la limită în faţa “maşinăriei” din Munchen şi egalul de la Firenze au transformat încrederea steliştilor într-un soi de înfumurare. Formaţia din Ghencea şi-a arătat neputinţa în prima partidă cu campioana Franţei, cînd Olympique Lyon pur şi simplu a executat-o, nepăsătoare la cele trei goluri primite. Dezastrul a fost completat de Bayern şi de jocul infect din faţa Fiorentinei.

RAPID

Giuleştenii şi-au fixat ca obiectiv accederea în grupele Cupei UEFA. Adversarul din Bundesliga părea unul accesibil, mai ales că, nu cu mult timp în urmă, “vişiniii” lui Lucescu junior băgau groaza în formaţiile din Germania. Cele două meciuri cu VfL Wolsburg aveau de fapt să prevestească prăpădul care avea să vină în Giuleşti. Cu o pleiadă de jucători poleiţi cu un vedetism fără acoperire, Rapid a părut în ambele confruntări o echipă fără nici un fel de idee tactică. Eliminarea a fost mai clară decît o arată scorul strîns.

DINAMO

Formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare se încăpăţînează să aibă o continuitate absurdă în competiţiile europene. Rezultatele negative sînt bifate constant de “alb-roşii”, indiferent de numele adversarului. În plus, tensiunile existente în loja acţionarilor se transmit iremediabil şi în vestiar. Echipa olandeză a fost una cît se poate de accesibilă, şi un singur inconvenient s-a pus în calea “spartanilor”. Profesionalismul. NEC a crezut cu adevărat în calificare, în timp ce Dinamo a aşteptat ca aceasta să vină de la sine.

FC TIMIŞOARA

La fel ca Dinamo, şi formaţia din Timişoara a căzut pradă propriilor frămîntări. Partizan Belgrad nu era un adversar de neglijat, dar nici de speriat. Lupta nu s-a dus însă pe terenul de joc, ci în spatele uşilor, acolo unde se confiscau puncte, se ştergea palmaresul şi se ucidea o tradiţie. Lucru de care Partizan a profitat, apoi a spus creştinescul “bogdaproste”. Cu toate acestea, bănăţenii puteau întoarce rezultatul de la Belgrad. Însă, s-a demonstrat încă o dată că problemele conducătorilor se scurg, iremediabil, şi în ghetele fotbaliştilor.

UNIREA URZICENI

La prima sa participare într-o competiţie europeană, micuţa grupare din Urziceni s-a speriat, pe bună dreptate, de numele adversarului. Tocmai de aceea, aplicînd o tactică dragă lui, Dan Petrescu a reuşit să închidă absolut toate culoarele la Hamburg. “Bursucul” a tras un puternic semnal de alarmă, spunînd că rezultatul este unul mare, dar mincinos. Returul de la Urziceni nu avea să aparţine echipei care joacă “acasă”. Iar o grupare cu un buget de nivel european nu se putea opri într-un “sătuc” din România.

FC VASLUI

Moldovenii au visat frumos şi au adus în urbea lui Ştefan un iz european. Plecaţi din Intertoto, oamenii lui Porumboiu s-au trezit în faţă cu doi adversari de teapa lor. Iar Burdujan a avut tupeul de a-i pune la punct. Apoi, infatuarea s-a instalat şi printre moldoveni. Mai ales că şi Slavia Praga părea un oponent lesne de răpus. FC Vaslui chiar a avut şansa de a se califica mai departe, însă inconstanţa în joc şi, în special, gafele i-au privat pe moldoveni de o calificare uriaşă. FC Vaslui rămîne cu meritul de a nu fi pierdut în faţa Slaviei.

Liga Campionilor

Steaua – Galatasaray 1-0 şi 2-2
Steaua – Bayern Munchen 0-1 şi 0-3
Steaua – Olympique Lyon 3-5 şi 0-2
Steaua – Fiorentina 0-0 şi 0-1
CFR Cluj – AS Roma 2-1 şi 1-3
CFR Cluj – Chelsea 0-0 şi 1-2
CFR Cluj – Bordeaux 0-1 şi 1-2

Cupa UEFA

FC Vaslui – Neftchi Baku 2-0 şi 1-2
FC Vaslui – Metalurgs Liepajas 3-1 şi 2-0
FC Vaslui – Slavia Praga 1-1 şi 0-0
Rapid – VfL Wolsburg 0-1 şi 1-1
Dinamo – NEC Nijmegen 0-1 şi 0-0
FC Timişoara – Partizan Belgrad 0-1 şi 1-2
Unirea Urziceni – Hamburg 0-0 şi 0-2

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...